Κυριακή 05 Μαΐου 2024 -

Αμερικανοί αναλυτές προεξοφλούν την νίκη της Ρωσίας στο ουκρανικό μέτωπο



Στην σκιά της έγκρισης από το Κογκρέσο των ΗΠΑ ενός ακόμη υψηλού πακέτου βοήθειας πρός την Ουκρανία, αρκετοί Αμερικανοί αναλυτές πάνω στα ζητήματα τηςεξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως τελικά ο νικητής θα είναι η Ρωσία. 

 «Η καθυστέρηση κόστισε πολύ», σχολιάζει ο Γκάρετ Μάρτιν, ερευνητής του American University της Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου πως «Θα χρειαστεί χρόνος για να βγούμε από τον λάκκο που δημιουργήθηκε έπειτα από έξι μήνες αναμονή», σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις που θα έρθουν όταν και αυτό το νέο πακέτο βοήθειας πρός τον Ζελένσκι θα πέσει στο κενό. Μάλιστα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Μπάιντεν συνέχισε λέγοντας πως «είναι πιθανό η Ρωσία να σημειώσει επιπλέον τακτικές νίκες τις επόμενες εβδομάδες».

Εκτός από το οικονομικό πακέτο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να προσφέρουν και πιο προηγμένα όπλα στην Ουκρανία. Έχουν αρχίσει, διακριτικά, να παραδίδουν στους Ουκρανούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου ATACMS και θα συνεχίσουν να το πράττουν.

 

 

«Θα έχει διαφορά», αλλά «μόνο ο εξοπλισμός δεν θα λύσει τα πάντα», σχολίασε ο Σάλιβαν.
Εξάλλου «υπάρχει κάτι που αυτή η βοήθεια δεν μπορεί να κάνει, δηλαδή να επιλύσει το πρόβλημα της έλλειψης μαχητών» που αντιμετωπίζει η Ουκρανία, εκτίμησε ο Μάρτιν, αν και σημείωσε ότι η αποδέσμευση της βοήθειας από τις ΗΠΑ μπορεί να ενισχύσει το ηθικό των ουκρανικών στρατευμάτων.

Το ζήτημα της επιστράτευσης συζητήθηκε μεταξύ του Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη εθελοντών στρατιωτών έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου εναντίον της Ρωσίας.

Το Κίεβο επιθυμεί να διευρύνει την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία των Ουκρανών που μπορούν να κληθούν να υπηρετήσουν στον στρατό από τα 27 στα 25 χρόνια.

Η χώρα, που προσπαθεί να φέρει πίσω και τους πολίτες της σε στρατεύσιμη ηλικία, δεν θα εκδίδει πλέον διαβατήρια στο εξωτερικό για τους άνδρες ηλικίας 18 με 60 ετών, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), υπογράμμισε ότι η επίδραση της αμερικανικής βοήθειας θα εξαρτηθεί επίσης εν μέρει από τη στάση των Ευρωπαίων.

Αυτοί «θα πρέπει να ενισχύσουν ήδη από τώρα την παραγωγή» εξοπλισμού, έγραψε πρόσφατα, «με στόχο να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το κενό που θα άφηναν οι ΗΠΑ», αν η αμερικανική βοήθεια σταματούσε εντελώς, για παράδειγμα σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με τον Μπέργκμαν, η Ουκρανία το 2024 θα πρέπει να «διατηρήσει τις θέσεις της, να κουράσει τις ρωσικές δυνάμεις, να ανοικοδομήσει και να αποκαταστήσει τις δικές της δυνάμεις και τις ικανότητες πολιτικής άμυνας», προτού, κάποια στιγμή, περάσει «στην αντεπίθεση» το 2025.