Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 -

Συνάντηση του Ακάρ με υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και στελέχη των μυστικών υπηρεσιών



Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Ακάρ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ο Αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων στρατηγός Ουμίτ Ντιουντάρ και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών(MİT) Χακάν Φιντάν συναντήθηκαν στη μεθόριο της Συρίας στο Χάταϊ.

Στη συνεδρίαση αξιολογήθηκαν οι εξελίξεις στα βόρεια της Συρίας.

Στην ατζέντα της συνεδρίασης βρέθηκε η τελευταία κατάσταση στο Ιντλίμπ στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε στην πόλη Σότσι της Ρωσίας καθώς και οι εργασίες για την συνέχιση της εκεχειρίας και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την διασφάλιση της γαλήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ο Ακάρ αναφέρθηκε σχετικά με το θέμα λέγοντας πως καταβάλλονται εντατικές προσπάθειες στο πλαίσιο διατήρησης της εκεχειρίας και της σταθερότητας στην κατεύθυνση που χάραξε η συμφωνία του Σότσι. Συνεχίζεται η στενή μας συνεργασία με τη Ρωσία στο θέμα αυτό».

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο στη ρωσική πόλη Σότσι ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη - στην οποία απαγορεύονται οι επιθέσεις, στο Idlib.

Η Άγκυρα και η Μόσχα υπέγραψαν επίσης μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας με στόχο την "σταθεροποίηση" της ζώνης αυτής στο Idlib, στην οποία απαγορεύονται ρητά οι επιθέσεις.

Βάσει της συμφωνίας, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις στο Idlib θα παραμείνουν σε περιοχές στις οποίες είναι ήδη παρούσες, ενώ η Ρωσία και η Τουρκία θα διεξάγουν κοινές περιπολίες στην περιοχή, με σκοπό την αποτροπή νέων συγκρούσεων.