Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 -

Αντίμετρα της ΕΕ ενάντια στις ΗΠΑ ζητά το Βερολίνο



Με άσχημο τρόπο η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε τον νέο αμερικανικό νόμο που προβλέπει κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. Ο νόμος προβλέπει και μέτρα ενάντια σε γερμανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, επισημαίνει σε σημερινή της συνέντευξη της προς τον όμιλο εφημερίδων Funke, η υπουργός Οικονομίας, Μπριγκίτε Τσίπρις. Αυτό συνιστά «παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να τιμωρούν γερμανικές εταιρείες επειδή δραστηριοποιούνται σε μια άλλη χώρα», δηλώνει η κ.Τσίπρις. 

Προώθηση αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων

Όχι μόνο στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και στον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας επικρατεί ο φόβος πως οι κυρώσεις θα ζημιώσουν ευρωπαϊκές εταιρίες – εξ ου και γερμανικές εταιρίες - που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία. Ο Μίχαελ Χαρμς, γενικός διευθυντής της Επιτροπής Γερμανικής Οικονομίας που προωθεί τη συνεργασία με την ανατολική Ευρώπη, παρομοιάζει το νέο αμερικανικό νόμο με «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από το κεφάλι γερμανικών επιχειρήσεων.
Συγκεκριμένα, ο κ.Χαρμς καταλογίζει στην αμερικανική κυβέρνηση πως ο βασικός στόχος των κυρώσεων είναι οι γερμανικές εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream II στη Βόρεια Θάλασσα. Όπως προειδοποιεί, η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελούσε «θεμελιώδη επέμβαση» σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της ΕΕ και θα οδηγούσε τόσο στην αύξηση των τιμών ενέργειας όσο και στη μείωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Αντίμετρα ενάντια στις ΗΠΑ

Στο Βερολίνο επικρατεί η γνώμη ότι σκοπός των κυρώσεων είναι η προώθηση αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στη βάση της λογικής της πολιτικής του America First (Πρώτα η Αμερική) του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής οι ΗΠΑ θα ήθελαν να τροφοδοτήσουν την ευρωπαϊκή αγορά με υγραέριο αντικαθιστώντας το ρωσικό φυσικό αέριο. Όπως όμως τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, οι κυρώσεις δεν είναι «ούτε κατάλληλο και ούτε ενδεδειγμένο εργαλείο για την προώθηση εθνικών εξαγωγικών συμφερόντων του εγχώριου κλάδου ενέργειας».

Παρ' ότι δεν θέλει «εμπορικό πόλεμο» με την Ουάσιγκτον, η υπουργός Οικονομίας Μπριγκίτε Τσίπρις, επικροτεί το γεγονός ότι η Κομισιόν εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να αντιδράσει. Όπως τονίζει, επανειλημμένα στο παρελθόν η  ΕΕ κατέβαλε προσπάθειες για μια κοινή γραμμή ΕΕ-ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Εάν τώρα η Ουάσιγκτον ακολουθεί δική της ατζέντα τότε «είναι σωστό εάν η Κομισιόν εξετάζει αντίμετρα». Η ΕΕ είναι, σύμφωνα με την κ. Τσίπρις, έτοιμη να πάρει άμεσα αντίμετρα «ακόμη και σε άλλους τομείς».
Αφορμή των αμερικανικών κυρώσεων είναι η προσχώρηση της Κριμαίας στη Ρωσία και οι ρωσικές επιθέσεις χάκερς κατά την περίοδο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ. Ο σχετικός νόμος ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα τον επικυρώσει. Είναι η πρώτη φορά που η Ουάσιγκτον παίρνει μονομερώς μέτρα ενάντια στην Ρωσία χωρίς να έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της.