Πέμπτη 04 Ιουλίου 2024 -

Επισκέψεις του προέδρου της Κίνας σε Καζακστάν και Τατζικιστάν



Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε σήμερα Τρίτη για να παραστεί σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής και να πραγματοποιήσει κρατικές επισκέψεις στο Καζακστάν και το Τατζικιστάν μέχρι το Σάββατο, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο αρχηγός του κράτους συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, καθώς και τον Cai Qi, μέλος της Μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ, ανέφερε το πρακτορείο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, θα παραστεί στην 24η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), που διοργανώνεται στην Αστάνα.

Το Πεκίνο έχει πρόσφατα εντείνει τις διπλωματικές του προσπάθειες στην Κεντρική Ασία, με τον Κινέζο πρόεδρο να ζητά εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής που διοργάνωσε η Κίνα τον Μάιο, στην οποία συμμετείχαν ηγέτες πολλών χωρών της περιοχής.

Οι κρατικές επισκέψεις πραγματοποιούνται μετά από πρόσκληση του προέδρου του Καζακστάν, Kasîm-Jomart Tokaiev, και του προέδρου του Τατζικιστάν, Emomali Rahmon, μετέδωσε το Xinhua την Τρίτη.

Η Κεντρική Ασία είναι ένας ουσιαστικός κρίκος στα έργα ανάπτυξης υποδομών της Κίνας στο πλαίσιο του έργου New Silk Road.

Το Πεκίνο προσπάθησε πρόσφατα να αξιοποιήσει τις επιπτώσεις της περιοχής από την εισβολή της Μόσχας τον Φεβρουάριο του 2022 στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει στα πρώην σοβιετικά κράτη ανησυχία εξ αιτίας μιας ολοένα και πιο πολεμοχαρή Ρωσία.