Η αναμέτρηση των πολιτικώναρχηγών είχε ως βασικό θέμα συζήτησης την παιδεία, όμως, όπως ήταν φυσικό, επεκτάθηκε και σε άλλα επίκαιρα ζητήματα της κυβερνιτικής πολιτικής.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον Αλέξη Τσίπρα:
«Συζητούμε με την Εκκλησία σε πνεύμα σεβασμού, αλλά και διακριτών ρόλων» υπογράμμισε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες.
«Σεβόμαστε την Εκκλησία, αναγνωρίζουμε την αδιαμφισβήτητη θέση της στη ζωή του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός.
Επσήμανε ότι: «Τα θρησκευτικά πρέπει να διδάσκουν τη θρησκευτικότητα ως στοιχείο της κοινωνικής πραγματικότητας».
«Αναγνωρίζουμε στην πλειονότητα των ιεραρχών το σημαντικό τους ρόλο στο προσφυγικό - Στην πλειονότητα επαναλαμβάνω», σημείωσε και πρόσθεσε: «Λειτουργούμε με βάση τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους. Θα ήθελα να ακούσω τι θέση παίρνουν τα κόμματα σε αυτό».
Μιλώντας για τις αλλαγές στην Παιδεία ανέφερε: «Δεν είστε με την ποιότητα, αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα και στο χώρο της εκπαίδευσης, είπε απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης που άσκησαν προηγουμένως κυβερνητική εξουσία».
Έκανε επίσης λόγο για ιδιαίτερες σχέσεις σας με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και τους επέκρινε ότι«είστε με τα ακριβά σχολεία των λίγων».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: «Βασικός στόχος, να οδηγήσουμε σε ένα σύστημα που θα οδηγεί τους μαθητές στο πανεπιστήμιο χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις».
Αιχμές Μητσοτάκη κατά Τσίπρα
Ευθείες βολές προς τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά με στόχο την υποβάθμιση του ηγετικού βεληνεκούςτους, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το που ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας. Ο Πρόεδρος της ΝΔ συνέκρινε τηνηγεσία της Αριστεράς την δεκαετία του 80 με Φλωράκη και Κύρκο με την σημερινή ηγεσία του κόμματος η οποία όπως υποστήριξε είναι μια ηγεσία χωρίς αξίες με μόνο στόχο την διατήρηση στην εξουσία.
Με ένα ειρωνικό σχόλιο απάντησε στην κριτική του Πρωθυπουργού περί ταύτισης του κόμματος του με την διαπλοκή λέγοντας ότι«προφανώς ο λογογράφος του πρωθυπουργού μπέρδεψε τις ομιλίες του.
Με μια συνολική τοποθέτηση για θέματα επικαιρότητας ξεκίνησε την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για θέματα Παιδείας ο Αλέξης Τσίπρας.
«Για πρώτη φορά υπάρχουν προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από την κρίση όρθια» υποστήριξε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «οι αγελάδες είναι όλες μαύρες αλλά δεν είναι ίδιες». «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι» συμπλήρωσε ο Αλεξης Τσίπρας.
Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της υποστήριξε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά το ζήτημα του χρέους είναι αντικείμενο συζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο προβλέποντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχουν θετικές ειδήσεις παραπέμποντας στη δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί την Τρίτη.
«Καταφέραμε να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση προστατεύοντας τα λαϊκά στρώματα προστατεύοντας την α΄κατοικία και τη διαρκή μέριμνα για το κοινωνικό κράτος. Το ίδιο θα κάνουμε και στη β΄αξιολόγηση και θα διαπραγματευθούμε για να αποκτήσει ένα σύγχρονο πλαίσιο προστασίας της εργασίας»συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια προχώρησε σε επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή συνεντευξεις του προέδρου της ΝΔ και τη θέση του ότι θα ζητήσει μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων με εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που για εσάς σημαίνει ξεπούλημα.
«Εμείς θα διεκδικήσουμε μείωση χρέους χωρίς ισοπέδωση της κοινωνίας ως αντάλλαγμα στους δανειστές» υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Είμαστε υπερ των ίσων όχι των ίδιων ευκαιριών
Όσον αφορά τα θέματα της παιδείας ο πρωθυπουργός αφου είπε ότι «θέλουμε φτιάξουμε τον πολίτη του 21ου αιώνα» κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν είστε με την ποιότητα αλλά με συγκεκριμένα συμφέροντα στον χώρο της εκπαίδευσης».
«Οι μεταρρυθμίσεις σας έδειχαν έναν ιδιότυπο συμπλεγματισμό απέναντι στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Είχατε μια λογική αρχοντοχωριάτη γιατί τα συμβούλια διοίκησης ήταν κακές αντιγραφές άλλων πρακτικών» συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος προσθέτοντας ότι «δεν είστε με την αριστεία αλλά τον ελιτισμό, με τα ακριβά σχολεία των λίγων».
«Εμείς είμαστε υπέρ της εκπαίδευσης των ίσων ευκαιριών, προσέξτε όχι των ίδιων» είπε ο κ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κράτησε στο 2,8% του ΑΕΠ για την Παιδεία - παραδεχόμενος ότι δεν είναι υψηλό ποσοστό. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, προς τους βουλευτές της ΝΔ «εσείς που περιφέρετε το κοστούμι του Ευρωπαίου να μας πειτε ποια ευρωπαϊκή χώρα θα έδινε το 1,8% του ΑΕΠ και θα ήθελε να λέγεται ευρωπαϊκή».
«Εμείς προχωρήσαμε σε μεταρρύθμιση όχι σε μια λογική από το κεφάλι προς τα πόδια και γι αυτό ξεκινήσαμε από το δημοτικό».
