Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2025 -

Γερμανικές εκλογές: Οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης θα είναι χρονοβόρες



 

Τα πρώτα αποτελέσμτα των exit poll, δείχνουν το CDU προηγείται με 28,5% και αμέσως μετά το ενελλακτικό AfD με 20%.  Το SPD έρχεται τρίτο με 16,5%.

Σύμφωνα με τo exit poll της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, τα ποσοστά των κομμάτων έχουν ως εξής:

  • Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) 29%
  • Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) 19,5%
  • Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) 16%
  • Πράσινοι 13,5 %
  • Αριστερά 8,5%
  • Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ 4,9 %
  • Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 4,7%

Το όριο εισόδου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο είναι 5%.

Αυξημένη η συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2021

Στο 52% ανερχόταν έως τις 14:00 (ώρα Γερμανίας) η προσέλευση των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα, σύμφωνα με την υπεύθυνη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τις εκλογές.

Στις εκλογές του 2021 η συμμετοχή έφτανε στο 36,5% μέχρι τις 2 το μεσημέρι και η τελική συμμετοχή στο 76,4%, ποσοστό που συμπεριλαμβάνει και την επιστολική ψήφο.

Η καταμέτρηση των ψήφων θα ξεκινήσει αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και η γενική εικόνα του αποτελέσματος θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη πολύ γρήγορα χάρη στα exit polls.

Το τελικό επίσημο αποτέλεσμα αναμένεται νωρίς τη Δευτέρα.

Οι σημερινές ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία αναμένεται να οδηγήσουν σε περίπλοκες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, δεδομένου του κατακερματισμένου πολιτικού τοπίου και των αποτελεσμάτων που προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.

 

Αν επιβεβαιωθούν τα exit poll, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού είναι αναπόφευκτος. Ωστόσο, όλα τα κύρια κόμματα έχουν αποκλείσει συνεργασία με το AfD, γεγονός που περιορίζει τις διαθέσιμες επιλογές.

Ένα πιθανό σενάριο είναι η συνεργασία της Χριστιανικής Ένωσης με το SPD, σχηματίζοντας έναν «μεγάλο συνασπισμό». Ωστόσο, οι διαφορές στις πολιτικές κατευθύνσεις -θεμελιώδεις σε πολλά σημεία- και η ανάγκη για συμβιβασμούς καθιστούν αυτή την επιλογή περίπλοκη.

Μια άλλη πιθανότητα είναι η συνεργασία της Χριστιανικής Ένωσης με τους Πράσινους. Παρά τις διαφορές σε θέματα όπως η κλιματική πολιτική και η οικονομία, οι Πράσινοι έχουν εκφράσει προθυμία για συμμετοχή σε κυβέρνηση συνασπισμού, επιδιώκοντας να επηρεάσουν την περιβαλλοντική ατζέντα. Ωστόσο, το Βαυαρικό CSU, εταίρος της CDU, έχει εκφράσει αντιρρήσεις για μια τέτοια συνεργασία, γεγονός που μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης αναμένεται να είναι χρονοβόρες και περίπλοκες, με την πιθανότητα η διαδικασία να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, η απερχόμενη κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της σε υπηρεσιακό ρόλο.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τη Γερμανία όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη, δεδομένου του ρόλου της χώρας ως οικονομικού και πολιτικού ηγέτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.