Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2025 -

Στο ΚΟΚΚΙΝΟ Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνια Νησιά από τον υπερδανεισμό



​Στο κόκκινο βρίσκονται Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνια Νησιά από τον υπερδανεισμό, καθώς είναι μεταξύ των περιοχών της Ελλάδας που παρουσιάζουν τον υψηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (κοντά στο 45%), παρά το γεγονός ότι είναι περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν επωφεληθεί από τον τουρισμό.

Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια (35%), εμφανίζουν η Ήπειρος, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και η Δυτική Μακεδονία, παρότι είναι από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας που έχουνυποστεί μεγάλη μείωση εισοδημάτων λόγω της κρίσης.

Στις περιοχές επίσης με πολλά «κόκκινα δάνεια» είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία και η Θεσσαλία.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, ειδικά στην Πελοπόννησο τα προηγούμενα χρόνια δόθηκαν πολλά δάνεια στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Πολιτείας για την ενίσχυση πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων, τα οποία από πολύ νωρίς βρέθηκαν σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης.

Στη Θεσσαλία μάλιστα μεγάλο ποσοστό των «κόκκινων δανείων» έχει δοθεί σε αγρότες, αλλά και σε νοικοκυριά.

Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στην αποπληρωμή δανείων εμφανίζουν τουριστικές περιοχές και τουριστικές επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός τα τελευταία χρόνιασπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι επιδόσεις του κλάδου είναι εξαιρετικά φτωχές, καθώς το 2013 π.χ, χρονιά που ο τουρισμός πήγε πολύ καλά, ο κλάδος των ξενοδοχείων παρουσίασε ζημίες, ενώ το 2014 τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν στα 150 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η κλωστοϋφαντουργία, οι βιομηχανίες χάρτου – ξύλου και ο αγροτικός τομέας, αποτελούν τους κλάδους με το μεγαλύτερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Μάλιστα σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία κακοπληρωτές με υψηλές περιουσίες μπήκαν στο νόμο Κατσέλη.

Για παράδειγμα, πελάτης μεγάλης τράπεζας, ιδιωτικός υπάλληλος 45 ετών, με οφειλές περίπου 5.500 ευρώ και καταθέσεις προθεσμίας 80.000 ευρώ έχει πετύχει προσωρινή διαταγή, η οποία ορίζει να καταβάλλει... 80 ευρώ μηνιαίως. Η υπόθεσή του έχει δικάσιμο το... 2027.

Γιατρός με μεγάλα εισοδήματα και περιουσία μεγάλης αξίας δεν αποπληρώνει δάνεια ύψους 1,7 εκατ. ευρώ. Προσέφυγε στον νόμο Κατσέλη, δηλώνοντας ότι οι οικογενειακές του δαπάνες είναι 4.500 ευρώ μηνιαίως.

Ομοίως, στρατιωτικός με οφειλές περίπου 20.000 ευρώ ζήτησε προστασία παρά το γεγονός ότι διατηρούσε καταθέσεις προθεσμίας 150.000 ευρώ και τις οποίες δεν δήλωσε στο δικόγραφο.

Όπως εκτιμούν οι τράπεζες, από τα δάνεια σε καθυστέρηση των νοικοκυριών, που φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ, τουλάχιστον 25% αφορά τους αποκαλούμενος strategic defaulters, δηλαδή άτομα που ενώ είναι σε θέση δεν αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, επιδιώκοντας να επωφεληθούν από τις καταστάσεις.

Αυτό αντιστοιχεί σε δάνεια περίπου 10 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να αποπληρώνονται κανονικά ανακουφίζοντας όχι μόνο τους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά και τη ρευστότητα, καθώς σήμερα οι όποιες χορηγήσεις νέων δανείων πραγματοποιούνται με τα χρήματα που συγκεντρώνονται από τις αποπληρωμές των εξυπηρετούμενων δανείων.

Αντίστοιχη, αν όχι χειρότερη, είναι η εικόνα στα επιχειρηματικά δάνεια όπου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ξεπερνούν τα 50 δισ. ευρώ.

Σήμερα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαμορφώνονται στα 110 δισ. ευρώ, ενώ η μείωση των καταθέσεων από τα προ κρίσης επίπεδα (2009) ανέρχεται στα περίπου... 110 δισ. ευρώ. Όπως τονίζουν τραπεζικές πηγές, αυτό δεν σημαίνει ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται έχουν μετατραπεί σε καταθέσεις, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι εμφανίζονται ισχυρές ενδείξεις ότι υπάρχει συσχέτιση, ειδικά στα επιχειρηματικά δάνεια, μεταξύ των δανείων που δεν εξυπηρετούνται και καταθέσεων που έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό.