Τρίτη 30 Απριλίου 2024 -

Στους δρόμους οι διανομείς στα Χανιά – Διαμαρτυρία για τον θάνατο συναδέλφου τους



Σε συμμετοχή τους, στο απεργιακό συλλαλητήριο, στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, προχώρησαν οι διανομείς της πόλης, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο ακόμη ενός συναδέλφου τους.

Υπενθυμίζεται ότι το νέο τροχαίο έγινε στις 2:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης στην Αγία Μαρίνα στα Χανιά. Δύο μοτοσυκλέτες συγκρούστηκαν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός 50χρονου διανομέα. Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη με τα δύο οχήματα να έχουν διαλυθεί, ενώ στο Νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε με σοβαρά τραύματα ο 54χρονος οδηγός της δεύτερης μοτοσυκλέτας.

Όπως μεταφέρει το neakriti.gr, τη σημερινή απεργιακή κινητοποίησή τους, οι διανομείς διαμαρτύρονται και για τις συνθήκες και το ωράριο εργασίας τους, που πολλές φορές γίνονται επικίνδυνα για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ανακοίνωση από το Σωματείο Διανομέων-delivery Νομού Χανίων:

Με αφορμή το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του 50χρονου ντελιβερά, το Σωματείο Διανομέων-delivery Νομού Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «Όχι άλλο αίμα συναδέλφων στην άσφαλτο – Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», όπου αναφέρει τα εξής:

«Ένα ακόμη εργατικό δυστύχημα έρχεται να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα, αποδεικνύοντας με το χειρότερο δυνατό τρόπο ότι η μάχη για το μεροκάματο από τη μία και τα κέρδη των επιχειρήσεων από την άλλη, περνάνε μέσα από την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και την ίδια τους τη ζωή , επιβεβαιώνοντας με το χειρότερο τρόπο για άλλη μια φορά, το σύνθημα «τα κέρδη τους οι ζωές μας».

Ένας ακόμη νέος συνάδελφός μας, διανομέας, εργαζόμενος σε επιχείρηση εστίασης, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο με μηχανή που σημειώθηκε χθες το βράδυ.

Καθημερινά οι εργαζόμενοι στον κλάδο, παίζουμε τη ζωή μας κορώνα-γράμματα για ένα πενιχρό μεροκάματο, βιώνουμε την εντατικοποίηση και σε πολλές περιπτώσεις είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε από το πρωί ως το βράδυ πάνω σε ένα μηχανάκι κάνοντας 2 και 3 δουλειές, καθώς με αυτή την τεράστια ακρίβεια τα χρήματα δε φθάνουν πλέον ούτε για τα βασικά. Υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται ακόμη και ανασφάλιστοι και όλοι αντιμετωπίζουμε την εργοδοτική πίεση στη λογική «… να βγει γρήγορα η παραγγελία και να φύγει η επόμενη».

Επιπλέον τα μέτρα προστασίας διαρκώς πετσοκόβονται αφού η υγεία και η ασφάλεια «κοστίζουν» για την εργοδοσία, οι έλεγχοι από το κράτος είναι ανύπαρκτοι, οι αρμόδιες υπηρεσίες και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) υποβαθμίζονται, τα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικών Κινδύνων υπολειτουργούν και όλα αυτά με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Φυσικά ούτε λόγος για επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας ή εταιρικό μηχανάκι που τις περισσότερες φορές και αυτά είναι κακοσυντηρημένα και την βενζίνη τη βάζουμε από την τσέπη μας!

Η συλλογική και οργανωμένη πάλη για διεκδικήσεις, αποτελεί μονόδρομο στον εργασιακό μεσαίωνα και τις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε πολλές επιχειρήσεις. Διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, για να δουλεύουμε με ασφάλεια, με αξιοπρεπείς μισθούς και με όλες τις απαραίτητες παροχές, για να επιστρέφουμε σπίτι μας μετά το τέλος της βάρδιας.

Εκφράζουμε τη βαθιά θλίψη μας και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου συναδέλφου μας».