Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον το δεύτερο 10ήμερο του Οκτωβρίου, ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Τζέφρυ Παϊατ, φέρεται να έχει πρωταγωνιστήσει στην καλλιέργεια θετικού κλίματος προς τον αμερικανό πρόεδρο Ντόλναντ Τραμπ.
Οι προσπάθειές του για δημιουργία αποδοτικών αποτελεσμάτων δεν γίνονται από την πλευρά του μόνο υπέρ της Ελλάδος αλλά και ειδικώς, υπέρ της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.
Φέρεται μάλιστα να έχει εισηγηθεί μια διευρυμένη συνάντηση εργασίας μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, με σκοπό να ξεφύγει από τις αρνητικές εισηγήσεις προς τον Ντοναλτ Τράμπ για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα…
Στενοί συνεργάτες μάλιστα του αμερικανού πρέσβη έχουν συντάξει απόρρητα σημειώματα τα οποία τεχνηέντως περνούν στα χέρια του αμερικανού προέδρου. Στόχος τους είναι να ξεπεραστούν τα μηνύματα που είχαν ήδη φτάσει στα χέρια του αμερικανού προέδρου και μιλούσαν για μια αριστερή κυβέρνηση αμφιβόλου πολιτικού προσανατολισμού που κυβερνά την Ελλάδα μαζί με έναν φιλορώσσο Έλληνα πολιτικό.
Σε ένα από αυτά τα μέμο προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, επισυνάπτονται και όλες οι αρνητικές δηλώσεις που είχαν κάνει προεκλογικά, , στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα.
Σε άλλο σημείωμα μάλιστα υπάρχουν και οι δηλώσεις στήριξης του Αλέξη Τσίπρα και δηλώσεις υποστήριξης και του Υπ. Πάνου Καμμένου για την Χίλαρυ Κλίντον, κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών.
Το αρνητικό μάλιστα αυτό κλίμα χρειάστηκε να διαχειριστεί ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έπρεπε να προετοιμάσει το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.
Αυτή η αποστολή ειδικού βάρους, στον οποίο έχει ανατεθεί προσωπικά από τον Αλέξη Τσίπρα, εδώ και μήνες, ήταν ένα στοίχημα για τον ίδιο αφού έπρεπε και να προετοιμάσει την επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο και να φροντίσει να έχει επιτυχία αυτό το ταξίδι.
Γι αυτό πάντως το ταξίδι και οι δυο πλευρές, Αθήνα και Ουάσιγκτον ,επιθυμούν να έχει ουσία και αποτέλεσμα.
Στόχος είναι η ανακοίνωση ενός μεγάλου διευρυμένου πακέτου επενδύσεων προς την Ελλάδα από τις ΗΠΑ, γι αυτό άλλωστε πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με τον υπουργό εμπορίου των ΗΠΑ, του Νίκου Παππά καθώς και με αποφασισμένους Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς για να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Στο κέντρο των συνομιλιών θα είναι ένα νέο πρόγραμμα εξοπλισμών της Ελλάδος με βασικό άξονα την επέκταση της σύμβασης για την ναυτική αμερικανική βάση της Σούδας στην Κρήτη και μια σειρά νέων εξοπλισμών , ως δωρεά των ΗΠΑ προς την Ελλάδα. Ακόμη πιο πολύ θα ενδιαφερθούν για την ολοκλήρωση χρόνιων συμβάσεων που έχουν μεν υπογραφεί αλλά δεν έχουν (ακόμα) υλοποιηθεί…
Πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο ανακοινώσεων και προς την Ελληνική Αμερικανική κοινότητα με ικανοποίηση πάγιων αιτημάτων, όπως η παροχή ψήφου από τον τόπο διαμονής, και άλλες φορό ελαφρύνσεις σε τυχόν επίδοξους επενδυτές αλλά και ελαφρύνσεις που δεν θα έχουν όμως κόστος στον κεντρικό προϋπολογισμό του κράτους.
Σημαντικό ρόλο σε αυτό το ταξίδι που προετοιμάζεται πράγματι εδώ και καιρό φαίνεται να έχουν παίξει και οι θετικές εξελίξεις μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ γεγονός που εκφράστηκε μέσω των αντίστοιχων οργανώσεων σε Ελλάδα (ΚΙΣ) και Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη(AJC).