Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 -

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ έχει υποστεί βαρύτατη πολιτική ήττα



Τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα περιέγραψε, με συνέντευξή του στον Real Fm, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογραμμίζοντας πως, καταρχήν, θα κατατεθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αφορούν στη συμφωνία, ώστε ακολούθως να γραφεί η έκθεση συμμόρφωσης που θα βάλει και τυπικά τη σφραγίδα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το χρέος και εξέφρασε την ελπίδα εντός του Μαΐού να υπάρξει συμφωνία και σε αυτό το ζήτημα, για να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Στόχος της κυβέρνησης είναι η έξοδος της χώρας στις αγορές το 2018, επανέλαβε ο κ. Τζανακόπουλος, ενώ σε ερώτηση εάν θα προηγηθεί δοκιμαστική έξοδος απάντησε θετικά, χωρίς όμως να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα επιχειρηθεί.

Σχετικά με τη δήλωση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί το ζήτημα του χρέους για εσωτερική κατανάλωση είπε ότι «το ζήτημα του ελληνικού χρέους απασχολεί το σύνολο του διεθνούς τύπου, οπότε είναι υπερβολή να λέμε ότι αποτελεί επικοινωνιακό τρικ για να ηρεμήσει τους βουλευτές μας» , για να προσθέσει: «το χρέος απασχολεί τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ο Μακρόν τρεις μέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική μάχη έκανε δήλωση ότι θα δουλέψει για τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας».

«Υπάρχει το εξής θέμα, να κατανοήσουμε γιατί μιλάμε. Το ΔΝΤ, που το θέλει η Γερμανία στο πρόγραμμα, έχει θέσει ως προϋπόθεση τα μέτρα για το χρέος και το ζητά, γιατί χωρίς τον προσδιορισμό θεωρεί μη βιώσιμο το χρέος και σύμφωνα με το καταστατικό του απαγορεύεται η συμμετοχή του σε προγράμματα χωρών των οποίων το χρέος είναι μη βιώσιμο» ξεκαθάρισε και υπογράμμισε: «οφείλουν οι Γερμανοί να δώσουν αυτό που ζητάει, δηλαδή τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων». Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τελικώς θα υπάρξει μια λύση συμβιβασμού από όλες τις πλευρές, και από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και του Ταμείου και της Γερμανίας. «θα βρεθεί ένα πεδίο ισορροπίας» όπως είπε.

Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε στη συνέντευξή του ότι «η εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων αφορά την περίοδο μετά το 2018, δηλαδή μετά τη λήξη του προγράμματος και θα ανοίξει την πόρτα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα αποτελέσει τη σφραγίδα της ΕΚΤ για το αξιόχρεο της Ελλάδας», τονίζοντας πως αυτό θα είναι το σήμα που περιμένουν όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα.