Πολλές χώρες της Ευρώπης είναι αυτές που πλήγονται από πυρκαγιές. Εκτός της Ελλάδας, η Σουηδία και η Λετονία, έχουν ανάγκη βοήθεια από το εξωτερικό προκειμένου να διαχειριστούν την κατάσταση.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ διαβεβαίωσε πως «σε αυτές τις δύσκολες ώρες στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των ευρωπαίων εταίρων και φίλων μας».
Μιλώντας στο κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης η κ. Ντέμερ επεσήμανε πως οι χώρες αυτές θα πρέπει να είναι βέβαιες για την υποστήριξη της Γερμανίας.
Αναφερόμενη στην Ελλάδα η εκπρόσωπος της καγκελαρίου παρέπεμψε στο τηλεγράφημα που έστειλε χθες το απόγευμα η κ. Μέρκελ προς τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Όπως τόνισε η κ. Ντέμερ «με μεγάλη θλίψη η καγκελάριος πληροφορήθηκε τις πυρκαγιές στην Ελλάδα. Ο αριθμός των νεκρών και τραυματιών και η οδύνη των πληγέντων μας αγγίζει πάρα πολύ».
Η κ. Μέρκελ εξέφρασε στις τις οικογένειες και τους οικείους των θυμάτων καθώς και προς τον ελληνικό λαό «τη βαθύτατη συμπόνια της» και στους τραυματίες ευχήθηκε «ταχεία ανάρρωση».
«Είναι αυτονόητο», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ότι η καγκελάριος πρότεινε στον έλληνα πρωθυπουργό τη βοήθεια της Γερμανίας.
Τη δεδομένη στιγμή έχει ήδη σταλεί βοήθεια στη Σουηδία. Πάνω από 50 γερμανοί πυροσβέστες συμμετέχουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Αντιθέτως, προς το παρόν κανείς γερμανός πυροσβέστης δεν έχει μεταβεί στην Ελλάδα.
Όπως δήλωσε στη Deutsche Welle εκπρόσωπος της Γερμανικής Πυροσβεστικής Ένωσης, η βασική αιτία είναι μεγάλη απόσταση. Παρότι η Σουηδία βρίσκεται σχετικά κοντά, η μεταφορά των πυροσβεστών και των οχημάτων από τη βόρεια Γερμανία διήρκεσε 24 ώρες.
Για τη μεταφορά στην Ελλάδα θα χρειάζονταν τουλάχιστον τρεις ημέρες. Πάντως δεν υπήρξε αίτημα της ΕΕ προς τη γερμανική πυροσβεστική ΕΕ για παροχή βοήθειας.
Το ευρωπαϊκό αίτημα είναι η προϋπόθεση για μια γερμανική δραστηριοποίηση.
Τέτοιο αίτημα ετέθη όμως στη γερμανική Τεχνική Υπηρεσία Αρωγής (THW) που έχει ανάλογες αρμοδιότητες με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της THW, το πρωί της Τρίτης πράγματι έλαβαν από την ΕΕ το αίτημα βοήθειας από την Ελλάδα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας η ελληνική κυβέρνηση το ακύρωσε.
Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της THW προς την Deutsche Welle, η παροχή βοήθειας της υπηρεσίας επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα τεχνογνωσίας όπως τη μεταφορά νερού από μακρινές αποστάσεις. Πάντως η THW παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια εφόσον ζητηθεί.