Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Βουλή: Αντιπαράθεση για τηλεοπτικές άδειες και διαφήμιση



Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για το ηλεκτρονικό σύστημα διάθεσης τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου με αφορμή και την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κάλεσε την αντιπολίτευση να «ξεπεράσει το σοκ» ότι δεν μπορεί να είναι απεριόριστος ο αριθμός και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε πως θα έπρεπε «να ντρέπεται για τις αντισυνταγματικές ρυθμίσεις που φέρνει στη Βουλή».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Σαρακιώτης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο φέρνει μια σειρά από καινοτομίες, με άξονα τη διαφάνεια στο χώρο της ενημέρωσης και θέτει τέρμα στην αδιαφάνεια και τη διαπλοκή. Σημείωσε πως εδώ και χρόνια δεν γινόταν τίποτα από τα κόμματα που διακυβέρνησαν τη χώρα, κάνοντας λόγο για ταυτίσεις με τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα, και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός πρέπει να πληροφορηθεί πώς το ΕΣΡ αποφάσισε ότι οι άδειες θα έχουν ως τιμή εκκίνησης τα 35 εκατομμύρια και αποδέχθηκε ότι το φάσμα είναι περιορισμένο.

Τόνισε πως η πλατφόρμα για τη διαφήμιση θα είναι συνδεδεμένη με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων για να διασφαλιστεί η διαφάνεια υπό την εποπτεία του ΕΣΡ, και τόνισε πως πλέον η διαφημιστική δαπάνη θα είναι διαφανής μέσω της ηλεκτρονικής καταγραφής στην πλατφόρμα.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου υποστήριξε πως η κυβέρνηση έκανε «κυβίστηση» και μετά τις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης για αντισυνταγματικότητα στην υποχρεωτικότητα για την ηλεκτρονική πλατφόρμα και τις θέσεις που διατύπωσαν οι εκπρόσωποι των φορέων.

Μίλησε για προχειρότητα, ιδεοληψία, κομματικές σκοπιμότητες και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, και σημείωσε πως ο κ. Παππάς επιχείρησε διά της πλαγίας οδού να ελέγξει την ενημέρωση παρεμβαίνοντας στα διαφημιστικά έσοδα. Είπε χαρακτηριστικά, πως τελικώς η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που ορίζει τις τιμές δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Μόνο η καταγραφή των συναλλαγών θα είναι υποχρεωτική, επισήμανε.

Η κ. Ασημακοπούλου σημείωσε επίσης, πως στο νομοσχέδιο έγιναν 22 νομοτεχνικές βελτιώσεις σε 12 άρθρα, και θα έπρεπε να αποσυρθεί αφού υιοθετήθηκαν σχεδόν όλα τα αιτήματα των καναλαρχών και της ένωσης διαφημιζομένων. Καταλόγισε κομματική σκοπιμότητα στις παρεμβάσεις για τον περιφερειακό Τύπο, με στόχο «να φτιάξει η κυβέρνηση δικά της μέσα».

Ανέφερε πως η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ενώ κάλεσε τον υπουργό ΨΗΦΠΕ να αναγνωρίσει ότι έκανε πολιτικό λάθος με το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Να προσέχετε τις πολιτικές λακκούβες» απάντησε στην εισηγήτρια της ΝΔ ο κ. Παππάς και έκανε λόγο για «δομικές αντιφάσεις» στη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, είπε πως το κόμμα του θα καταψηφίσει επί της αρχής το μεγαλύτερο μέρος των άρθρων. Έκανε λόγο για «άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης» για την πλατφόρμα, αφού καθιερώνει τελικώς μόνον προαιρετική καταγραφή των συναλλαγών.

«Με άλλο νομοσχέδιο ξεκίνησε η κυβέρνηση και άλλο θα ψηφίσει», είπε χαρακτηριστικά. Για τον περιφερειακό Τύπο διατύπωσε την άποψη πως θα πρέπει να τεθούν αυστηρές προϋποθέσεις πιστοποίησης και εγγραφής στο μητρώο των εντύπων της Περιφέρειας και πληθυσμιακά κριτήρια για τον αριθμό των εργαζομένων δημοσιογράφων και τεχνικών.

