Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025 -

Φρούριο το Δελχί, συγκρούσεις αστυνομίας και αγροτών – Χιλιάδες αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Ινδία λόγω φτώχειας



Οι δυνάμεις ασφαλείας της Ινδίας έκαναν χρήση δακρυγόνων σήμερα, για να εμποδίσουν χιλιάδες αγρότες που θέλουν να φτάσουν στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί, για να διαδηλώσουν μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση.

Τα τηλεοπτικά δίκτυα της Ινδίας μετέδωσαν εικόνες με πυκνούς καπνούς από τα δακρυγόνα που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας κοντά στην Αμπάλα, βόρεια του Νέου Δελχί. Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν στήσει οδοφράγματα στους βασικούς άξονες που οδηγούν στην ινδική πρωτεύουσα με τσιμεντένιες πλάκες και συρματόπλεγμα, προκειμένου να εμποδίσουν τους αγρότες να εισέλθουν στην πόλη.

«Έχει αναπτυχθεί το μέγιστο των δυνάμεων», δήλωσε στο AFP ο Ρανζάι Ατρίσια, αναπληρωτής επιθεωρητής της αστυνομίας στο Νέο Δελχί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ινδική πρωτεύουσα έχει απαγορευθεί οποιαδήποτε συγκέντρωση περισσότερων από πέντε ατόμων.

Μεγάλα κομβόι από τρακτέρ κατευθύνονται σήμερα προς την πρωτεύουσα από τα γειτονικά κρατίδια Πουντζάμπ, Χαριάνα και Ουτάρ Πραντές.

Το 2020 δεκάδες χιλιάδες ινδοί αγρότες είχαν κατασκηνώσει στις εισόδους του Νέου Δελχί διαμαρτυρόμενοι για την αγροτική μεταρρύθμιση που προωθούσε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι.

Η διαμαρτυρία τους διήρκεσε περισσότερο από έναν χρόνο, ως το φθινόπωρο του 2021, ενώ στη διάρκεια διαδηλώσεων σκοτώθηκαν περισσότεροι από 700 άνθρωποι. Στις 26 Ιανουαρίου 2021, την Ημέρα της Δημοκρατίας, οι αγρότες έσπασαν τα οδοφράγματα της αστυνομίας και εισήλθαν στο Νέο Δελχί.

Οι αγρότες έχουν μεγάλο πολιτικό βάρος στην Ινδία εξαιτίας του αριθμού τους. Η απειλή νέων διαδηλώσεων έρχεται την ώρα που πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές του Απριλίου.

Τα δύο τρίτα του πληθυσμού του 1,4 δισεκ. κατοίκων της Ινδίας ζουν από τη γεωργία, η οποία αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Οι αγρότες από όλη τη χώρα είναι έτοιμοι να κάνουν πορεία προς το Νέο Δελχί από την Τρίτη, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά μας», δήλωσε ο Σουαράν Σινγκ Παντχέρ, επικεφαλής της εθνικής ένωσης των αγροτών.

Τα αιτήματά τους αφορούν την υιοθέτηση ελάχιστης τιμής πώλησης για τα προϊόντα τους, καθώς και τη διαγραφή χρεών.

Χιλιάδες αγρότες αυτοκτονούν κάθε χρόνο στην Ινδία λόγω της φτώχειας, των χρεών και των επιπτώσεων που έχουν στις σοδειές τους τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή.