Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2024 -

Συζητήθηκε το ελληνικό χρέος στους G7. Ο Σόιμπλε ελπίζει για deal στο Eurogroup



Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι το ελληνικό θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου της G7 στο Μπάρι της Ιταλίας και ότι αναμένει λύση.

Το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του G7 στο Μπάρι της Ιταλίας ανέφερε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν είναι ακόμη αρκετά σαφή μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν υπάρχει αρκετή σαφήνεια ακόμη» επεσήμανε σήμερα το πρωί η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, αναφερόμενη στο ζήτημα του ελληνικού χρέους.

O κ. Σόιμπλε πρόσθεσε πως περιμένει να υπάρξει λύση στο ελληνικό θέμα, εκφράζοντας την ελπίδα για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Η κ. Λαγκάρντ, το όνομα της οποίας έχει ακουσθεί για την θέση του πρωθυπουργού της Γαλλίας, τόνισε πως συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμπληρώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένοι στο ανωτέρω θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών κ. Καζιμίρ ανέφερε την Πέμπτη στη Κύπρο ότι διαφαίνεται συμφωνία για την χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό οικονομικό πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι η κ. Λαγκάρντ έπαιξε καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.
Τι γράφει το Reuters

Σε νέα ανταπόκρισή του τα ξημερώματα της Παρασκευής, το πρακτορείο σε τηλεγράφημά του για τους ΥΠΟΙΚ των G7 έχει έναν μεσότιτλο «Έλληνες για πρωινό» και αναφέρει, επικαλούμενο γαλλικές πηγές, ότι η συζήτηση της Παρασκευής ξεκινάει με το ελληνικό ζήτημα. Το ΔΝΤ πιέζει για άμεσα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης το θεωρούν πρόωρο.   

Η συζήτηση αυτή αναμένεται να συμβάλει στον προσδιορισμό του πώς οι ευρωπαίοι πιστωτές, οι οποίοι διακρατούν το μισό ελληνικό κρατικό χρέος, θα τηρήσουν την δέσμευση που είχαν κάνει πέρυσι υπό όρους να προχωρήσουν στην ελάφρυνσή του, ώστε να εκπληρωθεί μια από τις προϋποθέσεις που όρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του τρέχοντος προγράμματος.

Πολλές κυβερνήσεις χωρών μελών της ευρωζώνης, κυρίως η Γερμανία, θέλουν τη συμμετοχή του ΔΝΤ, παρότι διαφωνούν με ορισμένες από τις συστάσεις του για την Ελλάδα.

Επισήμως το ζήτημα του χρέους της Ελλάδας δεν βρίσκεται στην ημερησία διάταξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζών της G7, αλλά θα συζητηθεί εκτενώς στο περιθώριό της διότι θα είναι παρόντες οι βασικοί παίκτες για την επίτευξη μιας συμφωνίας, είπαν σήμερα αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται στο Ρόιτερς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν και οι επικεφαλής του ΔΝΤ, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συμμετάσχουν όλοι στη συζήτηση αυτή.

«Φυσικά θα συζητηθεί η Ελλάδα, όλοι οι παίκτες-κλειδιά είναι εδώ», σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους.

Το επίσημο πρόγραμμα του Σαπέν δείχνει πως η συνάντηση είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 08:00 (ώρα Ελλάδας).

Οι ευρωπαίοι πιστωτές δεσμεύθηκαν τον Μάιο του 2016 ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πρόγραμμα στήριξης, θα παρατείνουν τις ωριμάνσεις και τις περιόδους χάριτος στα δάνεια που έχουν χορηγήσει ώστε οι ελληνικές χρηματοδοτικές ανάγκες να είναι κάτω από 15% του ΑΕΠ μετά το 2018 και μεσοπρόθεσμα, και κάτω από το 20% του ΑΕΠ αργότερα.

Ακόμη, υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν την αντικατάσταση των ακριβότερων δανείων του ΔΝΤ από ευρωπαϊκές, φθηνότερες πιστώσεις, και ότι θα μεταφέρουν τα κέρδη τους από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στην Αθήνα. Αυτό θα συμβεί μόνο εάν η Ελλάδα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις ως τα μέσα του 2018 και η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους της δείξει πως χρειάζεται ελάφρυνσή του για να καταστεί βιώσιμο.

Το ΔΝΤ πιστεύει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ή τουλάχιστον μια σαφής δέσμευση για αυτό, είναι απαραίτητη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα ώστε η χώρα να επιστρέψει στις αγορές το 2018.

Η Γερμανία και άλλες χώρες του βορρά της ευρωζώνης αντιτείνουν πως αν η Ελλάδα συνεχίσει να καταγράφει αρκετά υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να μη χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση χρέους, ειδικά με δεδομένο ότι τα φθηνά δάνεια που χορηγεί η ευρωζώνη της εξοικονομούν 8 δισεκ. ευρώ τον χρόνο, ή 4,5% του ΑΕΠ, όπως σημειώνουν.

Η τελική απόφαση για το πώς θα διατυπωθεί η υπόσχεση για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας αναμένεται να ληφθεί στην προσεχή συνεδρίαση του Eurogroup, στις 22 Μαΐου.