Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024 -

Αυστραλία: Πρόσφυγας από το Ιράν αυτοπυρπολήθηκε



 Ένα να ακόμη περιστατικό προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή εναντίον της αυστραλιανής κυβέρνησης, όπου είναι η μοναδική που δεν ανέλαβε να συνεισφέρει στη φιλοξενία προσφύγων από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και του Ιράκ έπειτα από την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο έκρινε παράνομες τις εγκαταστάσεις στην Παπούα Νέα Γουινέα.

Ιρανός μετανάστης αυτοπυρπολύθηκε την Τετάρτη έξω από το κέντριο κράτησης στο νησί Ναουρού, ενώ άλλοι τέσσερις επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν. Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Πίτερ Ντάτον, επιβεβαίωσε το συμβάν, λέγοντας πως ο Ιρανός πρόσφυγας έφτασε παρανόμως στην Αυστραλία μέσω θαλάσσης, με πλοίο. Ο Αυστραλός υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά κρίσιμη την κατάστασή του, ενώ δεν έγιναν γνωστοί οι λόγοι που προχώρησε σε αυτήν την πράξη.

Η Αυστραλία έχει κλείσει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες και έχει διαμορφώσει ένα νομοθετικό πλαίσιο, βάσει του οποίου δεν μπορεί να δοθεί άσυλο σε οποιονδήποτε επιχείρησε να εισέλθει παρανόμως στη χώρα. Οι αρχές της Αυστραλίας δεν ήταν σε θέση να ενημερώσουν για το διάστημα που βρισκόταν εκεί ο Ιρανός.