Τρίτη 07 Ιανουαρίου 2025 -

Ξεπουλάνε όσο-όσο τα σπίτια τους λόγω αδυναμίας πληρωμής φόρων



Πωλητήριο σε πάνω από 20.000 κατοικίες έχουν «βάλει» κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου οι ιδιοκτήτες εκείνοι που αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, κυρίως δε στην αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου.

Υπό τον φόβο δεσμεύσεων λογαριασμών και πιθανής κατάσχεσης της περιουσίας τους, προχωρούν σε δελεαστικές προσφορές στην αγορά κατοικίας, προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές και να ανασάνουν οικονομικά.

Αυτό επισημαίνουν στην «Κ» φορείς της αγοράς ακινήτων, που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις αναφορικά με τη διαδικασία ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων και δη των στεγαστικών.

Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Λίτσα, επικεφαλής της εταιρείας πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων GLP Values, που συνεργάζεται με τραπεζικά ιδρύματα για την πραγματοποίηση εκτιμήσεων ακινήτων, περίπου το 10 - 15% του σημερινού αποθέματος απούλητων ιδιοκτησιών, δηλαδή 20.000 - 25.000 ακίνητα, αφορά σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Πρόκειται για ανθρώπους που έκαναν υπομονή την τελευταία διετία, αναμένοντας τη βελτίωση των συνθηκών στην οικονομία και στην αγορά κατοικίας, ώστε να εξασφαλίσουν καλύτερη τιμή για τα ακίνητά τους.

Πλέον, οι εν λόγω ιδιοκτήτες σπεύδουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους άμεσα, εκτιμώντας ότι θα ασκηθούν πρόσθετες πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, υπό το βάρος και των ακινήτων που θα εκπλειστηριαστούν, τα οποία θα προκαλέσουν απότομη αύξηση της προσφοράς», αναφέρει ο κ. Λίτσας.

Ηδη μάλιστα, αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, καθώς έχει βελτιωθεί η ζήτηση για κατοικίες, κυρίως από ξένους ή και Ελληνες, σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε τουριστικά αξιοθέατα, λόγω της μεγάλης απήχησης που έχει εσχάτως η δραστηριότητα των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων σε ξένους επισκέπτες, μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, όπως η Airbnb.

Κατά κανόνα, τα προς πώληση ακίνητα είναι μεγάλης ηλικίας και σπάνια αφορούν στην κύρια κατοικία των πωλητών. Στόχος είναι η ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων για την εξασφάλιση ρευστότητας, με την οποία οι πωλητές θα μπορέσουν να μειώσουν το ύψος των οφειλών τους και να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους για τα επόμενα χρόνια, εν αναμονή και της βελτίωσης των συνθηκών στην οικονομία.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μπινιάρη, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, «η αγορά ακινήτων δεν μπορεί να λειτουργήσει εξυπηρετώντας δόσεις δανείων που έχουν χορηγηθεί σε εποχές κατά τις οποίες οι αξίες των ακινήτων και τα εισοδήματα των δανειοληπτών ήταν τουλάχιστον διπλάσια, ή και τριπλάσια, σε σχέση με τα σημερινά».

Χαρακτηριστικά για τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων είναι τα στοιχεία για το επίπεδο των τιμών πώλησης τους που καταγράφονται στην εφαρμογή “Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων” στο site του υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr).

Δείτε την αξία του ακινήτου σας εδώ.

Σύμφωνα με αυτά:

Διαμέρισμα στο Αιγάλεω 66 τμ έτους κατασκευής 1969, πωλήθηκε στις 18 Απριλίου 2017 αντί 9.000 ευρώ.

Διαμέρισμα 90 τμ στο Μοσχάτο, έτους κατασκευής 1967, πωλήθηκε στις 10 Απριλίου 2017 αντί 15.000 ευρώ.

Στο Γαλάτσι κατοικία 40 τμ, έτους κατασκευής το 1950, πωλήθηκε στις 4 Μαίου 2017 αντί 2.500 ευρώ.

Στο Περιστέρι διαμέρισμα 70 τμ έτους κατασκευής το 1982, πωλήθηκε στις 6 Απριλίου 2017 αντί 21.875 ευρώ.