Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα



Ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα βυθίζει τα διεθνή χρηματιστήρια. Ο δείκτης Dow Jones να καταγράφει βουτιά 700 μονάδων. Ανησυχούν οι επενδυτές για την κλιμάκωση ανάμεσα στις δυο χώρες. Με δασμούς 60 δισεκατομμυρίων απαντά το Πεκίνο στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι επενδυτές ανησυχούν για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, με ανταλλαγές δασμών ανάμεσα στις δυο χώρα και χαρακτηριστικό είναι πως αυτή την ώρα ο Dow Jones χάνει 709 μονάδες.

Μετοχές όπως της Apple και της Caterpillar έχαναν πάνω από 4% στην αρχή της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ άνοδο καταγράφει η τιμή του πετρελαίου κατά 2,4% και φτάνει τα 63,15 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας της έντασης ανάμεσα σε δυο πλοία της Σαουδικής Αραβίας που έγιναν στόχο ανοικτά των ακτών των ΗΑΕ.

Με δασμούς 60 δισεκατομμυρίων απαντά το Πεκίνο στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα επιβληθούν φόροι σε αμερικανικά προϊόντα 25% και 20% από την 1η Ιουνίου!

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή να επιβάλλει δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ δολαρίων. Η Κίνα θα επιβάλει δασμούς σε συνολικά 5.140 αμερικανικά προϊόντα από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν θα υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις.