Τετάρτη 04 Δεκεμβρίου 2024 -

Τρίμηνη παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων



Εως τον ερχόμενο Μάιο πρόκειται πλέον οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να έχουν τη δυνατότητα δήλωσης των ακινήτων τους με τον ισχύοντα νόμο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων. Κατόπιν, θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος νόμος, ο οποίος θα δίνει περιθώριο δύο ετών στους ιδιοκτήτες για ένταξη στη ρύθμιση.

Σημειώνεται ότι στις 8 Φεβρουαρίου έληγε η παράταση που είχε ήδη δοθεί για τον ισχύοντα νόμο, ενώ αναφορικά με τη νέα παράταση και την ισχύ του νέου νόμου, πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος σημειώνουν ότι θα διατηρηθεί η φιλοσοφία του ισχύοντος νόμου, ο όποιος ωστόσο θα απλοποιηθεί. Στόχος είναι να έχει έχει λιγότερη γραφειοκρατία από το σχέδιο που παρουσιάστηκε στη διαβούλευση, συμπεριλαμβάνοντας πολλά από τα χιλιάδες σχόλια που έχουν γίνει κατά τη διάρκειά της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος νόμος θα προβλέπει ότι όσοι έχουν μικρές ή μεγάλες αυθαιρεσίες θα έχουν περιθώριο δύο χρόνων να ενταχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα δώσει, δηλαδή «κούρεμα» των προστίμων έως και 40% και δόσεις που μπορεί να φτάνουν τις 80 για τους ιδιώτες και τις 100 για τους επαγγελματίες.

ΕΩΣ ΤΟ 2011 
Παραμένει η κόκκινη γραμμή του 2011, σύμφωνα με την οποία ό,τι έχει υπογραφεί μετά τις 28 Ιουλίου του 2011 δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί. Αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στις ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με κληρονομιές, μισθώσεις και πλειστηριασμούς.

Συνολικά, περίπου 1 εκατομμύριο έχουν ενταχθεί στον υφιστάμενο νόμο, ωστόσο 700.000 από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν ολοκληρώσει την τακτοποίηση, έχουν πάψει να πληρώνουν περιμένοντας τη νέα ρύθμιση. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, ο νέος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2020.

Ενώ, σε ό,τι αφορά το Κτηματολόγιο η κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και τη λειτουργία του νέου θεσμού. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει κίνητρα για να ελαφρύνει το κόστος για τους ιδιοκτήτες, ώστε το ύψος του προστίμου να καθορίζεται από το πόσο γρήγορα θα ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση.