Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2025 -

Εγκατέλειψαν τη Βενεζουέλα 550.000 πολίτες για το Περού το 2017



Περίπου 550.000 πολίτες της Βενεζουέλας έφτασαν στο Περού από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα, ανακοίνωσαν το Σάββατο οι περουβιανές αρχές που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση, μετά την κατάργηση στο τέλος του Οκτωβρίου της δυνατότητας εισόδου στην επικράτεια χωρίς διαβατήριο.

«Περίπου 550.000 πολίτες της Βενεζουέλας μπόρεσαν να ωφεληθούν από αυτό το προνόμιο», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό RPP η Ροξάνα δελ Άγκιλα, διευθύντρια των υπηρεσιών που είναι αρμόδιες για τη μετανάστευση, αναφερόμενη στην προσωρινή άδεια παραμονής (Permiso Temporal de Permanencia, PTP), που επέτρεψε σε πολίτες της Βενεζουέλας που εγκατέλειψαν τη χώρα τους εξαιτίας των ελλείψεων βασικών αγαθών και του οικονομικού μαρασμού να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να βρουν δουλειά νόμιμα στο Περού.

Η περουβιανή κυβέρνηση είχε ορίσει την 31η Οκτωβρίου ως την τελική προθεσμία για την αξιοποίηση της δυνατότητας εισόδου στο Περού χωρίς την υποχρέωση επίδειξης διαβατηρίου. Πλέον είναι απαραίτητο ο αιτών ή η αιτούσα να έχει διαβατήριο για να λάβει προσωρινή άδεια παραμονής.

Ο αριθμός των πολιτών της Βενεζουέλας που εισήλθαν από την παραμεθόρια πόλη Τούμπες (βόρεια) αυξήθηκε τις τελευταίες ημέρες: μόνο την 31η Οκτωβρίου, αφίχθησαν 6.708 άνθρωποι, είπε η Δελ Άγκιλα, αριθμός-ρεκόρ που ξεπέρασε εκείνον της 11ης Αυγούστου, όταν 5.190 άνθρωποι είχαν περάσει τα σύνορα.

Οι μετανάστες είχαν προθεσμία ως την 31η Οκτωβρίου για να υποβάλουν αιτήσεις για να λάβουν την προσωρινή άδεια παραμονής, το μοναδικό έγγραφο που τους επιτρέπει να εργάζονται νόμιμα στο Περού. Με αυτή την άδεια, η ισχύς της οποίας είναι ετήσια, οι πολίτες της Βενεζουέλας αποκτούν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως το κρατικό σύστημα υγείας και το εκπαιδευτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες μετανάστευσης του Περού, έχουν χορηγηθεί ήδη 125.000 προσωρινές άδειες παραμονής σε πολίτες της Βενεζουέλας.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χαρακτηρίζει την έξοδο των πολιτών της Βενεζουέλας εξαιτίας της πολιτικής και της οικονομικής κρίσης η οποία πλήττει τη χώρα τους τη μαζικότερη μετακίνηση πληθυσμού στην πρόσφατη ιστορία της Λατινικής Αμερικής.