Σάββατο 27 Απριλίου 2024 -

Εργοστάσιο παραγωγής πυρηνικών όπλων στο Τέξας επαναλειτουργεί



Μονάδα παραγωγής πυρηνικών όπλων που βρίσκεται κοντά στην πόλη Αμαρίλο στο βόρειο Τέξας ανακοίνωσε σήμερα ότι επαναλαμβάνει τις κανονικές της δραστηριότητες, αφού αναγκάστηκε να τις διακόψει λόγω των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην περιοχή. «Το εργοστάσιο Pantex λειτουργεί κανονικά σήμερα Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, όλο το προσωπικό πρέπει να παρουσιαστεί στις θέσεις του σύμφωνα με τις βάρδιες που του έχουν ανατεθεί», επεσήμανε η διαχείριση της μονάδας στο Χ.

Λίγο νωρίτερα η δασική υπηρεσία του Τέξας A&M είχε ανακοινώσει ότι 25 από τις 31 δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στην πολιτεία έχουν πλέον τεθεί υπό έλεγχο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πιο μεγάλη από αυτές παραμένει εκτός ελέγχου και έχει ήδη καταστρέψει περισσότερα από 1.200 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν πυρκαγιές να εξαπλώνονται κοντά στο Αμαρίλο, στο βόρειο Τέξας, λόγω των ισχυρών ανέμων και των αφύσικα υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή, διευκρίνισε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Η μονάδα παραγωγής Pantex, που βρίσκεται 34 χιλιόμετρα από την πόλη Αμαρίλο, είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα διακόψει τις δραστηριότητες και ότι θα δημιουργήσει αντιπυρικό φράγμα για να προστατεύσει τις εγκαταστάσεις της. «Οι δραστηριότητες στο εργοστάσιο Pantex διακόπηκαν μέχρι νεοτέρας. Όλα τα όπλα και τα ειδικά υλικά είναι ασφαλή και δεν έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά» διαβεβαίωσε η εταιρεία διαχείρισης της μονάδας. Στο εργοστάσιο αυτό συναρμολογούνται τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, γίνονται δοκιμές σε ειδικά πυρηνικά υλικά και κατασκευάζονται ισχυρά εκρηκτικά.

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ κήρυξε χθες Τρίτη 60 κομητείες της πολιτείας σε κατάσταση καταστροφής, αποδεσμεύοντας πόρους για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

« Οι Τεξανοί καλούνται να περιορίσουν τις δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά και να λάβουν μέτρα για να προστατευθούν», τόνισε ο Άμποτ σε ανακοίνωσή του.

Η μετεωρολογική υπηρεσία του Αμαρίλο συνέστησε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους. «Η ποιότητα της ατμόσφαιρας παραμένει μέτρια στην περιοχή του Αμαρίλο (…) ενώ ο καπνός εξακολουθεί να εξαπλώνεται με κατεύθυνση τα νότια», εξήγησε στο Χ.

Πολλές πόλεις, κάποιες από τις οποίες απέχουν έως και 160 χιλιόμετρα από το Αμαρίλο, εξέδωσαν εντολές εκκένωσης, έκλεισαν δρόμους και ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο σε δημόσια κτίρια.