Παρασκευή 03 Ιανουαρίου 2025 -

Στο μικροσκόπιο της εφορίας εκατοντάδες τραπεζικοί λογαριασμοί



Στο μικροσκόπιο της εφορίας μπαίνουν εκατοντάδες επιχειρηματίες και εφοπλιστές οι οποίοι θα ελεγχθούν για τα περιουσιακά τους στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διαθέτουν στο εξωτερικό.

Ειδικά εκείνοι που δήλωσαν τα τελευταία χρόνια ότι έχουν πτωχεύσει στα χρόνια της κρίσης, αλλά έχουν φορτώσει τις τράπεζες με κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Στο στόχαστρο μπαίνουν άμεσα και 1.270.000 φυσικά πρόσωπα (σχεδόν 1 στους 10 κατοίκους της χώρας) που με βάση διάφορες ενδείξεις έχουν στοχοποιηθεί για έλεγχο και το όνομά τους φιγουράρει στις λίστες της φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με το newmoney, εκτός από το ειδικό λογισμικό που θα σαρώνει τις καταθέσεις των ετών 2002-2015 στις ελληνικές τράπεζες, πλέον θα παρακολουθούνται online και οι καταθέσεις από το 2016 και μετά σε ολόκληρο τον κόσμο! Αυτό θα γίνεται με τη νέα βάση δεδομένων που δημιουργείται, από την οποία οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα αντλούν στοιχεία από 57 χώρες κατά το 2017, στις οποίες θα προστεθούν και άλλες 36 το 2018. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται και γνωστοί (πρώην όμως πια) φορολογικοί παράδεισοι τους οποίους προτιμούσαν όσοι είχαν λόγους να κρυφτούν από την Εφορία, όπως τράπεζες στην Ελβετία και τη Σιγκαπούρη, αλλά και κράτη όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Αλβανία, το Λουξεμβούργο, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, οι Σεϊχέλες, οι Μπαχάμες, η Σαουδική Αραβία κ.ά.

Ποιοι ελέγχονται

Στη δίνη του κυκλώνα μπαίνουν:

■ Θαλασσοδάνεια επιχειρηματιών: Ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει θέσει υπό έρευνα 100 φακέλους αναζητώντας κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια πτωχευμένων ή μη επιχειρήσεων, τα οποία έκαναν φτερά στο εξωτερικό με κατεύθυνση τους προσωπικούς λογαριασμούς των μετόχων εταιρειών.

■ Οσοι έχουν μπλέξει σε λίστες φοροδιαφυγής: Σχεδόν 1.270.000 ύποπτοι από τα 65 CD και τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και Παναμά ελέγχονται για τις καταθέσεις των ετών 2000-2012. Εκεί περιλαμβάνονται ακόμα και δημόσιοι υπάλληλοι, γιατροί, μικροί ή μεγάλοι επιχειρηματίες, αλλά και κατασκευαστές, αγρότες, αυτοκινητιστές ταξί κ.ά. Ηδη το υπουργείο Οικονομικών παρέλαβε και νέα λίστα που, σύμφωνα με πληροφορίες, στηρίχτηκε σε στοιχεία από τράπεζα του Λουξεμβούργου και παραδόθηκε στις εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών θα βλέπει πλέον όχι απλώς κάποιους κωδικούς λογαριασμών που θα πρέπει στη συνέχεια να ταυτοποιήσει, όπως συνέβαινε με τις διάφορες λίστες μέχρι τώρα, αλλά λογαριασμούς με ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, μέχρι και ημερομηνία γέννησης. Ο κλοιός σφίγγει και όσοι νομίζουν ότι προλαβαίνουν να μεταφέρουν αλλού τα λεφτά τους, μάλλον θα διαψευστούν. Η... ζημιά μπορεί να έχει ήδη γίνει. Η πρώτη αποστολή στοιχείων θα αφορά περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν ήδη κατά το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή λογαριασμούς θεματοφυλακής (ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία) σε 53 χώρες του κόσμου.

Τα στοιχεία αυτά, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, θα αρχίσουν να εμφανίζονται από κάθε κράτος από τον Ιανουάριο του 2017 στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οπότε θα έχει τεθεί σε λειτουργία. Το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο θα έχουν συλλεγεί από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, ενώ θα ετοιμάζονται και τα στοιχεία που θα έρθουν το 2018 για το 2017. Στην πρώτη ομάδα συνεργάσιμων χωρών από το 2017 περιλαμβάνονται όλες οι χώρες της Ευρώπης, εξαιρουμένης της Αυστρίας, η οποία θα ενταχθεί από το 2018. Στη δεύτερη ομάδα (από το 2018) μπαίνουν στο παιχνίδι της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και οι υπόλοιπες.

Το νέο σύστημα στήνεται στα πρότυπα που έχει θέσει ο ΟΟΣΑ μετά από απόφαση του G20 (οι 20 πλουσιότερες χώρες του κόσμου) για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών.

Το κοινό πρότυπο αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών (AEOI - Automatic Exchange Of Information) βασίζεται στο περίφημο αμερικανικό πληροφοριακό σύστημα FATCA και έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2016. Στη χώρα μας η συμφωνία κυρώθηκε πριν από δέκα ημέρες και η πρώτη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών που το έχουν αποδεχθεί (σχεδόν το σύνολο των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ) θα ξεκινήσει το 2017. Εκεί καταγράφονται:

■ υπόλοιπα λογαριασμών στο τέλος του έτους

■ τόκοι

■ μερίσματα

■ αποδόσεις από ασφαλιστικά συμβόλαια

■ εισόδημα από πώληση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου (ακίνητα, μετοχές κ.λπ.)

■ εισόδημα από κινητά περιουσιακά στοιχεία

■ εισόδημα από ακίνητη περιουσία

■ εισόδημα από ασφαλιστικές, τραπεζικές και άλλες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες

Τα στοιχεία τα δίνουν στις Αρχές κάθε χώρας και αποστέλλονται σε όλες τις συνεργαζόμενες οι εξής φορείς:

■ τράπεζες

■ χρηματιστηριακές εταιρείες

■ οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων

■ ασφαλιστικές εταιρείες