Κυριακή 07 Ιουλίου 2024 -

Αυτό το καλοκαίρι ο Γαλαξίας μας θα είναι ορατός χωρίς τηλεσκόπιο



Η καλύτερη εποχή για να δείτε τον Γαλαξία μας χωρίς τηλεσκόπιο εάν ζείτε στο βόρειο ημισφαίριο, είναι το καλοκαίρι. Το μυστικό είναι να βρείτε μια σκοτεινή τοποθεσία, μακριά από τα φώτα των πόλεων, τις νύχτες όπου το φεγγάρι δεν είναι ορατό. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το φωτεινό κέντρο του γαλαξία μας γίνεται ορατό, αλλά μόνο αν είστε στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Εάν ο ουρανός είναι καθαρός, είναι πιθανό να δείτε δισεκατομμύρια αστέρια.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Capture The Atlas, οι άνθρωποι που ζουν στο βόρειο ημισφαίριο μπορούν να δουν τον Γαλαξία από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο. Στο νότιο ημισφαίριο αυτό το παράθυρο επεκτείνεται κατά περίπου ένα μήνα σε κάθε πλευρά. Το γεωγραφικό πλάτος κάνει τη διαφορά, αλλά γενικά, ο Γαλαξίας είναι ορατός νωρίς το πρωί από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο και το βράδυ από τον Ιούλιο έως τις αρχές Οκτωβρίου.

Ποιες ημερομηνίες μπορείτε να δείτε τον Γαλαξία:

28 Ιουνίου – 8 Ιουλίου

28 Ιουλίου – 7 Αυγούστου

26 Αυγούστου – 6 Σεπτεμβρίου

24 Σεπτεμβρίου – 5 Οκτωβρίου

Επιλέξτε μια τοποθεσία μακριά από τη φωτορύπανση και δώστε στα μάτια σας τουλάχιστον 20 λεπτά για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε ένα σκοτεινό σημείο είναι να επισκεφτείτε τον ιστότοπο Find a Dark Sky Place ή το Dark Site Finder ή να συμβουλευτείτε έναν χάρτη φωτορύπανσης.