Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2025 -

Βούτσης: Όσο υπάρχει ευρώ δεν τίθεται θέμα δραχμής



Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ξεκαθάρισε ότι ,«Εφόσον θα υπάρχει ευρώ και ΟΝΕ, δεν υπάρχει ζήτημα είτε μονομερούς αποχώρησης της χώρας είτε να πάμε σε εθνικό νόμισμα», τονίζοντας ότι πρόκειται για συλλογική θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στον Σκάι σημείωσε πως έχουν ενεργοποιηθεί δυνάμεις διεθνώς που θεωρούν ότι το ενιαίο νόμισμα είναι θνησιγενές, ενώ μίλησε για τμήμα των δανειστών, που δεν διαθέτει συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρώπη, που θέλει την έξοδο της Ελλάδας.

Εκτίμησε ότι ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος φλερτάρει με την ιδέα της διάσπασης της Ευρώπης. Είπε πως συνομιλώντας με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου και φίλα προσκείμενος στον κ. Τραμπ του εξήγησε ότι οι Έλληνες σε ποσοστό 80%-85% τάσσονται υπέρ της κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρώπη και της νέας αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ, καθώς αυτή τη στιγμή η αρχιτεκτονική της ΟΝΕ δημιουργεί πλεονάσματα στο Βορρά και ελλείμματα στο Νότο.

Ούτε κατά διάνοια δεν θα ψηφίσει η Βουλή τέτοια μέτρα που ζητά το ΔΝΤ ούτε θα φέρει τέτοια η κυβέρνηση είπε ο κ. Βούτσης και έκανε λόγο για βρώμικο πόλεμο που γίνεται σε βάρος της χώρας.

Ερωτηθείς εάν θα γίνουν εκλογές ή δημοψήφισμα εάν επιμείνουν στα ακραία μέτρα οι δανειστές ήταν αρνητικός. «Δεν υπάρχουν αυτά ούτε στις σκέψεις ούτε στο στρατήγημα της κυβέρνησης» είπε και επανέλαβε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα εμφανιζόμασταν ως χομπίστες των εκλογών, εκτός εάν υπάρχουν απελπιστικά αδιέξοδα.

Έκανε λόγο για απόπειρα στραγγαλισμού της χώρας ενώ τόνισε ότι θα ήταν αρνητική εξέλιξη -καθώς θα καθυστερήσει η ένταξη στο QE- τυχόν μη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έως τις 20 Φεβρουαρίου. Εκτίμησε πως υπάρχει σχέδιο για ευρωζώνη πολλών ταχυτήτων, όπου στα Βαλκάνια θα υπάρχει μια ιδιαίτερη ταχύτητα με χαμηλούς μισθούς και συντάξεις στην οποία θέλουν να εντάξουν και την Ελλάδα.

Τόνισε πως ουδέποτε υπήρξε σχέδιο Β, όπως υποστήριξε ο κ. Βαρουφάκης, ενώ εκτίμησε ότι πλέον έχουν αλλάξει οι συσχετισμοί στην Ευρώπη.

Τέλος, δήλωσε αισιόδοξος ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση θεωρώντας πως οι δανειστές θα τηρήσουν τα υπεσχημένα.