Δήλωσε πως συμφωνεί επί της αρχής στο barcode για τις εφημερίδες, αλλά σημείωσε πως είναι ασαφές το πώς θα εφαρμοστεί η ρύθμιση. Σε ό,τι αφορά τις οπτικοακουστικές παραγωγές, εξέφρασε την απορία του γιατί δεν συνυπογράφει το νομοσχέδιο η υπουργός Πολιτισμού.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ιωάννης Σαχινίδης μίλησε για εσωκομματικές διαμάχες μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, που δεν γνωρίζουν ποιος θα συγκυβερνήσει με ποιον την επόμενη μέρα. Ισχυρίστηκε πως μόνο η Χρυσή Αυγή ανεβαίνει, και κάλεσε τον υπουργό να προσέξει την ενδοεπικοινωνία στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσιώτης μίλησε για προσπάθεια αναδιανομής της διαφημιστικής πίτας εκ μέρους της κυβέρνησης και για την είσοδο νέων παικτών στην αγορά.

Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «όχι» επί της αρχής στο σχέδιο νόμου, τόνισε ο κ. Κατσιώτης και κάλεσε στην υπερψήφιση του συνόλου της τροπολογίας που έχει καταθέσει για την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών στους εργαζόμενους.

Στο σημείο αυτό, τον λόγο πήρε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και είπε πως ο αρμόδιος υπουργός απάντησε σε σχέση με την αποδοχή την τροπολογία του ΚΚΕ στο πρώτο μέρος, ότι δηλαδή η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών για αξιόλογο χρονικό διάστημα συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

Επισήμανε πως «πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία είναι στη σωστή κατεύθυνση και γι' αυτό την αποδεχόμαστε». Εξάλλου σε αυτό το πλαίσιο, προσέθεσε, «είχαμε προαναγγείλει και εμείς ότι στα τέλη Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου θα φέρουμε ένα νομοσχέδιο που θα αφορά ένα σύνολο παρεμβάσεων σε σχέση με την απλήρωτη και την αδήλωτη εργασία».

Είναι μια ρύθμιση, διευκρίνισε, που δίνει τη δυνατότητα στον εργαζόμενο που μένει απλήρωτος να θεωρήσει ότι η μη καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών του ισοδυναμεί με καταγγελία της σύμβασης εργασίας, ισοδυναμεί δηλαδή με απόλυση και να διεκδικήσει τη νόμιμη αποζημίωση.

Με τη ρύθμιση αυτή, συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου, αποκτά στην ουσία ο εργαζόμενος ένα δικαίωμα, μια διέξοδο από μια κατάσταση που σε πάρα πολλές περιπτώσεις παραμένει εγκλωβισμένος για πάρα πολύ καιρό σε επιχειρήσεις που δεν τον πληρώνουν και δεν θα είχε το δικαίωμα να ζητήσει τη νόμιμη αποζημίωση και να φύγει από την εργασία.

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος υπογράμμισε ότι το ΕΣΡ έδειξε με την απόφασή του ότι θα πρέπει να καταβληθούν 245 εκατομμύρια για τις άδειες, ενώ πριν από 10 μέρες πολλά κανάλια έλεγαν ότι «τις άδειες θα τις πάρουν τσάμπα και με μία αίτηση». Τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα μικρό βήμα σε μια σειρά από άλλα, καθώς οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για να αντιμετωπιστεί η διαπλοκή και να εμπεδωθεί η διαφάνεια, «δεν τελειώνουν εδώ».

Πρότεινε τέλος, να παρέμβει η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει το ζήτημα με τις ψεύτικες δημοσκοπήσεις μετά από συνάντηση με τους δημοσκόπους.

«Παρών» θα ψηφίσει η Ένωση Κεντρώων, όπως δήλωσε ο ειδικός αγορητής της Ι. Σαρίδης, καθώς συμφωνεί με τις ιδέες του νομοσχεδίου, αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για τον τρόπο εφαρμογής τους. Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες, καλωσόρισε τις προτάσεις του ΕΣΡ και επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αύριο.

Εκ μέρους του Ποταμιού ο Γρηγόρης Ψαριανός κατηγόρησε την κυβέρνηση για ιδεοληψίες και απόπειρα ελέγχου της ενημέρωσης.