Παρασκευή 03 Μαΐου 2024 -

Βουλιάζει από μετανάστες και το νησί της Σάμου



Περισσότεροι θα είναι σε λίγο οι μετανάστες από τους ντόπιους στο νησί της Σάμου γεγονός που έχει θορυβήσει και τις αρχές και τους κατοίκους του νησιού που βλέπουν πια την ζωή τους να παίρνει άλλη μορφή.

Οι αυξημένες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων, έχουν δημιουργήσει το αδιαχώρητο ενώ πολλοί μετανάστες έχουν μείνει για μέρες στο δάσος αφού δεν υπήρχαν καταλύματα, όπως είχαν πρόσφατα καταγγείλει διάφορες οργανώσεις.

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου λειτουργεί στα όριά του, αρκεί να υπολογίσει κανείς ότι τα επιτρεπτά όρια χωρητικότητας στο Κέντρο, προκειμένου οι άνθρωποι να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες, είναι 600 ενώ φιλοξενεί πάνω από 1.700 ανθρώπου.

Πρόκειται πλέον για μία οριακή κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν στη Σάμο. Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και έχει άμεση και άρρηκτη σχέση με τις αναχωρήσεις μεταναστών και προσφύγων προς την ηπειρωτική Ελλάδα.

Όταν η κεντρική διοίκηση δεν επιταχύνει τους ρυθμούς των τελεσίδικων αποφάσεων ασύλου, όσοι έρχονται να προστίθενται στον αριθμό όσων είναι ήδη στο νησί.

Αυτή τη στιγμή στο νησί της Σάμου βρίσκονται 3.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή ο αντίστοιχος αριθμός στη Λέσβο φτάνει τους 5.113 και στη Χίο τους 2.510.

Η μεταφορά ανθρώπων από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα επιταχύνεται εκ των υστέρων σε ρυθμούς έκτακτης ανάγκης και αφού εκατοντάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών, υποχρεώθηκαν να μείνουν σε απαράδεκτες συνθήκες.

Τα κέντρα υποδοχής στα νησιά δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσουν.

Η Σάμος είναι 1.100 μέτρα από την Τουρκία και δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειρίζεται τέτοια θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πάνω από το 70% του ΑΕΠ του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό, με τη σεζόν να ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο.

Διευκρινίζεται ότι το νησί έχει ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, ωστόσο δέχεται πιέσεις για τη δημιουργία και δεύτερου, κάτι που, όπως φαίνεται, δεν βρίσκει σύμφωνους δήμο και τοπική κοινωνία.