Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024 -

Ερευνητές προσπαθούν να προβλέψουν τις εκλογές των ΗΠΑ με τη βοήθεια πιθήκων



Έναν πρωτότυπο πειραματισμό στον κόσμο της εκλογικής επιστήμης έκαναν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (UPenn) χρησιμοποιώντας τρεις μακάκους, για να προβλέψουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο.

Στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται ο πρώην πρόεδρος και Ρεπουμπλικανός υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ, και η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, η οποία είναι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σύμφωνα με το interestingengineering oι ερευνητές επιχειρούν να διαπιστώσουν αν οι πίθηκοι μπορούν να προβλέψουν τον νικητή κοιτάζοντας μόνο τις φωτογραφίες των υποψηφίων. Το πείραμα βασίζεται στη θεωρία ότι οι πίθηκοι κοιτούν περισσότερο τα πρόσωπα που δεν θεωρούν απειλητικά, καθώς το να κοιτάζουν στα μάτια έναν κυρίαρχο -«άλφα»- στη δική τους κοινωνία θεωρείται ένδειξη ασέβειας.

Όπως συμβαίνει και με άλλα θηλαστικά που ζουν σε ομάδες, οι πίθηκοι ακολουθούν μια κοινωνική δομή, στην οποία κυριαρχούν «άλφα» χαρακτήρες. Έτσι, σχεδόν όλες οι αποφάσεις τους βασίζονται σε νευροβιολογικές αρχές, ενώ η φυσική εμφάνιση, όπως τα μεγάλα σαγόνια και τα λιγότερο έντονα ζυγωματικά, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αναγνώριση ενός κυρίαρχου αρσενικού.

Η έρευνα βασίζεται σε προηγούμενες μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι οι άνθρωποι μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τα εκλογικά αποτελέσματα βασισμένοι σε πολύ σύντομη οπτική έκθεση στις φωτογραφίες των υποψηφίων, ακόμα και σε άγνωστες εκλογικές αναμετρήσεις σε ξένες χώρες.

Με τον ίδιο τρόπο, οι μακάκοι πίθηκοι ακολουθούν το βλέμμα των κυρίαρχων του είδους και κοιτούν περισσότερο τα πρόσωπα των υποδεέστερων και των θηλυκών πιθήκων παρά των κυρίαρχων αρσενικών. Στην παρούσα έρευνα, οι πίθηκοι εξέτασαν ζεύγη φωτογραφιών από υποψηφίους σε προηγούμενες αμερικανικές εκλογές, και φάνηκε ότι προτιμούν να κοιτάζουν τους χαμένους υποψήφιους σε ποσοστό 54,4% σε σχέση με τους νικητές.

Για τις 273 εκλογές γερουσιαστών και κυβερνητών που διεξήχθησαν από το 1995 έως το 2008, οι πίθηκοι είχαν ποσοστό επιτυχίας 54,4% στην πρόβλεψη του ηττημένου υποψηφίου. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 58,1% όταν επρόκειτο για εκλογές σε πολιτείες που θεωρούνται «swing states». Ωστόσο, στις τελευταίες έξι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, η ακρίβεια της πρόβλεψης έπεσε στο 50,4%.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πίθηκοι έδειξαν μια τάση να κοιτάζουν περισσότερο τους θηλυκούς υποψήφιους παρά τους αρσενικούς, κάτι που μείωσε την ακρίβεια των προβλέψεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη εικάζει πως οι πίθηκοι δεν έχουν πολιτικές προτιμήσεις ή προκαταλήψεις.

Έτσι, βάσει μόνο των οπτικών χαρακτηριστικών, η έρευνα υποστηρίζει πως η Χάρις θα είχε τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει στις επικείμενες εκλογές.