Σεβόμαστε την Εκκλησία και αναγνωρίζουμε το ρόλο της στην ιστορία
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στο μάθημα των Θρησκευτικών λέγοντας ότι δεν μπορεί να έχει πια ομολογιακό χαρακτήρα και προσθέτοντας ότι ούτε οι ώρες μειώνονται ούτε χάνεται η βασική αναφορά στο ορθόδοξο δόγμα αφού είναι βασικό για τη διαμόρφωση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Σημείωσε, δε, ότι την ευθύνη έχει το Ινστιτούτο ΕΚπαιδευτικής Πολιτικής που οφείλει να λαμβάνει υπόψη τους τις παραδοχές της επιστήμης και της θεολογίας. «Φέτος θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του ΙΕΠ αλλά ο διάλογος δεν θα σταματήσει. Στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει αξιολόγηση για να προχωρήσει η συγγραφή του νέου βιβλίου για το μάθημα»
«Σεβόμαστε την Εκκλησία αναγνωρίζουμε την παρουσία της στο διάβα της ιστορίας, συζητούμε όμως σε πνευμα διακριτών ρόλων. Αναγνωρίζουμε, επίσης, στην πλειονότητα των ιεραρχών το ρόλο που έχουν παίξει στο προσφυγικό ζήτημα. Η σύζητηση ξεκινά με τη βάση της θρησκευτικής ουδετερότητας του ελληνικού κράτους» κατέληξε για το θέμα ο πρωθυπουργός.
Για τους αιώνιους φοιτητές είπε ότι το ζήτημα δεν είναι να τους κόψεις αλλά να μην τους γεννά το πανεπιστήμιο υποστηρίζοντας ότι αυτό θα γίνει αν αλλάξει το σύστημα των εξετάσεων.
Προανήγγειλε επίσης έναρξη διαγωνισμών για την κατασκευή φοιτητικών εστιών.
«Ο λογογράφος σας πρέπει να έμπλεξε τις ομιλίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα που νωρίτερα μίλησε για τη διαπλοκή. «Δεν έχετε λάβε υπόψιν τι έγινε στη χώρα το τελευταίο τρίμηνο» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Δεν έρχεστε ως κατήγορος, απολογούμενος είστε για τη διαπλοκή» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ. Μάλιστα υπογράμμισε: «Ελάτε αύριο το πρωί να τα πούμε για τη διαπλοκή, μην τρώτε χρόνο από τη συζήτηση για την Παιδεία».
«Δεν θα αποπροσανατολίσω τη συζήτηση. Η κοινωνία που μας ακούει ενδιαφέρεται για το πώς θα αποκτήσουμε για το πώς θα αποκτήσουμε καλύτερα σχολεία, όχι πώς θα ελέγξετε εσείς τα media».
Με επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την Παιδεία.
Ο αρχηγός της ΝΔ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναφέρθηκε περισσότερο στα θέματα της επικαιρότητας και της διαπλοκής και λιγότερο στα θέματα της Παιδείας. «Κύριε Τσίπρα ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα θέματα της Παιδείας και όχι πως θα ελέγξετε εσείς το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε ότι σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει ακόμη και στο θέμα της Παιδείας.«Σκοπός δικός μας είναι να ενώσουμε» υπογράμμισε.
«Το ίδιο γρατζουνισμένο βινύλιο της δεκαετίας του 80' εξακολουθούμε να ακούμε. κ. Τσίπρα το ίδιο σας το παρελθόν σας καταδιώκει. Και δυστυχώς δεν μπορείτε να το ξεπεράσετε» επεσήμανε.
«Ο κ. Φίλης έχει τα απαιτούμενα προσόντα,για να ισοπεδώσει τις αρχές της αριστείας και της φιλομάθειας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εκδικείστε την Ελλάδα της γνώσης και υπονομεύετε τη δημόσια Παιδεία».
Υπογράμμισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Καταργήσατε τα πρότυπα σχολεία όταν καταργήσατε τις εξετάσεις εισαγωγής. Τα παιδιά των βορείων προαστίων και της μεσαίας τάξης μπορούν να πάνε σε ιδιωτικά. Από τα υπόλοιπα παιδιά γιατί στερήσατε το καλό σχολείο; Πόσο αριστερό είναι να στερείτε από ένα άξιο παιδί να πάει σε ένα καλό δημόσιο σχολείο; Πρότυπα και πειραματικά σχολεία ακυρώθηκαν ουσιαστικά από τη στιγμή που το υπουργείο κατάργησε τις εξετάσεις εισαγωγής »
Με αιχμηρό τρόπο αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης στο θέμα των αιώνιων φοιτητών.
Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, αφού εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης αλλά και του υπουργού Παιδείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:
«Επαναφέρετε τους αιώνιους φοιτητές. Γιατί το κάνετε;» διερωτήθηκε ρητορικά και έσπευσε να απαντήσει καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ: «Νομίζω ότι έχω μια εξήγηση: Ο κ. Φίλης ως αιώνιος φοιτητής, αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του! Δεν έχω άλλη εξήγηση».
Στα προβλήματα και τις ανάγκες που έχει η Παιδεία επέλεξε να αναφερθεί στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπολύωντας ένα σφυροκόπημα στη Κυβέρνηση για τις επιλογές της σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα.
Κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι με τις επιλογές της μας γυρίζει πίσω στη δεκαετία του 80 και πως όλα όσα λέει ακούγεται σαν ένα γρατζουνισμένο βινύλιο εκείνης της εποχής. Ανάμεσα στις δημόσιες δεσμεύσεις του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πώς όταν το κόμμα του λάβει την εντολή της διακυβέρνησης του τόπου κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός παιδικού σταθμού ενώ υποστήριξε σε όλους τους τόνους πως από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του θα είναι να καταργήσει με έναν νόμο όλες τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την παιδεία.
