Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 -

Τραγική η κατάσταση στη Λέσβο - Έκκληση από τον Αντιδήμαρχο του νησιού για βοήθεια από τη Μ.Βρετανία



Μετά τη δριμεία κριτική που του ασκήθηκε για την απαθή στάση του απέναντι στη μεταναστευτική κρίση, ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υποδεχθεί από 4.000 έως 10.000 Σύρους πρόσφυγες. Ωστόσο, η σοβαρότητα της κατάστασης που επικρατεί στα ελληνικά νησιά και δη στη Μυτιλήνη απαιτεί περισσότερα και δραστικότερα μέτρα χωρίς να περιορίζεται σε λόγια πόνου για τον άδικο χαμό του μικρού Αϊλάν.

Ο αντιδήμαρχος Λέσβου, Γιώργος Κατζανός, μιλώντας στην βρετανική Mirror κάλεσε την Βρετανία να αυξήσει τον αριθμό των προσφύγων που δέχεται.

«Χρειαζόμαστε βοήθεια!», είπε ο αντιδήμαρχος του νησιού στο οποίο καθημερινά καταφθάνουν καθημερινά εκατοντάδες ανθρώπων.

 

«Οι 50.000 άνθρωποι που θα δεχθεί η Μεγάλη Βρετανία δεν πρόκειται να φέρει σημαντικό αποτέλεσμα. Θα έπρεπε να είναι τρία ή τέσσερα εκατομμύρια», τόνισε ο κ. Κατζανός στη βρετανική εφημερίδα.

Ο τοπικός αξιωματούχος μίλησε και για το «μαρτύριο» που περνούν οι ντόπιοι αλλά και οι υπόλοιποι πρόσφυγες, τη στιγμή που οι Σύροι περιμένουν να επιβιβαστούν σε πλοία για να ταξιδέψουν στον Πειραιά και έπειτα σε άλλες περιοχές της χώρας ώστε να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.

«Όλοι βασανίζονται εδώ. Οι ντόπιοι και οι πρόσφυγες», επισήμανε ο αντιδήμαρχος της Λέσβου, επιρρίπτοντας ευθύνες σε «όσους μιλούν πολύ και δεν κάνουν τίποτα».

 

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ταυτοποίησης των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία, δήλωσε πως θα ήταν πιο αποτελεσματικό αν ο έλεγχος των εγγράφων των μεταναστών διεξαγόταν στα τουρκικά σύνορα.

Όπως είπε, αυτό θα σταματούσε τους πρόσφυγες που ρισκάρουν την ζωή τους στα πλοιάρια με προορισμό την Λέσβο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Mirror τη στιγμή που ο αντιδήμαρχος παραχωρούσε δηλώσεις «προσπαθούσε να καθησυχάσει τους εξοργισμένους κατοίκους που φώναζαν για τους πρόσφυγες που έχουν καταλάβει το νησί».

 

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει, μάλιστα, πως ένας από τους κατοίκους σε έντονο ύφος είπε στον αντιδήμαρχο ότι «οι πρόσφυγες θα τους σκοτώσουν όλους με τις ασθένειές τους».

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Σύρων συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του νησιού φωνάζοντας «θέλουμε ειρήνη. Αφήστε μας να φύγουμε», ενώ η ανταποκρίτρια της εφημερίδας μετέφερε πως διέκοψαν την κίνηση φωνάζοντας στους ντόπιους οδηγούς: «Πηγαίνετε πίσω, πηγαίνετε πίσω», αλλά και «Μισούμε την Μυτιλήνη».

Όλα αυτά, ενώ οι ανθρώπινες δυνάμεις εγκαταλείπουν τους ανθρώπους αυτούς που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για να αποφύγουν την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και τον εμφύλιο που έχει διαλύσει τη Συρία.

Μετά τον άδικο θάνατο του μικρού Αϊλάν που ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα ακόμα παιδί αποτυπώνεται στον φωτογραφικό φακό ανταποκριτή της εφημερίδας, λιπόθυμο στα χέρια του απεγνωσμένου πατέρα του που προσπαθεί να τον επαναφέρει ρίχνοντας του νερό.

 

Ποια θα είναι η αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού αν χαθεί ένα ακόμα παιδί; Θα περιοριστεί και πάλι στο να δηλώσει «βαθιά συγκινημένος» ή θα αποφασίσει ο ίδιος και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες να ασχοληθούν ενεργά με την κρίση των προσφύγων;