Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025 -

Αγία Ελένη: Πώς είναι σήμερα το νησί που πέθανε εξόριστος ο Ναπολέων Βοναπάρτης



Πριν από ακριβώς δύο αιώνες, στις 15 Οκτωβρίου 1815, ο Ναπολέων έφτασε εξόριστος στο νησί που θα γινόταν ο τάφος του.

Εφτασε στο νησί από το νότο με πλοίο, όπως το κάνει ως σήμερα η Royal Mail Ship με το πλοίο « Αγία Ελένη» που κάνει πέντε μέρες για να φτάσει στο νησί, μια φορά το μήνα, για να αφήσει επιβάτες και εμπόρευμα από την Νότια Αφρική. Το νησί της Αγίας Ελένης βρίσκεται στο πουθενά, στο μέσον του νότιου Ατλαντικού, απέναντι από την Αγκόλα και αποτελεί βρετανικό έδαφος.
 
 
Ο Ναπολέων έκανε 60 μέρες να φτάσει στην εξορία του.
 
Ακόμη και σήμερα το νησί δεν έχει λιμάνι. Οσοι φτάνουν εκεί -όπως έκανε και ο Ναπολέων- πρέπει αφού προσεγγίσουν να περάσουν κάτω μια αψίδα-κάστρο, μοναδικό σημείο εισόδου στην Jamestown. Η μικροσκοπική πρωτεύουσα του νησιού δεν άλλαξε, στριμωγμένη ανάμεσα σε δύο ψηλά βουνά από βασάλτιο. Θάλεγε κανείς ότι είναι μια πόλη  Playmobil, αφού η λιλιπούτεια πρωτεύουσα διαθέτει όλες τις υπηρεσίες και τους θεσμούς ενός σύγχρονου κράτους. Δικαστήριο, αστυνομία, Μουσείο, εκκλησία, κυβερνείο όλα έχουν έδρα το κτίριο που βρίσκεται πίσω απο τα εντυπωσιακά τείχη που κατασκεύασε και διαχειρίστηκε επί αιώνες η Compagnie des Indes orientales, για λογαριασμό της βρετανικής αυτοκρατορίας.
 
Σύσκεψη των μελών του Συμβουλίου της Αγίας Ελένης που είναι ταυτόχρονα βουλή και κυβέρνηση του νησιού των 4.200 κατοίκων:
 
 
Ο Ναπολέων είχε μόλις ηττηθεί στο Βατερλό και σχεδίαζε αρχικά να διαφύγει στην Αμερική. Τελικά παραδόθηκε στους Αγγλους στην περιοχή του Ροσφόρ. Οι σύμμαχοι τον στέλνουν λοιπόν στην άλλη άκρη της γης για να πεθάνει εξόριστος από πλήξη.
 
Σήμερα στέκεται ακόμη άθικτο το σπίτι που τον φιλοξένησε. Εκεί, σε καθημερινή βάση έγραφε τα απομνημονεύματά του, για να σβήσει την εικόνα του δικτάτορα και για να επιτεθεί στην «βρετανική ολιγαρχία». Μπροστά στο σπίτι σχεδίασε μόνος του έναν κήπο α λα γαλλικά, πνιγμένο μονίμως στην ομίχλη και τους δυνατούς ανέμους.
 
Αυτό είναι το σπίτι που έζησε τους πρώτους μήνες:
 
 
Αυτό είναι το σπίτι όπου πέθανε:
 
Με την πάροδο του χρόνου, ο εξόριστος αυτοκράτορας αναγκάστηκε να κλειστεί οριστικά στο σπίτι-φυλακή. Στο τέλος, με συμπτώματα κατάθλιψης και άρρωστος από έλκος στομάχου μεταφέρθηκε σε ένα δωμάτιο. Το ρολόι δείχνει ακόμη ως σήμερα ώρα 5:50, όταν εξέπνευσε, στις 5 Μαίου 1821, κρατώντας στα χέρια του τον σταυρό της μητέρα του Λετίσια.
Τίποτα από τότε δεν άλλαξε στην τελευταία κατοικία του Ναπολέοντα. Είναι ένα μεγάλο σπίτι, σε έναν όροφο, χτισμένο βιαστικά, μυρίζει υγρασία και ατμόσφαιρα εξορίας. Αυτό το σπίτι και τα 15 στρέμματα ολόγυρα ανήκουν ως ιδιοκτησία στη Γαλλία. Ο ίδιος ο γιός του Ναπολέοντα, ο κόμης  Walewski, πρέσβης τότε στο Λονδίνο, υπέγραψε το 1858 την ανάκτηση του κτήματος από τη Γαλλία, η οποία δαπάνησε 2,3 εκατομμύρια ευρώ για να την ανακαινίσει. Κάποιοι αμετανόητοι οπαδοί του αυτοκράτορα γιόρτασαν φέτος στο νησί τα 200 χρόνια από τον θάνατό του.
 
Το νησί έχει ηλεκτρισμό χάρη σε αιολικά πάρκα:
 
 
Το πλοίο φτάνει στην Αγία Ελένη:
 
Εδώ κατασκευάζεται το αεροδρόμιο:
 
 
Το δωμάτιο όπου πέθανε ο Ναπολέων, άθικτο ως σήμερα:
 
 
Ο τάφος του Ναπολέοντα είναι ωστόσο άδειος αφού το σώμα του μεταφέρθηκε στο μουσείο Invalides, στο Παρίσι, το 1840. Δεν διαθέτει ούτε κάποια αναγραφή αφού Αγγλοι και Γάλλοι διαφώνησαν για τα στοιχεία. Οι Γάλλοι ήθελαν να γράψουν «Αυτοκράτορας Ναπολέων...», οι Αγγλοι ήθελαν το «Στρατηγός Ναπολέων Βοναπάρτης».
 
Τον Βοναπάρτη φύλαγαν κάθε βράδυ 125 στρατιώτες Γάλλοι, είχε 70 υπηρέτες και ήταν υποχρεωμένος να παρουσιάζεται καθημερινά σε έναν Αγλλο αξιωματικό για να αποδείξει ότι δεν έχει αποδράσει.
Ο πολιτισμός άργησε να φτάσει στο νησί. Τα κινητά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 2015 και το ίντερνετ λειτουργεί σπάνια. Οι λιγοστοί δρόμοι είναι μιας κατεύθυνσης και τόσο στενοί που δύο αυτοκίνητα δεν χωράνε να περάσουν. Οι κάτοικοι γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και περίπου 2.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Αγία Ελένη.
 
Αυτή είναι η πρωτεύουσα Jamestown:
 
Το μόνο νέο που συγκλονίζει τη ζωή των κατοίκων είναι η απόφαση να ενωθεί το απομονωμένο νησί με τον υπόλοιπο κόσμο με ένα αεροδρόμιο. Το σχέδιο είναι τεράστιο και θα κοστίσει 250 εκατομμύρια λίρες. Οι πρώτες πτήσεις υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2016. «Αυτό το αεροδρόμιο θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή μας», δηλώνει ο διοικητής του νησιού  Mark Capes. «Αλλά τελικά ίσως να είναι το πιο θετικό πράγμα που συνέβη στην Αγία Ελένη από την εποχή του Ναπολέοντα».