Γάντι στον Αλέξη Τσίπρα, αν θέλει συζήτηση για τη διαπλοκή να προκαλέσει αύριο νέα συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών πέταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μην τρώτε χρόνο από την Παιδεία, δε θα σας κάνω τη χάρη να πέσω στην παγίδα του αποπροσανατολισμού, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Έκανε όμως ένα σχόλιο, επισημαίνοντας ότι μάλλον έκανε λάθος ο λογογράφος του πρωθυπουργού και του έδωσε ομιλία τριών μηνών: «Δεν ακούσατε τίποτα τον τελευταίο μήνα, για τα νέα τρίγωνα διαπλοκής, την Τράπεζα Αττικής, τον Καλογρίτσα; Στα θέματα διαφάνειας, δεν είστε κατήγορος είστε απολογούμενος, τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό».
Ο Αλέξης Τσίπρας από την πλευρά του, κατά την πρωτολογία του, επιχείρησε με λιγότερες από 50 λέξεις να ξεπεράσει την όζουσα υπόθεση Καλογρίτσα που «κηλιδώνει» όχι μόνο τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών αλλά και το ηθικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης.
«Μας κατηγορήσατε ότι ο διαγωνισμός έγινε για να πάρει άδεια ο Καλογρίτσας. Όταν ο Καλογρίτσας ζήτησε διευκόλυνση έφυγε από τον διαγωνισμό. Γιατί σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν οι πάντες ότι ο νόμος ισχύει για όλους» είπε.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι έχει κάνει την επανεμφάνισή του «το σκοτάδι της προπαγάνδας και της συκοφαντίας του παλιού πολιτικού συστήματος και των μέσων που το στηρίζουν» που επιχειρούν – όπως είπε – «να δείξουν ότι είμαστε όλοι το ίδιο».
Χρησιμοποίησε ως «τσιτάτο» από τον Ενγκελς ότι «όλες οι αγελάδες φαίνονται μαύρες στο σκοτάδι» για να προσθέσει «φαίνονται, δεν είναι! Δεν θα επιτρέψουμε να καλύψουν την Ελλάδα στο σκοτάδι. Εμείς ήρθαμε στην κυβέρνηση για να βάλουμε οριστικό τέλος στις παθογένειες που μας έφεραν ως εδώ. Παθογένειες των οποίων ηθικοί αυτουργοί είναι οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η καταστροφική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ από την οποία χάσαμε το 25 % ΑΕΠ».
«Ηρθαμε να βγάλουμε την χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» υπογράμμισε σε άλλο σημείο για να υποστηρίξει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί το “Success story» του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αυτές τις ημέρες κλείνει οριστικά η πρώτη αξιολόγηση» ανέφερε ο ίδιος για να συνεχίσει «θα εκταμιευτεί ποσό 2,8 δις ευρώ που στο μεγαλύτερο ποσοστό θα πάει στην πραγματική οικονομία. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ήδη μπήκαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
- Για το 2017 αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που θα προσεγγίσουν το 3%.
- Έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας. Μειώθηκε 4 μονάδες από την ημέρα που αναλάβαμε
- Η 2η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της
- Το ζήτημα του χρέους είναι αντικείμενο συζήτησης σε παγκόσμιος επίπεδο. Έως τέλος έτους περιμένουμε θετικές ειδήσεις. Ηδη χθές ο Μοσκοβισί με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι έως τέλος έτους αναμένουμε συνολική συμφωνία με συγκεκριμένα μέτρα απομείωσης χρέους. Ο Ρέγκλινγκ με βεβαιότητα είπε ότι εντός 2017 η Ελλάδα θα καταφέρει αξιόπιστα να βγει στις αγορές».
Αναφορικά με τα επώδυνα μέτρα που απαιτήθηκαν για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, δηλαδή αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, αύξηση όλων των φορολογικών συντελεστών, αύξηση των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών, μείωση των συντάξεων, πώληση κόκκινων δανείων σε funds και μεταβίβαση όλης της δημόσιας περιουσίας στο Υπερταμείο είπε «Κλείσαμε την πρώτη και δυσκολότερη αξιολόγηση προστατεύοντας αποφασιστικά τα λαϊκά στρώματα. Με προστασία πρώτης κατοικίας, ανακατανομή βαρών, διαρκή μέριμνα στήριξης κοινωνικού κράτους».
Προανήγγειλε δε ότι «Το ίδιος θα κάνουμε και στην 2η αξιολόγηση. Θα διαπραγματευτούμε αποφασιστικά για σύγχρονο πλαίσιο εργασίας. Να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που οι κυβερνήσεις της καταστροφής κατήργησαν την προηγούμενη περίοδο. Γνωρίζουμε ότι και σε αυτή την μάχη η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο θα είναι απέναντι. Έχετε ήδη προστρέξει από πέρυσι να υποστηρίξετε τις πιο ακραίες θέσεις. Θυμόμαστε την συνέντευξη του Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και ΔΕΘ ότι θα επαναδιαπραγματευθείτε για χαμηλότερα πλεονάσματα με αντάλλαγμα σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Τι σημαίνει στην δική σας γλώσσα μεταρρυθμίσεις; Απολύσεις, απορύθμιση αγορά εργασίας, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. Εκεί είναι η διαφορά μας.
Εμείς επιδιώκουμε απομείωση χρέους που άλλωστε δικαιούμαστε βάσει συμφωνίας χωρίς ανταλλάγματα στους δανειστές την κατεδάφιση της κοινωνίας. Σε αντίθεση με την νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που δεν κρύβει ότι δεν έχει πρόβλημα με αυτή την κατεδάφιση».
