Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 -

Τι συμβολίζει το στεφάνι με το στέμμα και τις κόκκινες παπαρούνες που κατέθεσε ο Κάρολος στον Άγνωστο Στρατιώτη



Η πλατεία Συντάγματος ήταν ο πρώτος σταθμός του  πρίγκιπα Κάρολου  και της δούκισσας της Κορνουάλης. Το ζεύγος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη φτιαγμένο από κόκκινες παπαρούνες και μία τεράστια λευκή κορώνα.

Η επιλογή του συγκεκριμένου λουλουδιού δεν ήταν καθόλου τυχαία καθώς στη Βρετανία, βασιλείς και πληβείοι φοράνε όλοι παπαρούνες, κυρίως στο πέτο.

Η αρχική ιδέα, το 1921 ήταν να φοριούνται στο πέτο ως φόρος τιμής στους πεσόντες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Γρήγορα ωστόσο η παπαρούνα έγινε τρελή τάση. Οι βασιλείς, ο πρωθυπουργός αλλά και κάθε Βρετανός που σέβεται τον εαυτό του φοράει μία.

Με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνειδητοποιώντας την μεγάλη ανάγκη των βετεράνων για οικονομική ενίσχυση και επαγγελματική αποκατάσταση, η Αμερικανίδα καθηγήτρια πανεπιστημίου Μόινα Μάικλ αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Έντονα επηρεασμένη από το ποίημα «Στις πεδιάδες της Φλάνδρας», είχε την έμπνευση να πουλήσει μεταξωτές παπαρούνες. Η ιδέα της βρήκε έδαφος.

Τα χρήματα από τις παπαρούνες πηγαίνουν στην Βασιλική Βρετανική Λεγεώνα, μια επίσημη φιλανθρωπική οργάνωση για στρατιωτικούς και βετεράνους.

Από το 1922 λειτουργεί στο Λονδίνο το Poppy Factory, μια βιοτεχνία που κατασκευάζει περίπου 36 εκατομμύρια αναμνηστικές παπαρούνες.

Άλλα πέντε εκατομμύρια κατασκευάζονται στο Lady Haig’s Poppy Factory στο Εδιμβούργο.

Στον Καναδά, μέχρι το 1996 τις παπαρούνες έφτιαχναν ανάπηροι βετεράνοι. Πλέον φτιάχνονται από ιδιώτη εργολάβο, σύμφωνα με το euronews.

Δείτε φωτογραφίες από την κατάθεση στο μνημείο: