Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Ανδρέας Κορωνιός: Ένας Σπαρτιάτης στο τιμόνι της Διαστημικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας



Είναι γεγονός ότι οι Έλληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό, και ο Ανδρέας Κορωνιός αποτελεί μια ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση Έλληνα της διασποράς που ανήκει σε αυτήν την κατηγορία. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του sbs.com.au, σε ηλικία 17 ετών άφησε την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Σπάρτη και μετανάστευσε στην Αυστραλία όπου έζησε μαζί με τους θείους του (η γιαγιά του, που είχε αναλάβει την ανατροφή του, είχε φύγει από τη ζωή). Σήμερα, στα 65 του χρόνια  ο Αν. Κορωνιός είναι ένας επιτυχημένος καθηγητής Συστημάτων Πληροφοριών και κοσμήτορας του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας στον τομέα της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων.

 
Μάλιστα, σε μια ακόμη πρόκληση που παρουσιάστηκε στην καριέρα του, κλήθηκε να αναλάβει την ηγεσία της Διαστημικής Βιομηχανίας της Αυστραλίας, του μεγαλύτερου κέντρου έρευνας στη χώρα.

Ο ομογενής επιστήμονας έχει στη διάθεσή του το ποσό των 245 εκατ. δολαρίων, προκειμένου να το διαχειριστεί κατάλληλα ώστε η Αυστραλία να αποκτήσει τα δικά της ευφυή δορυφορικά συστήματα (SmartSat CRC). Ο καθηγητής Κορωνιός, μιλώντας στο ελληνικό πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS, τόνισε τη σημασία αυτού του στόχου. «Οι δορυφόροι παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Από τη στιγμή που ξυπνάς, αν έχεις το έξυπνο κινητό σου για ξυπνητήρι, η ώρα του τηλεφώνου αυτού γίνεται με χρήση δορυφόρου, τα λεγόμενα δορυφορικά ρολόγια. Όταν βλέπεις τον καιρό κάθε μέρα, πάλι δορυφόρους χρησιμοποιείς. Οι ειδήσεις έρχονται με δορυφόρους. Όταν βγάζεις χρήματα από ένα ΑΤΜ, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς δορυφόρους. Όμως, όλα αυτά γίνονται από ξένους δορυφόρους και ξένες τεχνολογίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, σημείωσε πως πρόκειται για την μεγαλύτερη ερευνητική συνεργασία στην ιστορία της χώρας: «Αυτή είναι η μεγαλύτερη ερευνητική συνεργασία στον κλάδο του διαστήματος στην ιστορία της Αυστραλίας. Δεν μπορεί η χώρα μας να εξαρτάται από άλλες χώρες και να πληρώνει για τέτοιες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Δεν είναι σωστό και δεν είναι έξυπνο. Λέμε ότι είμαστε η lucky country, λέμε ότι είμαστε η clever country, πρέπει λοιπόν να προσπαθήσουμε με ενθουσιασμό ώστε να πετύχουμε με τους έξυπνους δορυφόρους (smart Sat) για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τη δική μας τεχνολογία».

Από τη φτώχια στην... κορυφή του διαστήματος
Γεννημένος στις 5 Δεκεμβρίου 1954, ο Ανδρέας Κορωνιός μεγάλωσε με τη γιαγιά του εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετώπιζαν οι γονείς του. Μετά το θάνατο της γιαγιάς του, νεαρός τότε, αποφάσισε να εγκαταλείψει την Ελλάδα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην μακρινή Αυστραλία. «Όταν ήρθα εδώ από την αγαπημένη μας, την Ελλάδα, ήμουν πολύ φτωχός, σχεδόν ορφανός. Η γιαγιά μου είχε πεθάνει, οι γονείς μου ζούσαν, αλλά ήταν τόσο φτωχοί που με έδωσαν στη γιαγιά μου να με αναθρέψει και έτσι όταν ήρθα, ήμουν ένα μικρό, 17 χρόνων, παιδί. Ήρθα στους θείους μου, αυτοί με έφεραν και σε αυτούς είμαι πολύ ευγνώμων. Δεν ήξερα τι θα γίνω και τι θα κάνω όταν ήρθα στην Αυστραλία. Επειδή δεν είχα υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό, αποφάσισα να υπηρετήσω στον αυστραλιανό και αυτό άλλαξε τη ζωή μου για πάντα», είπε στο ελληνικό πρόγραμμα SBS.

Εξήγησε μάλιστα πως υπηρέτησε στον αυστραλιανό στρατό κι εκεί τον βοήθησαν να γίνει ηλεκτρονικός μηχανικός. «Μετά, επειδή μου άρεσε πολύ η επιστήμη των υπολογιστών, ακολούθησα αυτό τον κλάδο κάνοντας έρευνες. Επειδή στο τμήμα που ήμουν επικεφαλής στο πανεπιστήμιο κάναμε πολλές έρευνες στις επικοινωνίες, ξεκίνησε η συνεργασία μου με αυστραλιανές και ξένες εταιρείες για να υλοποιήσουμε αυτόν το στόχο», συμπλήρωσε.