Πενήντα δύο χιλιοστά βροχής έπεσαν από την Τρίτη έως το πρωί της Τετάρτης στην πόλη της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις καταγραφές του Τομέα Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.
Το ποσοστό αυτό, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής μετεωρολογίας και κλιματολογίας, Θεόδωρος Καρακώστας, είναι μεγαλύτερο από το 10% της ετήσιας ποσότητας βροχής που δέχεται η Θεσσαλονίκη. "Είναι επίσης πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο των βροχοπτώσεων των Ιουνίων της τελευταίας τριακονταετίας για την ίδια περιοχή, που διαμορφώνεται στα 39,5 χιλιοστά" προσθέτει.
Το ίδιο σκηνικό του καιρού, σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, θα συνεχιστεί και τις επόμενες τρεις με τέσσερις μέρες. "Θα έχουμε αστάθειες που σημαίνει ότι κατά τόπους σε διαφορετικές περιοχές μπορεί να έχουμε καταιγίδες" αναφέρει. Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι το γεγονός αυτό δεν έχει προβλεπτική αξία για το πώς θα διαμορφωθεί ο καιρός το επόμενο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού.
Σε ό,τι αφορά τις ποσότητες του νερού που δέχτηκε τις τελευταίες ώρες η Θεσσαλονίκη, επισημαίνει ότι η βροχόπτωση είχε μεγάλη ραγδαιότητα καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα έπεσε πολύ νερό. "Όταν σε μία μητροπολιτική περιοχή, όπως η Θεσσαλονίκη, πέφτει τόσο νερό, το περισσότερο από αυτό φεύγει σαν απορροή και δεν απορροφάται από τον υδροφόρο ορίζοντα ώστε να χρησιμοποιηθεί σε διαστήματα έλλειψης νερού" αναφέρει.
Για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν αυτές οι ποσότητες νερού απαντά με νόημα: "οικονομία κάνουμε όταν έχουμε χρήματα. Όταν δεν έχουμε χρήματα δεν μπορούμε να βάλουμε τίποτε στην άκρη. Έτσι είναι και το νερό. Πρέπει να αποθηκεύουμε το νερό, όταν βρέχει. Αν δεν βρέχει δεν μπορούμε να το αποθηκεύσουμε και για να γίνει αυτό, ο μόνος τρόπος είναι η δημιουργία ταμιευτήρων".