Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 -

Βιομήχανοι: Η αγορά βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία



Την ανάγκη ταχείας ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης, γιατί σε διαφορετική περίπτωση «τα τραύματα θα είναι πολύ βαριά», υπογράμμισε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), Κώστας Μίχαλος. 

 

«Αυτή η αξιολόγηση δεν μπορεί να καθυστερήσει σε καμία των περιπτώσεων όσο καθυστέρησε η δεύτερη, γιατί θα είναι πολύ βαριά τα τραύματα. Σε περίπτωση, δε, που το ΔΝΤ αποφασίσει να εξέλθει αυτής της συμφωνίας, [...] ας εξέλθει, προς Θεού όμως δεν πρέπει να του δοθεί η ευκαιρία να μπορέσει να φύγει με τον θόρυβο που θέλει να δημιουργήσει αποχωρώντας από τη συμφωνία» σημείωσε ο κ. Μίχαλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο γεύμα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ.

«Πρωτίστως το πολιτικό σύστημα της χώρας και οι φορείς να σταθούμε σαν γροθιά απέναντι στο ΔΝΤ, γιατί θα δημιουργηθούν πολλά ερωτήματα ώς προς τους σκοπούς που υπηρετεί» πρόσθεσε.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα αγκάθια που υπάρχουν σήμερα -όπως είπε- για τις ελληνικές επιχειρήσεις, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην υψηλή φορολογία και τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας, την έλλειψη αναπτυξιακού μετασχηματισμού, τη γραφειοκρατία και το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις οικονομίας της γνώσης.

«Θέλω να πιστεύω ότι και ο πρωθυπουργός θα δώσει κάποιες απαντήσεις και θα προτείνει λύσεις άμεσου χαρακτήρα, ώστε να μπορέσουμε, επιτέλους, να ξεφύγουμε από αυτόν τον υφεσιακό χαρακτήρα που βιώνουμε. Πράγματι, αυτήν τη στιγμή και ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης παρατηρείται σταθεροποίηση κι ανάταση. Αν όμως δεν αντιμετωπίσουμε βασικά προβλήματα θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ, Δημήτρης Μπακατσέλος, υποστήριξε πως αυτή δεν συμβαδίζει με τη θετική κίνηση κάποιων δεικτών, την οποία κάποιοι ερμηνεύουν ως σημάδι επανεκκίνησης. «Το συνεχώς μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών κρατά χαμηλή την εσωτερική ζήτηση. Αυτό, σε συνδυασμό με την ανύπαρκτη ρευστότητα, τους υψηλότερους φόρους και τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές έχει φέρει ασφυξία στην αγορά και έχει οδηγήσει την οικονομία σε έναν υφεσιακό κύκλο. Αυτή είναι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», είπε ο κ. Μπακατσέλος, προσθέτοντας πως «καθημερινά παρατηρείται κλείσιμο επιχειρήσεων, οι οποίες λίγα χρόνια πριν ήταν υγιέστατες. Οι προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ είναι δυσοίωνες. Και βέβαια πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και τη χρονική υστέρηση μέχρι να αποτυπωθεί πλήρως το αρνητικό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στο ΑΕΠ της χώρας από κάθε επιχείρηση που κλείνει. Με άλλα, λόγια η ύφεση της οικονομίας έχει σημαντική κεκτημένη ταχύτητα και ορμή και θα αργήσει ακόμη και ένα επενδυτικό σοκ να την επανεκκινήσει».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, «μπορεί η φοροεξόντωση του ιδιωτικού τομέα να είναι δημοσιονομικά ισοδύναμη με την αποφυγή της μείωσης του δημόσιου τομέα και τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά οι πιστωτές μας, είτε είναι οι εταίροι μας, είτε οι αγορές, ότι αυτό το μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής δεν μπορεί να είναι βιώσιμο».

Ο κ. Μπακατσέλος αναφέρθηκε, ακόμη, στην αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την ελληνική οικονομία κάνοντας δυσθεώρητο το επιτόκιο δανεισμού της σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Αυτό, όπως ο ίδιος συμπλήρωσε, μετακυλίεται και στο επιτόκιο δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.«Αν συνυπολογίσει κανείς και το γεγονός ότι έχουμε τον υψηλότερο φορολογικό συντελεστή στην Ευρώπη, αντιλαμβάνεται το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζουν εξ' αρχής οι ελληνικές επιχειρήσεις», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ.

Επίσης, ο κ. Μπακατσέλος τόνισε την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή στις τράπεζες των 42 δισ. ευρώ «που βρίσκονται στα στρώματα» αλλά και των χρημάτων που εξήχθησαν νομίμως στο εξωτερικό. Αν δεν συμβεί αυτό, υπογράμμισε, δεν αποκλείεται να χρειαστεί και νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακατσέλο, «ο στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας είναι εθνικός και η ανάγκη για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι επιτακτική. Δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια και δεν υπάρχουν και δικαιολογίες για καθυστερήσεις. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Χρειάζεται να ξεπεράσουμε κομματικές και ιδεολογικές αγκυλώσεις. Χρειάζεται η συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων και ομοψυχία. Ή θα πετύχουμε όλοι μαζί ή θα δούμε τη χώρα μας να μπαίνει στο περιθώριο για τα επόμενα τριάντα χρόνια».