Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2025 -

Tα μυστικά για να αποφύγετε το ... «φοροτσουνάμι»



Όπως παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε σημαντικές επισημάνσεις για την συμπλήρωση και υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Οι επισημάνσεις αυτές αφορούν σε ένα μεγάλος εύρος περιπτώσεων φορολογουμένων, όπως οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι έγγαμοι σύζυγοι, οι συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης, οι φιλοξενούντες συγγενικά πρόσωπα στα σπίτια τους, όσοι θα υποβάλουν δηλώσεις με επιφύλαξη, όσοι εργαζόμενοι εισέπραξαν καθυστερημένα αποδοχές παρελθόντων ετών, όσοι συνταξιούχοι εισέπραξαν το 2017 αναδρομικά παρελθόντων ετών, όσοι έχουν χάσει Ι.Χ. αυτοκίνητα λόγω κλοπής ή καταστροφής από τρακάρισμα κ.λπ.

Οδηγός:

Αναλυτικά, οι σημαντικές επισημάνσεις της ΑΑΔΕ, τις οποίες πρέπει να προσέξουν φέτος ιδιαίτερα οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεών τους, είναι οι εξής:

1 Οι σύζυγοι υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του.

2 Οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, μόνο εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση της αρμόδιας ΔΟΥ με τις παραπάνω μεταβολές.

3 Όσοι φορολογούμενοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στην περίπτωση που ενημερώσουν την αρμόδια ΔΟΥ με δήλωση μεταβολής, δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους. Στην περίπτωση αυτή έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους και υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι εκείνο το μέρος του συμφώνου συμβίωσης το οποίο κατά την υποβολή της δήλωσης δηλώνεται ως υπόχρεος. Τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο σχετικά με τη χωριστή φορολογική δήλωση των συζύγων εφαρμόζονται ανάλογα και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

4 Οι δηλώσεις με επιφύλαξη υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου. Εντός χρονικού διαστήματος 30 ημερών από την ημερομηνία υποβολής οι φορολογούμενοι οφείλουν να προσκομίσουν στη ΔΟΥ τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους και το λόγο της επιφύλαξης, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι δηλώσεις και να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά από τις ΔΟΥ εντός προθεσμίας 90 ημερών από την υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που τα απαιτούμενα δικαιολογητικά δεν προσκομιστούν εντός της προθεσμίας των 30 ημερών, οι δηλώσεις εκκαθαρίζονται χωρίς να ληφθεί υπόψη η επιφύλαξη.

5 Στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οι φορολογούμενοι πρέπει να αναγράψουν υποχρεωτικά όλα τα εισοδήματά τους, ανεξάρτητα από το αν αυτά φορολογούνται ή όχι, καθώς και ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους.

6 Με βάση τα ηλεκτρονικά αρχεία που αποστέλλονται στη ΔΗΛΕΔ, ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων (όπως από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις κ.λπ.) και οι παρακρατηθέντες φόροι επ’ αυτών προσυμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς των πινάκων της δήλωσης. Εναλλακτικά, για ορισμένα από τα ποσά αυτά καθώς και για λοιπά στοιχεία που πρέπει να αναγραφούν στις δηλώσεις (π.χ. τόκοι καταθέσεων, δόσεις δανείων κ.λπ.) παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ενημερώνονται μέσω πινάκων.

7 Στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υπάρχει υποχρέωση δήλωσης των ποσών των τόκων καταθέσεων που έχουν προκύψει από τους πραγματικούς δικαιούχους. Ο προϊστάμενος της ΔΟΥ έχει, σε κάθε περίπτωση, τη διακριτική ευχέρεια να κρίνει αιτιολογημένα διαφορετικά.