Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 -

Έρευνα για την υπόθεση των διαρροών εγγράφων από το γραφείο του Νετανιάχου ζητούν οι οικογένειες των ομήρων της Χαμάς



Το Φόρουμ των Οικογενειών, η κυριότερη συλλογικότητα συγγενών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου 2023, ζήτησε τη Δευτέρα 5/11 να χυθεί άπλετο «φως» στην υπόθεση της διαρροής εγγράφων που αμαυρώνει την εικόνα του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ενδέχεται να απέτρεψε τη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση ανθρώπων υπό ομηρία.

«Οι οικογένειες (των ομήρων) απαιτούν έρευνα σε βάρος όλων όσοι εμπλέκονται στις υποψίες περί δολιοφθοράς και υπονόμευσης της κρατικής ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες γενικά, και ειδικά κατά τη διάρκεια πολέμου, θέτουν σε κίνδυνο τους ομήρους, υπονομεύουν τις πιθανότητες να επιστρέψουν και τους εγκαταλείπουν με κίνδυνο να σκοτωθούν από τρομοκράτες της Χαμάς» επεσήμανε χαρακτηριστικά το Φόρουμ σε ανακοίνωσή του.

Στη συγκεκριμένη συλλογικότητα συμμετέχει η πλειονότητα των οικογενειών των 97 ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, από τους οποίους όμως 34 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Την Κυριακή 4/11 ισραηλινό δικαστήριο ανακοίνωσε ότι πρώην εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου συνελήφθη καθώς τον βαραίνουν υποψίες πως διέρρευσε στον Τύπο, χωρίς έγκριση, διαβαθμισμένα ως εμπιστευτικά στρατιωτικά έγγραφα, κάτι που πιθανόν έβλαψε τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Τέσσερα πρόσωπα, τρία μέλη του ισραηλινού μηχανισμού ασφαλείας κι ο Ελιέζερ Φελτστάιν, ο πρώην συνεργάτης του Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχουν τεθεί υπό κράτηση, διευκρίνισε το δικαστήριο της Ρισόν ΛεΖιόν (κεντρικά).

Έχει αρχίσει να διενεργείται έρευνα από τη Σιν Μπετ (την ισραηλινή αντικατασκοπεία) και τον στρατό μετά τη δημοσίευση τον Σεπτέμβριο σε δυο εφημερίδες, τη λονδρέζικη Jewish Chronicle και τη γερμανική ταμπλόιντ Bild, άρθρων βασισμένων σε εμπιστευτικής φύσης στρατιωτικά έγγραφα.

Το ένα αναφερόταν σε υποτιθέμενο σχέδιο του Γιαχία Σινουάρ, του στο μεταξύ θανόντα πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, να φύγει κρυφά από τη Λωρίδα της Γάζας μαζί με ομήρους, να πάει στην Αίγυπτο μέσω του «διαδρόμου της Φιλαδέλφειας», ζώνη στα νότια σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την αιγυπτιακή επικράτεια. Το άλλο βασιζόταν σε σημειώσεις που παρουσιάστηκαν ως προερχόμενες από την ηγεσία της Χαμάς για τη στρατηγική του ηγέτη της ώστε να παρεμβληθούν προσκόμματα στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.

Οι πληροφορίες αυτές, που εν μέρει τουλάχιστον αποδείχθηκαν ψευδείς, σύμφωνα με το δικαστήριο «έπληξαν τη δυνατότητα των υπηρεσιών ασφαλείας να επιτύχουν τον στόχο να απελευθερώσουν τους απαχθέντες». Ταυτόχρονα το δικαστήριο αποφάσισε να λογοκριθεί μεγάλο μέρος της έρευνας.

Χθες το βράδυ από την πλευρά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατήγγειλε με επιστολή του στον γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ την «ακατάπαυστη ροή σοβαρών διαρροών και αποκαλύψεων μυστικών του κράτους» έπειτα από «συνεδριάσεις» οργάνων ασφαλείας.

Απαίτησε έτσι η Σιν Μπετ να διενεργήσει έρευνα για «τις διαρροές γενικά και τις σοβαρές διαρροές ειδικά», συνοδεύοντας την επιστολή με παράρτημα -με διαβάθμιση εμπιστευτικό- στο οποίο αναφέρεται σε συγκριμένα παραδείγματα.

Αντίπαλοι του ισραηλινού πρωθυπουργού τον κατηγόρησαν πως χρησιμοποίησε τις διαρροές για να αρνηθεί να εγκαταλείψει τον έλεγχο του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, που υπήρξε και παραμένει μείζον εμπόδιο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς, σε νεκρό σημείο από το καλοκαίρι.

Η έρευνα έδειξε πως «συνεργάτες του Νετανιάχου διέρρευσαν εμπιστευτικά έγγραφα» και «παραποιημένα έγγραφα» ώστε «να υπονομεύσουν πιθανή (συμφωνία για την) απελευθέρωση των ομήρων», τόνισε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Αν ο Νετανιάχου ήξερε, είναι συνεργός σε μια από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις ασφαλείας στην ιστορία (του Ισραήλ). Αν δεν ήξερε, τότε τι ξέρει;», δήλωσε.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του απέρριψε τις κατηγορίες την Παρασκευή, διαβεβαιώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι το έγγραφο στο οποίο βασίστηκε η Bild ουδέποτε «είχε φθάσει» στο γραφείο του. Χωρίς να αναφέρει το όνομα του κ. Φελτστάιν, υπογράμμισε εξάλλου πως ο πρώην συνεργάτης του «ουδέποτε συμμετείχε σε συναντήσεις για ζητήματα ασφαλείας», ούτε διέθετε άδεια χειρισμού διαβαθμισμένων εγγράφων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.