Αναφορικά με την διαπλοκή ο πρωθυπουργός είπε απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση πως«Είστε απέναντι στον μεγάλο αγώνα να σπάσουμε επιτέλους το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής. Τρίγωνο που εσείς δημιουργήσατε και σήμερα ταυτίζεστε απόλυτα με αυτό. Εδώ και ένα μήνα παίζεται από το σύστημα η τρίτη πράξη που βαρεθήκαμε να βλέπουμε. Η πράξη της λεγόμενης αριστερής παρένθεσης. Παίξατε τα ρέστα σας στην περίοδο της πιστωτικής ασφυξίας (πρώτη διακυβέρνηση) και νομίζατε ότι θα ξεμπερδέψετε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Απογοητευτήκατε. Ηρθε το δημοψήφισμα και οι εκλογές και ο λαός μας έδωσε εντολή για 4 χρόνια διακυβέρνηση. Παίξατε το ίδιο στοίχημα ότι δεν θα κλείσει η πρώτη αξιολόγηση. Αποτύχατε. Τώρα επιχειρείτε για άλλη μια φορά το ίδιο. Το κάνετε φυσικά στηρίζοντας και στηριζόμενοι από αυτούς που για πρώτη φορά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους».
«Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα. Βγήκατε στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίχτυ εξουσίας που οικοδόμησαν οι καναλάρχες μαζί με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα» συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε « Τολμάτε εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά μιλώντας για το ηθικό πλεονέκτημα. Τολμάνε να κουνάνε το δάχτυλο τα κόμματα που μοίρασαν ασυλία για να παίρνουν θαλασσοδάνεια οι ίδιοι αλλά και οι ημέτεροι. Τα κόμματα της Ζίμενς του Χριστοφοράκου, του Τσοχατζόπουλου, των υποβρυχίων, του ΚΕΕΛΠΝΟ, της παράγκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όλων των άλλων. Τολμάτε εσείς να κουνάτε δάχτυλο. Από το πρώτο δευτερόλεπτο κάνατε ότι μπορούσατε για να ακυρώσετε τον διαγωνισμό. Σαμποτάρατε την συγκρότηση ΕΣΡ. Απειλείτε υπουργούς και δημόσιους υπαλλήλους. Επιχειρείτε χειραγώγηση δικαιοσύνης».
Απευθυνόμενος πάντα στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Τάξατε στους καναλάρχες – σε αυτούς που στον διαγωνισμό ανακηρύχθηκαν ως υπερθεματιστές και πληρώνουν, ότι θα τους γυρίσετε τα λεφτά. Τα 255 εκατ. στα δημόσια ταμεία που τα έχει ανάγκη ο λαός».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι: «Προχωρά κανονικά ο διαγωνισμός και κάνετε ότι μπορείτε για να τον απονομιμοποιήσετε. Μας κατηγορούσατε για στημένο διαγωνισμό για να μην πάρει άδεια ο ΣΚΑΙ του Αλαφούζου επειδή προβάλει αντικυβερνητικά προγράμματα ειδήσεων.
Ο αντιπρόεδρός σας σε κρεσέντο αυτογελοιοποίησης έλεγε ότι έχει στοιχεία που αναφέρουν ότι ο Αλαφούζος δεν θα πάρει άδεια. Πήρε όμως πρώτος. Μετά αλλάξατε τροπάρι και μας κατηγορείτε ότι ο διαγωνισμός έγινε όχι για τον ΣΚΑΙ αλλά για τον Καλογρίτσα. Όταν ο Καλογρίτσας ζήτησε διευκόλυνση έφυγε από τον διαγωνισμό. Γιατί σε αυτόν τον τόπο θα μάθουν όλοι ότι ο νόμος ισχύει για όλους».
«Τι έχετε να πείτε τώρα;» ανέφερε προς την αντιπολίτευση: «Για ποιο λόγο έγινε ο διαγωνισμός; Μήπως ο Κυριακού - Μαρινάκης - Σαββίδης έγιναν ΣΥΡΙΖΑ ή θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αλαφούζος επειδή πήρε άδεια; Κάποια στιγμή τελειώνουν τα επιχειρήματα και πρέπει να δοθούν απαντήσεις».
«Στην προσπάθεια σας να κάνετε το άσπρο - μαύρο μιλήσατε για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Στο σπίτι κρεμασμένου μη μιλάτε για σκοινί» ανέφερε σχετικά με την υπόθεση της Τράπεζας Αττικής και πρόσθεσε «Οσο και αν ψάξετε δεν θα βρείτε τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από κανένα δάνειο. Θα βρείτε τους εαυτούς σας που γονάτισαν το τραπεζικό σύστημα. Δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις θα βρείτε στα δικά σας βιβλία. Θέλετε να πιστεύετε ότι αυτά είναι δανεικά και αγύριστα. Σύντομα έρχεται πόρισμα εξεταστικής για κόμματα και ΜΜΕ και θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος. Οτι και να κάνετε οι φίλοι και οι προστατευόμενοι σας θα περάσουν από τα ταμεία και θα πληρώσουν. Είπα και ξαναλέω ότι αυτή για εμάς είναι μεγάλη τομή που ρυθμίζει με αδιάβλητο τρόπο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Με δικλείδες ασφαλείας. Οποιος επίδοξος καναλάρχης δεν μπορεί να ανταποκριθεί θα εκπέσει όπως και έγινε».
Αναφορικά με τα έσοδα από τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών είπε ότι « ήδη διοχετεύονται για την στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη» και εξειδίκευσε:
- Ήδη 15.000 περισσότερα παιδιά θα πάνε στους παιδικούς σταθμούς
- Ξεκινάει η διαδικασία και θα ολοκληρωθεί έως τέλος έτους για 4000 νοσηλευτές
- Προχωρά η εκπόνηση προγράμματος στήριξης νέων διδακτόρων
«Αρκετά ασχολήθηκα με τις συκοφαντίες, τα ψεύδη και τις θεσμικές εκτροπές της αντιπολίτευσης»σημείωσε κλείνοντας το κεφάλαιο με τα σκάνδαλα και επιχειρώντας να ανοίξει το κεφάλαιο για την Παιδεία.
