Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 -

Βόζενμπεργκ: Ο διαπολιτισμικός διάλογος καταλύτης στην προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών



Τοποθέτηση έκανε η Ελίζα Βόζεμπεργκ με αφορμή την ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο της έκθεσης για το ρόλο του διαπολιτισμικού διαλόγου, της πολιτισμικής πολυμορφίας και της εκπαίδευσης στην προώθηση των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.

Η κ. Βόζεμπεργκ, υπογράμμισε τη σκληρή μάχη που δίνει η Ευρώπη το τελευταίο διάστημα, για να ανταποκριθεί στην κρίσιμη συγκυρία που βιώνει, εν μέσω της ανεξέλεγκτης ροής μεταναστών, της αυξανόμενης εισόδου στρατολογημένων μαχητών της θρησκευτικής τρομοκρατίας και της εξάπλωσης του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος με κύριο στόχο την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής τόνισε:

Στην Ευρώπη των 28, η ενίσχυση του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου είναι καταλυτική, ειδικά στον τομέα των θεμελιωδών δικαιωμάτων, με στόχο τη διάχυσή τους τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο και το σεβασμό της πολιτιστικής, θρησκευτικής και ανθρωπιστικής πολυμορφίας εντός και εκτός ΕΕ. Τούτο αποτελεί υποχρέωσή μας, απορρέουσα από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, για την ομαλή συνύπαρξη όχι μόνο των ευρωπαϊκών πληθυσμών αλλά και όσων αναζητούν ένα ελεύθερο περιβάλλον ισότητας και κοινωνικής συνοχής, για να εργαστούν και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, κυνηγημένοι από τη λαίλαπα του πολέμου.

Στην γραπτή παρέμβασή της, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στις πρόσφατες σοκαριστικές καταγγελίες για πληθώρα σεξουαλικών επιθέσεων σε βάρος γυναικών στην Κολωνία από αλλοδαπούς, γεγονός που πυροδότησε για ακόμη μία φορά την εξάπλωση ακραίων ρατσιστικών αντιευρωπαϊκών μηνυμάτων, με κύριο στόχο τους μετανάστες και περιεχόμενο τον αποκλεισμό και τη μη ανοχή στη διαφορετικότητα εντός της ΕΕ.

Κατά την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι πρόσφυγες, παράτυποι μετανάστες, εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου και τρομοκράτες είναι αδιανόητο να εξομοιώνονται κοινωνικά και να τυγχάνουν μίας γενικευμένης ισοπεδωτικής και απαξιωτικής μεταχείρισης. Υπό την πίεση μάλιστα της κλιμακούμενης προσφυγικής κρίσης, προκειμένου να προστατεύσουμε τη Συνθήκη Σένγκεν και να αποφύγουμε στο μέλλον πολιτικές ''κλειστών συνόρων'', είναι αναγκαίο να εφαρμόσουμε μία υπεύθυνη μεταναστευτική πολιτική, με αποτελεσματικό έλεγχο και διαχωρισμό εξαρχής των διερχόμενων τα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα.