Εκτάκτως έφτασε σήμερα στην Τεχεράνη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν όπου θα έχει συνομιλίες τον ανώτατο ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ για τον συντονισμό των ενεργειών μεταξύ Ρωσίας και Ιράν προκειμένου να επιτευχθεί η καταστροφή του ISIS σε Συρία και Ιράκ, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Λίγο πριν ξεκινήσουν οι μεγάλες χερσαίες επιχειρήσεις για την ολικ;h εκδίωξη των πάσης φύσεως ισλαμιστών των πέντε κομβικών πόλεων στην δυτική Συρία (Νταράα, Χομς, Χάμα, Χαλέπι και Ιντιλιμπ) και την ανακατάληψη της Παλμύρας και της Ράκκα, το Ιράν φαίνεται πώς θα αναλάβει το βάρος των χερσαίων επιχειρήσεων, αφού είναι η μοναδική πηγή άγθονου ανθρώπινου δυναμικού:
Ο συριακός Στρατός έχει περιοριστεί σε λιγότερες από 70.000 μάχιμους, οι παραστρατιωτικές οργανώσεις Ελληνορθοδόξων Σύρων και Ασσυρίων αριθμούν περίπου 20.000, οι Ιρανοί περίπου 30.000 η Χεζμπολάχ κάπου 5-10.000 μαχητές, οι Ιρακινοί ανέρχονται σε 3.000 και υπάρχουν περίπου 2.000 Ρώσοι πεζοναύτες και ειδικές δυνάμεις που εμπλέκονται άμεσα στις μάχες κυρίως σε ειδικές επιχειρήσεις και αποστολές υπστήριξης με πυροβολικό.
Δεν αρκούν, για να νηκηθούν όλες οι ισλαμικές οεργανώσεις που αριθμούν κάπου 120.000 μαχητές Σύρους και ξένους μισθοφόρους.
Αρα χρειάζεται η εμπλοκή τουλάχιστον 50.000 επιπλέον στρατιωτών που όπως όλα δείχνουν θα προέλθουν βασικά από το Ιράν και το Ιράκ, στο μέτωπο του οποίου έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση.
Η μάχη για την ανάκτηση της Παλμύρας θα είναι μάλλον η πρώτη όπου οι Ιρανοί πολιτοφύλακες θα εμπλακούν σε μεγάλες μάζες. Οι ισλαμιστές σε έξι μήνες οι μαχητές μετέτρεψαν τα περίχωρα της Παλμύρας σε μια πολύ καλά οχυρωμένη περιοχή.
Σε όλα τα σημεία πρόσβασης υπάρχουν εξοπλισμένες θέσεις άμυνας -χώροι για τεθωρακισμένα, για πυροβολικό, για όλμους και πολυβόλα μεγάλου διαμετρήματος- οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με υπόγειες σήραγγες. Εκτός αυτού, όλες οι είσοδοι της πόλης έχουν παιδευθεί με αντιαρματικές νάρκες και με νάρκες κατά προσωπικού.
Η οχύρωση έγινε από εμπειροπόλεμους σουνίτες πρώην αξιωματικούς του Στρατού του Ιράκ, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από το στράτευμα μετά την κατάληψη της χώρας από τους Αμερικανούς και τώρα έχουν ενταχθεί στον ISIS.
Από την Παλμύρα έως τις θέσεις που καταλαμβάνουν σήμερα τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα και κάποιες μοάδες Ιρανών, η απόσταση είναι περίπου είκοσι χιλιόμετρα. Το επιτιθέμενο εδώ Γ΄ Σώμα Στρατού πέρασε στην επίθεση με ειδικές δυνάμεις να πλαγιοκοπούν από αριστερά και δεξιά τον εχθρό. για να ελεγχθούν τα στρατηγικής σημασίας υψώματα, κόβοντας τις βασικές αρτηρίες που οδηγούν στην Παλμύρα.
Την ίδια στιγμή οι ισλαμιστές βρίσκονται σε ασφυκτική περικύκλωση, χωρίς τη δυνατότητα εφοδιασμού τροφίμων, όπλων και πυρομαχικών είναι αναγκασμένοι είτε να επιχειρήσουν τον απεγκλωβισμό τους, όπου τους περιμένει τεράστια δύναμη πυρός από το πυροβολικό, είτε να καταθέσουν τα όπλα τους.
Την ίδια στιγμή πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι η εντατικοποίησης της αντεπίθεσης στη Παλμύρα συμβαίνει καθώς λαμβάνει χώρα μια ταχέως εξελισσόμενη επίθεση των Κούρδων στη βόρειο Συρία που κατευθύνεται στην πρωτεύουσας του ΙΚ, τη πόλη Ράκκα.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειάζονται μεγάλες ιρανικές δυνάμεις και αυτός είναι προφανώς ο στόχος του Β.Πούτιν στην συνάντησή του με τον Ιρανό ηγέτη.
Ο Πούτιν μετέβη απευθείας στην κατοικία του αγιατολάχ Χαμενεΐ με τον οποίο θα συζητήσει διεθνή θέματα, κυρίως για τη Συρία, όπου το Ιράν και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί στο πλευρό της κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ εναντίον ανταρτών και τζιχαντιστών.
Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ είναι η ανώτερη πολιτική και θρησκευτική αρχή του Ιράν αλλά και ο ανώτατος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων. Οι δύο ηγέτες είχαν ήδη συναντηθείνα συναντηθούν από το 2007.
Σήμερα είχαμε και μία άλλη σημαντική εξέλιξη: Με προεδρικό διάταγμα το οποίο υπέγραψε ο Β.Πούτιν, η Ρωσία χαλάρωσε την απαγόρευση της εξαγωγής πυρηνικού εξοπλισμού και τεχνολογίας στο Ιράν, μια απόφαση που λαμβάνεται μετά τη σύναψη της ιστορικής συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη τις παγκόσμιες δυνάμεις, τον Ιούλιο, για το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Το διάταγμα, αναφέρει ότι ρωσικές εταιρίες μπορούν πλέον να εξάγουν εξοπλισμό και να παράσχουν οικονομικές και τεχνικές συμβουλές για να βοηθήσουν το Ιράν με τρεις συγκεκριμένες αποστολές: παροχή βοήθειας σε μετατροπές στο εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, στην υποστήριξη των ιρανικών προσπαθειών για την εξαγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου σε αντάλλαγμα για την προμήθεια ακατέργαστου ουρανίου, και στον εκσυγχρονισμό του αντιδραστήρα βαρέος ύδατος του Αράκ.
Μετά τη συνάντηση, ο Πούτιν θα μεταβεί στη σύνοδο κορυφής των εξαγωγικών χωρών φυσικού αερίου όπου θα μετάσχουν οκτώ αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ανάμεσά τους οι πρόεδροι Νικολάς Μαδούρο (Βενεζουέλα), 'Εβο Μοράλες (Βολιβία), Μουχαμάντου Μπουχάρι (Νιγηρία) και Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα (Ισημερινή Γουϊνέα). Ο αγιατολάχ Χαμενεΐ δέχτηκε το πρωί τους προέδρους Μαδούρο, Μπουχάρι και Νγκέμα.