Σε υψηλούς τόνους και με επιθετική διάθεση, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επέκρινε την κυβέρνηση για την ανατροπή, όπως είπε, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που είχε γίνει τα τελευταία χρόνια.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ντυμένος με γραβάτα, λόγω της σπουδαιότητας της συζήτησης, όπως δήλωσε, κατηγόρησε όλα τα κόμματα και όχι μόνο αυτά που κυβέρνησαν, για τη σημερινή εικόνα της Παιδείας, λέγοντας: «Τα σχολεία και ιδιαίτερα τα πανεπιστήμια, ήταν πάντα στα χέρια των κομμάτων, άρα η ευθύνη για το κατάντημα της Παιδείας είναι διακομματική».
Παράλληλα αναρωτήθηκε, για ποιά δημόσια εκπαίδευση μιλάμε και τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι που τα παιδιά μας παιδεύονται περισσότερο, οι γονείς πληρώνουν περισσότερο, για να έχουμε το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ευρώπη» και κατέληξε λέγοντας: «Η ζημιά που κάνουμε στην οικονομία μπορεί κάποτε να διορθωθεί. Η ζημιά που κάνουμε στην Παιδεία δεν διορθώνεται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις».
Το σημείο της ομιλίας του κ. Θεοδωράκη, που προκάλεσε αναστάτωση στους κυβερνητικούς βουλευτές, ήταν η αναφορά του στην Χούντα και την αντίληψή της περί των ιδιωτικών πανεπιστημίων.
«Η άρνηση των μη κρατικών πανεπιστημίων δεν είναι Αριστερά. Πρώτα η Χούντα ισχυρίστηκε ότι αυτά θα καταστρέψουν την Παιδεία», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ενώ στην αντίδραση των βουλευτών απάντησε: «Πείτε μου πού σας πρόσβαλα». Επίσης, μίλησε για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας χρίστηκε διδάκτορας σε ιδιωτικό κολλέγιο στην Τουρκία. «Πολιτικοί που έχουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, να υμνούν μόνο τα δημόσια σχολεία και να πολεμούν τα ιδιωτικά. Πόσο υποκριτές πια!» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Υπενθύμισε δε, ότι, πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παραβρέθηκε στα εγκαίνια νέας πτέρυγας ιδιωτικού κολλεγίου, στο Μαρούσι.
Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, είπε ότι πρέπει, όσα παιδιά έχουν εξοικείωση με την μαθητική διδασκαλία, να ενταχθούν στα σχολεία της γειτονιάς τους, αλλά ένα μικρό βάρος να πάρουν και τα ιδιωτικά σχολεία, στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης.
Εξάλλου, ζήτησε την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, τον διπλασιασμό των πρότυπων σχολείων, την επαναφορά των πρυτανικών συμβουλίων και την κατάργηση των αιωνίων φοιτητών.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, αναφερόμενος στο μάθημα των θρησκευτικών, για το οποίο γίνεται μεγάλη συζήτηση τις τελευταίες ημέρες, ζήτησε από την ηγεσία της ορθόδοξης Εκκλησίας να επιδείξει τόλμη, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι το σύγχρονο σχολείο δεν χρειάζεται περισσότερο τα θρησκευτικά από τη φυσική, τη βιολογία, την πληροφορική.
Στη συνέχεια, προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας: «Πρέπει να ανοίξουμε την συζήτηση για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας» καλώντας την Εκκλησία να μην φοβηθεί τον διάλογο. «Στην Εκκλησία υπάρχουν αρκετοί ιεράρχες, γήινοι και μετριοπαθείς, με πρώτο τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που δεν θα πρέπει να φοβηθούν αυτόν τον διάλογο» ανέφερε.
Με τη γνωστή λαϊκή ρήση «το ΄να χέρι νίβει τ΄ άλλο και τα δυο το πρόσωπο», ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας κατηγόρησε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσεγγίζουν το ζήτημα της Παιδείας με τον ίδιο τρόπο.
«Ο πρωθυπουργός έδωσε άριστα 20 στο υπουργείο Παιδείας χωρίς καμία ντροπή, για την επιτυχία να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα σχολεία», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία όταν υποστηρίζει ότι τα σχολεία επέστρεψαν στην κανονικότητα. «Έλεος! Η καθημερινότητα για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της είναι πολύ διαφορετική», είπε ο γγ του ΚΚΕ και αναρωτήθηκε σε ποια καθημερινότητα επέστρεψαν τα σχολεία, όταν η λαϊκή οικογένεια, ρημαγμένη από τους φόρους, έχει μπροστά της τα έξοδα για τα φροντιστήρια, τις ξένες γλώσσες, για αθλητική δραστηριότητα και τη σχολική τσάντα που πρέπει να γεμίσει με την περίφημη σχολική λίστα.
Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση κέρδισε το στοίχημα να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατήγγειλε ότι το μόνο στοίχημα που κέρδισε η κυβέρνηση είναι το τρίτο μνημόνιο που ψήφισε με τη ΝΔ. «Το στοίχημα που κερδίσατε μέχρι τα τώρα, έχει όνομα. Λέγεται τρίτο μνημόνιο», είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υλοποιεί στην εκπαίδευση το μνημόνιο κατά γράμμα, με τον «εξορθολογισμό δαπανών για την παιδεία», και μάλιστα για να το κάνει αυτό, χρησιμοποιεί και όλο το ιδεολογικό αντιδραστικό οπλοστάσιο όλων των κυβερνήσεων που προηγήθηκαν και έπαιρναν αντιλαϊκά μέτρα.
Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση και με βάση τον εξορθολογισμό δαπανών που ψήφισε, είναι σπατάλη το να έχουν τα παιδιά μόνιμο δάσκαλο στα σχολεία τους, είναι σπατάλη η μετατροπή του ολοήμερου νηπιαγωγείου σε χώρο φύλαξης και είναι σπατάλη να στερείται ο μαθητής που έχει ειδικές ανάγκες , τον εκπαιδευτικό και τις δομές που χρειάζεται. Γι΄ αυτό μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας σε βασικά μαθήματα στο γυμνάσιο, είπε ο γγ του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι μαθητές αναγκάζονται στα ΕΠΑΛ να εγκαταλείψουν τις ειδικότητες που είχαν επιλέξει ή να μεταφέρονται σε άλλες πόλεις για να πάνε σχολείο. «Κόπτεστε ότι καλύψατε τα κενά, αλλά στην πραγματικότητα κάνατε χειρουργικές παρεμβάσεις για να κρυφτούν οι ελλείψεις αυτές. Τα κενά συνεχίζουν να υπάρχουν, το ό,τι θα πάρετε τα παιδιά νωρίτερα είναι επειδή υπάρχουν κενά», κατήγγειλε ο γγ του ΚΚΕ και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε καν να τολμάει να μιλάει για την ειδική αγωγή, διότι και φέτος δεν άνοιξαν σχολεία ελλείψει προσωπικού.
«Συνολικά οι αλλαγές στο σχολείο, βρίσκονται στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και χαρακτήρισε κοινές τις στοχεύσεις κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ. «Για αυτονομία του σχολείου μίλησε το πόρισμα διαλόγου που οργάνωσε η κυβέρνηση. Αυτονομία του σχολείου ζήτησε και η ΝΔ. Αξιολόγηση του σχολείου με τα μέτρα και τα σταθμά της αγοράς έκανε λόγο το πόρισμα. Το ίδιο ζητάει η ΝΔ. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ΝΔ. Μήπως το εκπαιδευτικό κουπόνι που τινάζει τη δημόσια και δωρεάν παιδεία στον αέρα είναι αποκλειστικά πρόταση του ΣΕΒ; Ή μόνο της ΝΔ; Όχι φυσικά, το υλοποιεί και η κυβέρνησή σας, με την προσχολική αγωγή σήμερα», κατήγγειλε ο γγ του ΚΚΕ.
Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι η πολιτική που ακολούθησε η ΝΔ και σήμερα η κυβέρνηση, είναι στην κατεύθυνση μειωμένων μορφωτικών απαιτήσεων και στη λογική «άντε να τελειώσουμε το γυμνάσιο και μετά βλέπουμε». Αλλά στη συνέχεια, κατήγγειλε, «θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι, διότι η κυβέρνηση θέλει το λύκειο ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο». Στόχος κατήγγειλε είναι η αποτροπή από την επιλογή του Γενικού Λυκείου ώστε να υλοποιηθεί το όραμα της κυβέρνησης για μαζική στροφή στην πρόωρη επαγγελματική κατάρτιση στα υποβαθμισμένα και χωρίς υποδομές ΕΠΑΛ.
Σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και προς τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, άσκησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, με την παρέμβασή της στη Βουλή, για την Παιδεία.
Αρχικά η κ. Γεννηματά κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ως «κρυπτόμενο» πρωθυπουργό, καθώς «ολοκληρώθηκε ένα έγκλημα και παραδόθηκε ο δημόσιος πλούτος στους δανειστές για 99 χρόνια».
Το ίδιο χαρακτηρισμό απηύθυνε και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως ανέφερε: «Κρύφτηκε χθες και νομίζει ότι βολεύεται να αφήνει τον πρωθυπουργό να υλοποιεί πολιτικές νεοφιλελεύθερης δεξιάς ατζέντας. Λυπάμαι για αυτά που συμβαίνουν στη χώρα και για την ποιότητα της αντιπολίτευσης», σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, η Φώφη Γεννηματά ύψωσε τους τόνους, τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μιλάει για νομιμότητα. Η φούσκα έσκασε στα δικά σας χέρια κι ο κόσμος το «έχει τούμπανο», είπε και συμπλήρωσε: «Έπεσε μαύρο στο ΣΥΡΙΖΑ τσάνελ, και μας μιλάτε για τρίγωνο διαπλοκής; Η Τράπεζα Αττικής, η κυβέρνηση και ο αγαπημένος σας εργολάβος. Γι’ αυτό δώσατε μάχη για έλεγχο Τράπεζας Αττικής, για να ελέγξετε την ενημέρωση».
Η κ. Γεννηματά υποστήριξε ότι ο διαγωνισμός είναι διάτρητος, ότι ακρωτηριάστηκε ο ρόλος ΕΣΡ και περιορίστηκε ο αριθμός αδειών με στημένες εκθέσεις, ενώ η επιτροπή του διαγωνισμού έδωσε ψευδείς βεβαιώσεις και δεν ζήτησε έλεγχο. «Είναι ώρα να παρέμβει ο εισαγγελέας. Υπάρχει εισαγγελέας σε αυτό τον τόπο;», ανέφερε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν «λαγοί», στη διαγωνιστική διαδικασία.
Με την επίκληση του Συντάγματος, αλλά και του λαϊκού αισθήματος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, απέρριψε κάθε συζήτηση για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία, ο κ. Καμμένος τόνισε: «Εμείς θεωρούμε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι συγκεκριμένο. Αναφέρεται στους άρρηκτους δεσμούς της Ορθοδοξίας με την Πολιτεία και από τη στιγμή που παραμένει αυτό, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρόσθεσε ότι η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός βάδισαν πολλά χρόνια μαζί και τέτοιου είδους αλλαγές είναι που δεν προβλέπονται από το Σύνταγμα, με τις οποίες δεν συμφωνεί και το αίσθημα του ελληνικού λαού.
Επίσης, ο κ. Καμμένος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, λέγοντας ότι ο κ. Ιερώνυμος δέχθηκε με χαρά την πρόταση του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής, να γίνει διάλογος με την Εκκλησία από την αρχή, «προκειμένου να αποφασιστεί από κοινού η συγγραφή των νέων βιβλίων και οι πιθανές αλλαγές στα Θρησκευτικά». «Κι αυτό είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη και πράγματι απέδειξε και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αλλά και ο μακαριότατος, όπως πιστεύω θα είναι και απόφαση της Ιεραρχίας, ότι με τον διάλογο όλα λύνονται», εκτίμησε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. «Οφείλουμε όλοι να συζητήσουμε με την Εκκλησία», συμπλήρωσε.
