Πολύ κρίσιμο τετ α τετ μεταξύ του Μπαράκ Ομπάμα και του Βλαντίμιρ Πούτιν σημειώθηκε στο περιθώριο της Συνόδου των G-20 στην Αττάλεια της Τουρκίας και είχε να κάνει με το τελευταίο πολύνεκρο τρομοκρατικό χύπημα στο Παρίσι, με τους δύο προέδρους να προσπαθούν να βρουν μια οριστική λύση απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους.
Απειλή που “πέρασε” πλέον στην Ευρώπη και απειλεί ανά πάσα στιγμή και τις ΗΠΑ.
Εκεί το κλίμα για στρατιωτική επέμβαση κατά του Ισλαμικού Κράτους αρχίζει να διαμορφώνεται. Οι New York Times με εκτενές άρθρο τους επικαλούνται τη δήλωση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ περί “πράξης πολέμου” . Ο αρθρογράφος υπενθυμίζει το άρθρο 5 της Συνθήκης του NATO που λέει:
“Ένοπλη επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων μελών της Συμμαχίας στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλων”.
Σύμφωνα με τον Roger Cohen που υπογράφει το άρθρο υποστηρίζει ότι η αλληλεγγύη προς τη Γαλλία δεν είναι αρκετή. Και προσθέτει ότι η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί στην δολοφονία 129 ανθρώπων στο Παρίσι, είναι η συντριβή του ISIS,με λύση στρατιωτική.
“Για να νικήσουμε το ISIS στη Συρία και το Ιράκ θα απαιτηθούν δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο έδαφος”,επισημαίνει.
Η Ρωσία και η Κίνα δεν μπορούν να σταθούν εμπόδιο σ΄ ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα εγκρίνει την στρατιωτική επέμβαση γράφουν οι NY Times “καρφώνοντας” τη Σαουδική Αραβία η οποία όπως αναφέρεται θέλει “να κερδίσει το τέρας που δημιούργησε”!
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι όποιοι δισταγμοί υπάρχουν ακόμη στην Ουάσινγκτον για στρατιωτική επέμβαση στο έδαφος της Συρίας θα καμφθούν σύντομα. Τα όσα έγιναν στο Παρίσι είναι για πολλούς στις ΗΠΑ το τελευταίο καμπανάκι κινδύνου για τον κίνδυνο των ακραίων ισλαμιστών . Αφού “πέρασαν” στην Ευρώπη είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσουν να “χτυπήσουν” και στο έδαφος των ΗΠΑ.
Η επίκληση του άρθρου 5 του NATO φυσικά και αφορά κι εμάς,εδώ στην Ελλάδα. Ως χώρα μέλος της Συμμαχίας έχουμε εμπλοκή. Όπως αναφέραμε σε άλλο άρθρο μας η Ελλάδα έχει την δυνατότητα συμμετοχής σε όποιας μορφής επέμβαση , με την πολύτιμη για τους συμμάχους παραχώρηση εγκαταστάσεων . Οι διευκολύνσεις που θα έχουν οι δυνάμεις που θα αναλάβουν την στρατιωτική επέμβαση είναι ανεκτίμητες. Δεν αποκλείεται να ενισχυθεί η ελληνική συμμετοχή με ναυτική παρουσία στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Σε καμία περίπτωση όμως δεν υπάρχει ούτε σκέψη για περαιτέρω εμπλοκή με χερσαία τμήματα.
Τι είπαν Ομπάμα-Πούτιν για Συρία
Στην 35λεπτη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας λύσης στη σύρραξη, η οποία έχει καταστεί ακόμη πιο πιεστική μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, το βράδυ της Παρασκευής.
"Οι πρόεδροι Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία, της οποίας θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μεταξύ της συριακής αντιπολίτευσης και του καθεστώτος, καθώς και μια εκεχειρία", ανέφερε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Αμερικανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες που καταβάλουν όλες οι χώρες για να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος, σημειώνοντας τη σημασία που έχουν οι στρατιωτικές προσπάθειες της Ρωσίας στη Συρία που επικεντρώνονται σε αυτήν την οργάνωση.
Μόσχα και Ουάσιγκτον δεν τα “βρίσκουν”
Ωστόσο, ένας σύμβουλος του Κρεμλίνου, ο Γιούρι Ουσάκοφ, υποστήριξε ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον όσον αφορά την "τακτική" που ακολουθείται για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν "στρατηγικούς στόχους που συνδέονται με τον αγώνα εναντίον του ΙΚ και αυτοί (οι στόχοι) είναι κοντά ο ένας στον άλλο, όμως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις στη στρατηγική", είπε ο Ουσάκοφ στους δημοσιογράφους.
ΗΠΑ – Γαλλία εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους κατά των τζιχαντιστών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία συμφώνησαν να λάβουν "συγκεκριμένα μέτρα" για να εντείνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Ας Κάρτερ και Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.
"Συμφώνησαν για τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνουν οι αμερικανικές και οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις ώστε να εντείνουν περαιτέρω τη στενή συνεργασία τους στον αγώνα" κατά του Ισλαμικού Κράτους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ.
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που οι δύο υπουργοί συνομίλησαν τηλεφωνικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, το βράδυ της Παρασκευής.
onalert