Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις της Europol για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, στον απόηχο και των πρόσφατων χτυπημάτων των τζιχαντιστών σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο.
Σύμφωνα με έκθεση της Europol μόνο το 2015, 151 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 360 τραυματίστηκαν έπειτα από 211 επιθέσεις σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ 1.077 ύποπτοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας, εκ των οποίων οι 424 μόνο στη Γαλλία. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, μάλιστα, το 94% που δικάστηκαν για διασυνδέσεις με «τζιχαντιστική τρομοκρατία» κρίθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν.
Αυτό, ωστόσο, που δείχνει να ανησυχεί τους ειδικούς είναι οι επιθέσεις «μοναχικών λύκων», όπως στην περίπτωση του μακελειού στη Νίκαια με τον 31χρονο Τυνήσιο, Μοχάμεντ Λαουαϊέζ-Μπουλέλ, και σε εκείνη της αιματηρής επίθεσης σε τρένο της Γερμανίας από τον 17χρονο Μοχάμεντ Ριάντ που έφτασε στη χώρα έχοντας ζητήσει άσυλο ως ασυνόδευτος ανήλικος.
Οι δύο παραπάνω υποθέσεις μοιάζουν να είναι αποτέλεσμα της αγαπημένης τακτικής του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, οι εκπρόσωποι των οποίων καλούν τους ακολούθους τους να εξαπολύσουν επιθέσεις.
«Αμφότερες οι οργανώσεις έχουν επανειλημμένως ζητήσει από μουσουλμάνους που ζουν σε δυτικές χώρες να πραγματοποιήσουν επιθέσεις ως “μοναχικοί λύκοι” στις χώρες διαμονής τους», επισημαίνει η έκθεση της Europol.
Άλλωστε, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία «παρότι το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για τις τελευταίες επιθέσεις, καμία δεν μοιάζει να ήταν σχεδιασμένη και να είχε στηριχθεί υλικοτεχνικά ή να έχει εκτελεστεί απευθείας από το Ισλαμικό Κράτος» και παρότι οι δράστες ορκίστηκαν πίστη στην τρομοκρατική οργάνωση «η πραγματική εμπλοκή της δεν μπορεί να αποδειχθεί».
Επομένως, οι αρμόδιες αρχές των ευρωπαϊκών χωρών μοιάζουν να μη μπορούν να αντιμετωπίσουν την απειλή, καθώς δε μπορούν να προετοιμαστούν καταλλήλως για ένα πιθανό «χτύπημα» από «μοναχικούς λύκους».
Όλα αυτά βέβαια, τη στιγμή που πολλοί είναι οι ξένοι μαχητές, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη έπειτα από εκπαίδευση σε Ιράκ και Συρία στο πλευρό των τζιχαντιστών, την ώρα που, όπως επισημαίνει η έκθεση, σημαντική αύξηση σημειώνεται και στις εθνικιστικές, ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις που εκφράζονται σε χώρες της ΕΕ που οδηγούν στον ακροδεξιό εξτρεμισμό.
«Οι έρευνες σχετικά με τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι αποκάλυψαν ότι δύο από τους δράστες είχαν εισέλθει στην ΕΕ μέσω της Ελλάδας ως μέρος της σημαντικής προσφυγικής ροής από τη Συρία», αναφέρει η Europol που τονίζει ότι ανέλαβε άμεσα δράση για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις.
Επιστρέφουν στην ΕΕ απαρατήρητες οι γυναίκες-τζιχαντίστριες
Από την άλλη, η ανάλυση που δημοσιεύθηκε στη Χάγη ύστερα από τις πρόσφατες επιθέσεις εστιάζει και στην αύξηση που σημειώνεται στο ποσοστό γυναικών που ριζοσπαστικοποιούνται από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και επιστρέφουν στην Ευρώπη περνώντας απαρατήρητες μέσω του κύματος προσφύγων.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ένας σημαντικός αριθμός ξένων μαχητών σε Συρία και Ιράκ είναι γυναίκες, οι οποίες «έχει αποδειχθεί στρατολογούνται επιτυχώς ενώ παραμένουν στην ΕΕ».
Οι γυναίκες αυτές, λοιπόν, εκπαιδεύονται να χρησιμοποιούν όπλα, παρότι δεν συμμετέχουν ενεργά σε επιθέσεις.
Εντούτοις, η Europol επισημαίνει πως ο ρόλος τους ενδέχεται να αλλάξει στο μέλλον, με αποτέλεσμα να τροποποιηθεί «η φύση και η επίδραση» των επιθέσεων του ΙΚ στην Ευρώπη.
«Είναι εξαιρετικά δύσκολο έργο για τις υπηρεσίες ασφαλείας και τις αρχές να αποτρέψουν κάθε τρομοκρατική επίθεση, καταγράφοντας τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των ανθρώπων που είναι ύποπτοι ότι είναι συμπαθούντες της ιδεολογίας του Ισλαμικού Κράτους», αναφέρει η 55σέλιδη έκθεση.
Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί εκτιμούν πως οι προσεκτικά σχεδιασμένες επιθέσεις αποδεικνύουν την αυξανόμενη απειλή προς την ΕΕ από «μειονότητες φανατικών που έχουν έδρα στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με ένα δίκτυο ανθρώπων που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αυτοί οι άνθρωποι ριζοσπαστικοποιούνται συχνά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και εκφράζουν την πρόθεση να οργανώσουν ή να δράσουν ενεργά σε επιθέσεις τρομοκρατίας.