Στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος βρίσκονται Εμμανουέλ Μακρόν και Αλέξης Τσίπρας που έχουν κλειστή συνάντηση με Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός λίγο πριν την έναρξη της συνάντησης ξενάγησε τον Γάλλο πρόεδρο στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος με τους δύο ηγέτες να ανεβαίνουν μέχρι τον εμβληματικό φάρο από τον οποίο απόλαυσαν τη θέα της Αττικής και του Πειραιά.
Στον χαιρετισμό του ο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στην Αθήνα, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση επισημαίνοντας ότι οι γαλλικές εταιρίες δεν έφυγαν ποτέ από την Ελλάδα.
«Το θέμα είναι τώρα να δράσουμε μπορώ να σας εγγυηθώ τη στήριξη της Γαλλίας στις μεταρρυθμίσεις αλλά και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι οι Γάλλοι θα συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια» είπε ο κ. Μακρόν προσθέτοντας ότι «όμιλοι που βρίσκονται στην Ελλάδα συνεχίζουν να επενδύουν ακόμα και όταν υπάρχουν πιέσεις να σταματήσουν».
Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των ευρωπαϊκών επενδύσεων στην Ελλάδα παρατηρώντας ότι «σπρώξαμε την Ελλάδα προς μη ευρωπαϊκές επενδύσεις και αυτό δεν με χαροποιεί».
«Θα ήθελα οι Ευρωπαίοι να έρθουν στην Ελάδα να επενδύσουν αλλά να μπορεί η Ελλάδα να επιλέξει» συμπλήρωσε ο κ. Μακρόν.
Επανέλαβε, δε, ότι για τον ίδιο η μόνη βιώσιμη στρατηγική είναι η αλληλεγγύη και οι μεταρρυθμίσεις που βεβαιώς χρειάζονται.
«Η Ευρωζώνη πρέπει να δείξει αλληλεγγύη. Η Γαλλία έδειξε ότι στηρίζει αυτή τη γραμμή και αυτό το έκανε κάθε φορά που υπήρχε δυνατότητα να το κάνει στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων» συμπλήρωσε ο Γάλλος πρόεδρος λέγοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση.
Τσίπρας: Μόνο οι επενδύσεις θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην ανάπτυξη
Στον χαιρετισμό του ο Αλέξης Τσίπρας αρχικά επισήμανε το συμβολισμό του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος λέγοντας ότι ο υπέροχος αυτός χώρος δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης.
«Πιστεύω ότι αποτελεί θετικό παράγοντα για την αρμονική συνεργασία του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα και ένα θετικό παράδειγμα ότι έργα μπορούν να πραγματοποιούνται και να τελειώνουν στην ώρα τους και να αξιοποιούνται με όφελος σημαντικό για την κοινωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα επιχειρώντας να διαβεβαιώσει τους επιχειρηματίες που τον άκουγαν ότι το όραμα για την επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη δεν είναι όραμα επιστροφής στα προ κρίσης δεδομένα.
Στη συνέχεια εμφανίστηκε υπέρμαχος των επενδύσεων λέγοντας ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το brain drain και να ολοκληρωθεί το τρίτο πρόγραμμα στήριξης επαναλαμβάνοτας ότι κατά την κυβέρνηση αυτό θα είναι το τελευταίο πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να βγει στις αγορές.
«Στο στόχο αυτό πήραμε δύσκλες αποφάσεις με πολιτικό κόστος αλλά εμπνεόμενοι ως Οδυσσέας που έκλεισε τα αυτιά του στις Σιρήνες προχωράμε να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση» πρόσθεσε στο ίδιο μήκος κύματος.
Χαρακτήρισε «εξαιρετική» τη συμβολή της Γαλλίας «ώστε να προσελκύσουμε άμεσες επενδύσεις που έχουμε ανάγκη» αναπτύσσοντας στη συνέχεια τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως η τοποθεσία της, μας δίνει ένα υπέροχο κλίμα που είχαμε τουριστικές ροές αλλά και το ανθρώπινο κεφάλαιο.
Επιχειρώντας να περιγράψει ένα θετικό περιβάλλον στους επενδυτές είπε ότι η Ελλάδα το 2017 έχει τη δυνατότητα να πετύχει σχετικά ψηλούς δείκτες ανάπτυξης που μπορούν να ξεπεράσουν και το 2% μιλώντας για δείκτες που βελτιώνονται σε επενδύσεις και απασχόληση.