Με κατηγορίες εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για απαξίωση της Παιδείας και της σημερινής ηγεσίας της ΝΔ, για το πρόγραμμά της, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, υπεραμύνθηκε του έργου της σημερινής κυβέρνησης, λέγοντας πως κατάφερε πολύ περισσότερα από όσα έγιναν στον τομέα, τα τελευταία 15 χρόνια.
Όπως είπε, επί των ημερών Σαμαρά - Βενιζέλου, υπήρξε η δημόσια δέσμευση ότι το 2018 θα φτάσει ο προϋπολογισμός για την Παιδεία στο 1,9% του ΑΕΠ, ενώ η σημερινή κυβέρνηση, διατήρησε στο 2,8% του ΑΕΠ τους πόρους για την Παιδεία. Σχολιάζοντας την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη, για είσοδο όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, ο κ. Καμμένος έθεσε το ερώτημα πώς θα συμβεί αυτό, όταν ο πρόεδρος της ΝΔ, αντί να ανακοινώνει αυξήσεις στον προϋπολογισμό για την Παιδεία, ακολουθεί το πρόγραμμα της μείωσης του προϋπολογισμού, που φτάνει στο 1,9% του ΑΕΠ και το μειώνει επιπλέον 800 εκατομμύρια. Ανέφερε δε, πως φέτος μπήκαν 20.000 παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, με κονδύλια που εξοικονομήθηκαν από μέρος των ποσών που πλήρωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.
Αφού ο κ. Καμμένος κάλεσε την εθνική αντιπροσωπία σε συναίνεση και κοινή πολιτική για την Παιδεία και την Εθνική Άμυνα, είπε πως στην ευρεία συζήτηση για την Παιδεία πρέπει να ενταχθεί το θέμα των Στρατιωτικών Σχολών, όσον αφορά την εισαγωγή στις Σχολές Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και στο ενδεχόμενο δημιουργίας προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών στις στρατιωτικές σχολές.
Σε προσωπικούς τόνους κινήθηκε στη δευτερολογία του ο Νίκος Φίλης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.
Με αφορμή την αποστροφή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ότι επανέφερε τους λεγόμενους αιώνιους φοιτητές στα μητρώα των πανεπιστημίων επειδή ο ίδιος είναι αιώνιος φοιτητής, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως είναι γνωστό ότι δεν πήρε πτυχίο από τη Νομική, μολονότι είχε περάσει από τους πρώτους, για προσωπικούς λόγους.
«Ο κ.Μητσοτάκης διακινεί μια φιλολογία περί αιώνιου φοιτητή. Δεν είμαι αιώνιος φοιτητής» σημείωσε ο Ν.Φίλης για να προσθέσει: «Δεν με μειώνει αυτό που κάνει, παρότι το κάνει για να με προσβάλλει. Λυπάμαι που ο κ.Μητσοτάτης είναι ο υποκινητής αυτής της λάσπης που διακινείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να στραπατσάρει το πρόσωπό μου ή ακόμα χειρότερα το πρόσωπο της κυβέρνησης. Κρινόμαστε από το έργο μας και το ήθος μας. Δεν είμαι πριγκιπόπουλο, να με κρίνετε από αυτά που κάνω ως υπουργός και ως δημόσιο πρόσωπο» σημείωσε ο κ.Φίλης.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στον μητροπολίτη Αμβρόσιο και πιο συγκεκριμένα στο φυλλάδιο που έχει κυκλοφορήσει στην περιοχή της μητρόπολης Καλαβρύτων Αιγιαλίας όπου ο κ.Φίλης χαρακτηρίζεται «φίδι» όπως κατήγγειλε ο ίδιος.
«Μου κάνει εντύπωση ότι ένα πρόσωπο που θα έπρεπε να είναι άνθρωπος της αγάπης έχει κυκλοφορήσει στην επαρχία του αυτό το φυλλάδιο, στο οποίο περιλαμβάνεται και ένα γνωμικό που λέει ότι όλοι οι χοντροί είναι βλάκες. Τόσο απλά, τόσο χριστιανικά. Τόσο προσβλητικά όχι για μένα αλλά για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είναι υπέρβαροι, για τόσους ανθρώπους που έχουν υπνική άπνοια όπως εγώ. Δεν πιστεύω ότι θίγει εμένα προσωπικά. Θίγει την Εκκλησία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας υπογραμμίζοντας ότι αναμένει την καταδίκη από τη διοίκηση της Εκκλησίας. «Ευτυχώς ο Θεός, μακρόθυμος και πολυέλεος, δεν ακούει τους Αμβρόσιους» είπε ακόμη με αφορμή τις καμπάνες που χτύπησαν πένθιμα αναγγέλλοντας, όπως είπε, τον θάνατό του.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας και στις δηλώσεις του για τον ρόλο της Εκκλησίας στη διάρκεια της κατοχής και της δικτατορίας σημειώνοντας ότι αυτές είχαν στόχο συγκεκριμένους ιεράρχες και όχι το σύνολο της Εκκλησίας, η οποία αποτελείται επίσης από τους απλούς κληρικούς και τον λαό. Σημείωσε πάντως ότι στη διάρκεια της δικτατορίας οι περισσότεροι ιερείς συνεργάστηκαν με το καθεστώς κι ότι ήταν ελάχιστοι αυτοί που αντιστάθηκαν. «Η ιστορία δεν ξαναγράφεται» κατέληξε ο κ.Φίλης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σήκωσε το γάντι που του έριξε ο πρωθυπουργός, λέγοντας ότι χαίρεται που ο πρωθυπουργός δέχθηκε την πρόκλησή του για συζήτηση για τη διαφθορά και την διαπλοκή.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους και απάντησε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα: «Με κατηγορήσατε ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο. Είχα την δυνατότητα να σπουδάσω σε ένα κορυφαίο αμερικανικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Είμαι σίγουρος ότι και εσείς αν μπορούσατε το ίδιο θα κάνατε, σκληρή δουλειά χρειάζεται. Μη με κατηγορείτε όμως ότι δεν έχω περάσει έξω από δημόσιο σχολείο, όταν εσείς στέλνετε τα παιδιά σας σε ιδιωτικό σχολείο. Η δική σας στάση αναδεικνύει την υποκρισία σας».
