Πέμπτη 09 Ιανουαρίου 2025 -

Συναγερμός στο Μαξίμου μετά το κραχ. Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα



«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει τόσο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου με φόντο το χθεσινό κραχ των τραπεζικών μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το κυβερνητικό αφήγημα της καθαρής εξόδου δοκιμάζεται και φέρνει την κβέρνηση τετ α τετ με τις συμπεριφορές των αγορών. Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών και κατ’ επέκταση του ελληνικού χρηματιστηρίου, μόνο καλός οιωνός δεν θεωρείται για την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τους επενδυτές και τα διεθνή κεφάλαια να προτιμήσουν την Ελλάδα για επενδύσεις.

Οι ελληνικές τράπεζες βούτηξαν στο κενό αποτυπώνοντας τον προβληματισμό των επενδυτών από τότε που αυτές δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους.
Το πρόβλημα για τα συστημικά ιδρύματα είναι πως πρέπει να κινηθούν επιθετικά σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια με κίνδυνο να πρέπει να λάβουν και νέες προβλέψεις.

Μετά την ανακεφαλαιοποίηση και ουσιαστικά πλήρη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών το 2016 η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με μία τέτοια χρηματιστηριακή κρίση και την αποδίδει σε κερδοσκοπικές πιέσεις.

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή ημέρα με την κυβέρνηση να περιμένει με αγωνία πώς θα ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και πού θα κινηθεί το ελληνικό δεκαετές ομόλογο.

Η κυβερνητική σύσκεψη χθες κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι οι πιέσεις που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν αντιστοιχούν στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών. Επικαλέστηκε την ολοκλήρωση με επιτυχία των stress tests μόλις τον περασμένο Μάϊο, τους δημοσιευμένους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, την υπέρβαση του στόχου για την μείωση των κόκκινων δανείων για το πρώτο εξάμηνο του 2018, την αύξηση των καταθέσεων σε μηνιαία βάση και τη σημαντικότατη μείωση του ELA με αποτέλεσμα να έχει ήδη μηδενιστεί η χρήση του μηχανισμού για δύο συστημικές τράπεζες, ενώ για τις άλλες δύο η χρήση θα μηδενιστεί μέχρι το τέλος του έτους».

Τι λένε οι ξένοι οίκοι

H Goldman Sachs που ήρθε με επιτελείο της στην Αθήνα και πραγματοποίησε επαφές με κορυφαίους τραπεζικούς παράγοντες σημειώνει πως το μακροοικονομικό περιβάλλον στηρίζει τη διαδικασία μείωσης των NPEs των Ελληνικών τραπεζών.

Οι τράπεζες αναφέρθηκαν στον σχεδιασμό τους για μείωση των NPEs τους στο 15-25% μέχρι το 2021, από 48% το β’ τρίμηνο του 2018 . Το εγχείρημα θα βοηθηθεί από το ισχυρό οικονομικό momentum, περιλαμβανομένης της ανάκαμψης στη στεγαστική αγορά μια δυναμική δευτερογενή αγορά κόκκινων δανείων και έναν μικρότερο ρυθμό αύξηση των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Όμως η ικανότητα του τραπεζικού κλάδου να αντέξει σημαντικούς αιφνιδιασμούς από το εσωτερικό ή το εξωτερικό παραμένει περιορισμένος.

Oι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα συνεχιστούν μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια, προβλέπει σε σχετικό σημείωμα η Μorgan Stanley απηχώντας τις εκτιμήσεις σχεδόν του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς μετά το χθεσινό ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές. Ταυτόχρονα η Μorgan Stanley γράφει πως βρίσκει υπερβολικές τις ανησυχίες για τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών, παίρνοντας θέση στο debate που εκτυλίσσεται στο χρηματιστηριακό ταμπλό αλλά επιπλέον διαφωνεί με την πρόσφατη άρση της απαγόρευσης στις αναλήψεις, καθώς αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες.