Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Άσυλο από τον Καναδά στη 18χρονη που απέδρασε από το σκοταδισμό



«Θα με σκοτώσουν. Κινδυνεύει η ζωή μου.

Η οικογένειά μου απειλεί πως θα με σκοτώσει για τα πιο απλά πράγματα. Μοιράστηκα την ιστορία μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο πατέρας μου θύμωσε πάρα πολύ... Δεν μπορώ να σπουδάσω και να δουλέψω στη χώρα μου, γι’ αυτό θέλω να είμαι ελεύθερη για να σπουδάσω και να δουλέψω όπως εγώ θέλω».

Συγκλόνισε με τις αναρτήσεις της και κυρίως με την τόλμη της να διεκδικήσει το δικαίωμα να ζήσει «όπως αυτή θέλει». Η 18χρονη από τη Σαουδική Αραβία που είχε διαφύγει στην Ταϊλάνδη υποστηρίζοντας ότι συγγενείς της την κακοποιούσαν και απειλούσαν να τη σκοτώσουν έλαβε άσυλο από τον Καναδά, όπως έγινε γνωστό από τον επικεφαλής της ταϊλανδικής υπηρεσίας μετανάστευσης.

Η Ράφαχ Μοχάμεντ αλ Κουνούν αναμενόταν να επιβιβαστεί απόψε σε μια πτήση της αεροπορικής εταιρείας Korean Air για να μεταβεί από την Μπανγκόκ στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Από εκεί θα πάρει άλλο αεροπλάνο που θα τη μεταφέρει στον Καναδά, όπως εξήγησε ο Σουρατσάτε Χακπάρκ.

«Ο Καναδάς της χορήγησε άσυλο. Θα αναχωρήσει απόψε στις 23.15», είπε ο Σουρατσάτε.

Η κυβέρνηση του Καναδά δεν έχει προς το παρόν κάνει κανένα σχόλιο για την υπόθεση αυτή.

Η Ράχαφ Μοχάμεντ αλ Κούνουν – συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο Σουβαρναπούμ της Μπανγκόκ αργά το βράδυ του Σαββάτου, καθώς ταξίδευε με πτήση τράνζιτ από το Κουβέιτ με τελικό προορισμό την Αυστραλία, για την οποία είχε ήδη λάβει βίζα και εκεί σχεδίαζε να ζητήσει άσυλο.

Όπως κατήγγειλε η 18χρονη στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το διαβατήριό της κατασχέθηκε από αντιπρόσωπο της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Από τότε κλείστηκε σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και προκάλεσε το παγκόσμιο ενδιαφέρον, απευθύνοντας εκκλήσεις μέσω twitter για να μην απελαθεί.

Η 18χρονη κατάφερε να διαφύγει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης της οικογένειάς της στο Κουβέιτ, καθώς στο εμιράτο, αντίθετα με τη Σαουδική Αραβία, δεν χρειάζεται η έγκριση άνδρα «κηδεμόνα» ώστε μια γυναίκα να φύγει από τη χώρα.