Αναφερόμενος στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που ήδη ζήτησε ο πρωθυπουργός για την διαφθορά και την διαπλοκή, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τον Μάρτιο του 2016 είχατε ζητήσει συζήτηση για τη διαφθορά και την διαπλοκή. Η συζήτηση αυτή έγινε, και κατά γενική ομολογία υποστήκατε πανωλεθρία. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016 τα δεδομένα έχουν αλλάξει, γιατί τότε δεν υπήρχε Καλογρίτσας, τράπεζα Αττικής, offshore της Αυγής. Χαίρομαι λοιπόν που κάνατε δεκτή την πρότασή μου για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη διαφθορά και τη διαπλοκή».
Απαριθμώντας τις βασικές αλλαγές που έχει επιφέρει ή δρομολογήσει η κυβέρνηση στην εκπαίδευση, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε, κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, ότι σκοπός είναι η δημιουργία δωρεάν δημόσιου και ανθρωπιστικού σχολείου για όλους και όλες που θα παρέχει ίδιες ευκαιρίες και δεν θα διευρύνει τις ταξικές και πολιτισμικές διαφορές, που θα αναδεικνύει τα ταλέντα και τις δεξιότητες των παιδιών και δεν θα τις ισοπεδώνει.
«Εμείς θέλουμε ένα σχολείο που να δίνει τις δυνατότητες σε όλους να μπορούν να γίνουν άριστοι», σημείωσε και άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις, ιδιαίτερα της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για τα πεπραγμένα τους στο χώρο, σημειώνοντας παράλληλα τη διαφορά μοντέλου που έχει στο μυαλό της και θέλει να υπηρετήσει η κάθε πλευρά. «Δεν θέλουμε την κοινωνία του 1/3. Την κοινωνία των ελίτ και των πληβείων. Θέλουμε μια κοινωνία καθολικής ευημερίας, δικαιοσύνης και ισότητας. Σε αυτές τις αρχές στηρίζουμε την μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Που είναι διαρκής», υπογράμμισε.
Aίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά ανακοίνωσε ότι κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για την Παιδεία.
Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται, από τότε που εξελέγη, καναλάρχες, αυτούς που κάνουν την "βρώμικη δουλειά" είπε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.
Κλείνοντας δε, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι στη σημερινή συζήτηση για την Παιδεία «εκφράστηκαν δύο διαφορετικές οπτικές για την Παιδεία, όπως έχουμε και για την οικονομία, αποτυπώθηκαν οι απόψεις και οι θέσεις από την πλευρά εκπροσώπησης δύο διαφορετικών κόσμων: Από τη μία ο δημόσιος χώρος και η υπεράσπισή του, από την άλλη ο κόσμος της αγοράς».
Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποτιμώντας τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, κατά την τριτολογία του, κλείνοντας τη διαδικασία.
Εκτενής ήταν η αναφορά του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, στο θέμα που πρόεκυψε με το μάθημα των θρησκευτικών, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία.
«Δεν πρόκειται για μία σύγκρουση Πολιτείας και Εκκλησίας. Γιατί όπως ξέρουμε από το παρελθόν, από μία τέτοια σύγκρουση δεν κερδίζει καμία πλευρά, δεν κερδίζει ο ίδιος ο λαός» τόνισε ο υπουργός.
Ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι τα νέα προγράμματα Θρησκευτικών έχουν εκπονηθεί από ειδική επιτροπή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής στην οποία συμμετείχαν και θεολόγοι, ενώ έχουν δοκιμαστεί πιλοτικά τα τελευταία τρία χρόνια. «Ήρθε η ώρα αυτά τα προγράμματα να εφαρμοστούν, ώστε από του χρόνου να κυκλοφορήσουν και τα νέα σχολικά βιβλία», διαμήνυσε, επισημαίνοντας ότι «τα θρησκευτικά από ομολογιακό μάθημα γίνονται μάθημα γνώσης των θρησκειών, βεβαίως με προτεραιότητα στην Ορθοδοξία».
Στην Ολομέλεια της Βουλής βρέθηκε η πρώην υπουργός Παιδείας της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, προκειμένου να παρακολουθήσει την προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση για την Παιδεία.
Είναι η πρώτη φορά που η υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Καραμανλή (2004-2007), επισκέπτεται το Κοινοβούλιο έπειτα από την περιπέτεια υγείας την οποία είχε.
Η κ. Γιαννάκου νοσηλεύτηκε στην εντατική του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου το οποίο υπέστη. Ωστόσο, πριν από λίγες εβδομάδες πήρε εξιτήριο και μάλιστα έχει ξεκινήσει εκ νέου τις αραιές εμφανίσεις της.
Ετσι, σήμερα επέλεξε να βρεθεί στο Κοινοβούλιο για να παρακολουθήσει από κοντά την συζήτηση που γίνεται για ένα τομέα κρίσιμο,τον οποίο η ίδια υπηρέτησε.
Με την είσοδό του στον χώρο και μόλις την αντίκρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να την χαιρετίσει και να έχει μια συνομιλία μαζί της. Μάλιστα, στη συνέχεια ήταν πολλοί οι βουλευτές από όλες τις πτέρυγες των κομμάτων που έσπευσαν ομοίως να την χαιρετίσουν αλλά και να της ευχηθούν περαστικά.
Επίσης, δίπλα διακρίνεται ο πρ. Υφυπουργός Παιδείας, Σπύρος Ταλιαδούρος ο οποίος μετέβη στη Βουλή για να παρακολουθήσει και εκείνος από κοντά την συζήτηση.