«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που δημιουργούν κλίμα καχυποψίας σε όσους θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Θέλουμε να κάνουμε τομές και θέλουμε να το συζητήσουμε μαζί σας. Είμαι περίεργος να μάθω αν επενδύετε στην Ελλάδα ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και αν όχι γιατί δεν επενδύετε» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρος κατέληξε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η προσέλκυση επενδύσεων ώστε και έτσι να βγει από τα προγράμματα.
Τι περιμένει η Γαλλία
Ο Εμμανουέλ Μακρόν περιμένει σήμερα να δικαιωθεί για την επιλογή του αντί για τις Γαλλικές Αντίλες που έχουν υποστεί καταστροφές από τον τυφώνα Ίρμα να πραγματοποιήσει την επίσκεψή του στην Αθήνα με τις συζητήσεις, που θα έχουν οι εκπρόσωποι 40 μεγάλων γαλλικών εταιριών, που τον συνοδεύουν στην Αθήνα, με έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και παράγοντες της ελληνικής κυβέρνησης.
Προσδοκία του είναι ότι θα δρομολογηθούν μεγάλα deal, που θα επιτρέψουν τρόπον τινά μία «γαλλική επιχειρηματική επέλαση», η οποία έχει κύριο στόχο την κατάκτηση ηγεμονικών θέσεων σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και πρωτίστως την εξαγορά ελληνικών υποδομών, που προσφέρονται από τους άλλοτε πολέμιους των αποκρατικοποιήσεων με ενθουσιασμό πλέον: ενέργεια, λιμάνια, νερό, μεταφορές, περιβάλλον και άλλα! Το Παρίσι ευελπιστεί ότι ήρθε η ώρα να εξαργυρώσει για τα καλά την στήριξη που θεωρεί ότι έχει παράσχει στην Ελλάδα στη διάρκεια της κρίσης – στήριξη την οποία αναγνωρίζει απλόχερα η κυβέρνηση.
«Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε στον τομέα των επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει τομείς προτεραιότητας που οι γαλλικές επιχειρήσεις έχουν ενδιαφέρον. Χαιρετίζω την παρουσία 40 Γάλλων επιχειρηματιών, την συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και την συμφωνία ελληνικών και γαλλικών clusters στις νέες τεχνολογίες», δήλωσε ενδεικτικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας έτσι το μάτι στις επιδιώξεις της γαλλικής πλευράς.
Έναντι όλων αυτών, αλλά και επειδή ο κ. Μακρόν θέλησε από την Αθήνα, που ουσιαστικά είναι ο πρώτος σταθμός των προεδρικών ταξιδιών του, θέλησε να δώσει ένα προσωπικό στίγμα για το ρόλο της Γαλλίας στην οικοδόμηση μίας νέας Ευρώπης, δεν φείσθηκε καλών λόγων για την προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την οικονομική κρίση και να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Απέφυγε επιμελώς να περιγράψει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της γαλλικής πλευράς, για την επίτευξη αυτού του σκοπού – πέρα από τα επιχειρηματικά deal γαλλικών εταιριών στη χώρα μας – ωστόσο συνέπεσε σε πολλές θέσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Τόσο για το ρόλο του ΔΝΤ στην επικείμενη αξιολόγηση, όσο και στην ελάφρυνση του χρέους, στέλνοντας όμως μήνυμα και προς την Αθήνα ότι σε κάθε περίπτωση οφείλει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Εμμανουέλ Μακρόν και Αλέξης Τσίπρας είχαν ταυτόσημες θέσεις και την ανάγκη ίδρυσης ενός «ευρωπαϊκού ΔΝΤ», αλλά και τη θεσμοθέτηση θέσης υπουργού Οικονομικών στην ευρωζώνη, με εποπτικό ρόλο στους προϋπολογισμούς όλων των χωρών – επιδιώξεις και οι δύο του Βόλφγκανγκ Σ’όιμπλε παρεμπιπτόντως.
Οι γαλλικές υποσχέσεις πάντως αντιμετωπίζονται με αρκετή επιφύλαξη πάντως από τους πιο ψύχραιμους, καθώς έχει παρατηρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν ότι πολύ λίγο μπορεί να αλλάξει τη ρότα που δίνει το Βερολίνο στις ευρωπαϊκές εξελίξεις – πολύ περισσότερο που και ο ίδιος, όπως και οι προκάτοχοί του έσπευσε να ταυτιστεί εν πολλοίς με το σχέδιο των Μέρκελ και Σόιμπλε για την οικοδόμηση της νέας Ευρώπης.