Κυριακή 28 Απριλίου 2024 -

ΕΛΚ: «Καλούμε τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους ομήρους»



Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μέσω μιας ανακοίνωσης του, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο Ισραήλ και καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς.

Η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καλωσόρισε επίσης την πρωτοβουλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, αμφότερες του ΕΛΚ, να επισκεφθούν σήμερα το Ισραήλ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς κατά του κράτους του Ισραήλ και την αδικαιολόγητη βαρβαρότητα τους εναντίον αμάχων. Καλούμε τη Χαμάς και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις να απελευθερώσουν αμέσως όλους τους Ισραηλινούς ομήρους και να επιστρέψουν τα πτώματα όλων των δολοφονηθέντων.

Παράλληλα τονίζεται ότι «είναι ιερή ευθύνη κάθε κράτους, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, να προστατεύει τους πολίτες του και να αμύνεται από την τρομοκρατία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ενώ τονίζεται ότι «η Χαμάς δεν εκπροσωπεί ούτε μιλά για τον παλαιστινιακό λαό, επομένως η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να συνεχιστεί. Ωστόσο, είναι ευθύνη της ΕΕ να επανεξετάσει προσεκτικά τη χρηματοδοτική βοήθεια προς την Παλαιστίνη και να διασφαλίσει ότι αυτή η χρηματοδότηση δεν θα καταλήξει στα χέρια της Χαμάς ή οποιασδήποτε άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

 

Η ανακοίνωση του ΕΛΚ έρχεται μετά από αρκετές ημέρες κατά τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι απλώς δεν κατάφερε να απαντήσει με μια φωνή στο ζήτημα του Ισραήλ, αλλά αντίθετα, υπήρξε πλήρης σύγχυση σχετικά με την αντίδραση της ΕΕ στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς. Η κακοφωνία ξεκίνησε όταν ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχεϊλι ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παγώσει κάθε οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστίνη. Οι δηλώσεις Βάρχελι προκάλεσαν την έντονη αντίδραση αρκετών κρατών – μελών της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν ξεπέρασε κάθε όριο, με αποτέλεσμα ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Γάνες Λέναρτσιτς να «αδειάσει» τον συνάδελφό του λέγοντας ότι η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους θα συνεχιστεί κανονικά.

Στη συνέχεια, έπειτα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν τι πρέπει να γίνει και πώς να συνεχίσουμε τη σχέση μας με την Παλαιστινιακή Αρχή και την υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού. Σύμφωνα με τον ίδιον τον Μπορέλ, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών, με δύο – τρεις εξαιρέσεις, δήλωσαν ξεκάθαρα ότι η συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή και η (οικονομική) στήριξη θα πρέπει να συνεχιστεί. Ωστόσο ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ και η Κομισιόν εξετάζουν την αναθεώρηση της διάθεσης των κονδυλίων, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση ευρωπαϊκά κεφάλαια να φτάσουν στη Χαμάς.