Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024 -

Στην τελική ευθεία για την κάλπη οι 4 υποψήφιοι για την προεδρία της ΝΔ



Σε θέσεις μάχης τίθενται τα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων για το χρίσμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, μετρώντας ήδη αντίστροφα για τις εσωκομματικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου.

 

Και μπορεί η γενική πρόβα επί της τεχνικής διαδικασίας να είχε αίσιο αποτέλεσμα χθες, Κυριακή (13/12/2015), ωστόσο το ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα που ενυπάρχει στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης δεν λέει να καταλαγιάσει, γεγονός που θέτει εν αμφιβόλω τι θα επακολουθήσει την επαύριον της κάλπης.

Δύο περιστατικά μέσα στο Σαββατοκύριακο άναψαν και πάλι τα αίματα στα ενδότερα της Συγγρού, με το πρώτο να περιλαμβάνει εκατέρωθεν βολές και αντεγκλήσεις σε ιδιαίτερα σκληρό τόνο. Αφορμή στάθηκε η παρουσία του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη σε θεατρική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Λάκη Λαζόπουλο, μια κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση αρχικά του υποψηφίου για την προεδρία της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και εν συνεχεία του στενού συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του Γιώργου Μουρούτη.

Ο Αδ. Γεωργιάδης ανάρτησε σε tweet μια φωτογραφία του Σ. Ιωαννίδη, όπου απεικονιζόταν παρέα με τον γνωστό ηθοποιό και τον βουλευτή Ευριπίδη Στυλιανίδη και έγραψε ως λεζάντα «ουδέν σχόλιο». Ακολούθησε το retweet του Γ. Μουρούτη που κατηγορούσε τον επικεφαλής της ΟΝΝΕΔ ότι θα έπρεπε να ντρέπεται που εναγκαλίζεται έναν από «τους χειρότερους υβριστές της παράταξης», εννοώντας τον Λ. Λαζόπουλο.

Η συνέχεια ήρθε με μια ιδιαίτερα οργισμένη απάντηση του Σ. Ιωαννίδη εναντίον αμφοτέρων, αυτή τη φορά μέσω Facebook.

Και εκεί που το επεισόδιο έληξε και περίμεναν όλοι να κυλήσει πιο ήρεμα η μέρα της Κυριακής, ήρθε η συνέντευξη του Γιάννη Πλακιωτάκη στην κυριακάτικη Real News να ταράξει περαιτέρω τα πράγματα εντός ΝΔ. Ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε ότι η ΝΔ θα μπορούσε να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με άλλα κόμματα, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση αυτή προκάλεσε έντονη δυσφορία στα επιτελεία των υποψηφίων, αφού η θέση που εκφράζεται κατά κόρον τον τελευταίο καιρό μέσα στη ΝΔ είναι ότι «με τον Τσίπρα δεν συνεργαζόμαστε».

Είναι πολλά τα λεφτά των εκλογών, αλλά το ταμείο δεν έχει ούτε τα βασικά...

Την ίδια στιγμή, η ανακούφιση που προκάλεσε η επιτυχημένη «πρόβα τζενεράλε» των εκλογών μάλλον χαρακτηρίζεται πρόσκαιρη, αφού το ζήτημα που εξακολουθεί να προβληματίζει τη Συγγρού είναι τα επίπεδα της προσέλευσης στην κάλπη την ερχόμενη Κυριακή.

Το κόστος της εκλογικής διαδικασίας είναι αρκετά φουσκωμένο, οι επίσημες πηγές το αποτιμούν περί τις 800.000 ευρώ, άλλοι πάλι εκτιμούν ότι θα αγγίξει άνετα το 1 εκατ. ευρώ. Όμως όλοι στο κόμμα γνωρίζουν ότι ο «γαλάζιος» κορβανάς δεν έχει μεγάλα περιθώρια για ξανοίγματα. Κι αν η συμμετοχή των εκλογέων κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Αυτή, ίσως, θα είναι, πέραν της ενότητας, η μεγάλη πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ, δηλαδή η διαχείριση των οικονομικών του κόμματος και δη των χρεών του, αφού τα «φέσια» έχουν γίνει κανόνας.

Όμως, πριν από αυτό, οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να αποδείξουν σε ένα απογοητευμένο πλήθος ψηφοφόρων του κόμματος ότι πλέον θα αντιμετωπίζουν τα ζητήματα της πολιτικής, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, αποφεύγοντας τις κάθε είδους αλληλοκατηγορίες για το ποιος φταίει και ασκώντας ορθή αντιπολίτευση απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που κουβαλά μαζί της μια «μνημονιακή λαίλαπα» φόρων και δυσβάσταχτων μέτρων.

Άλλωστε, δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι ο φόβος της χαμηλής προσέλευσης στην κάλπη συνδέεται άρρηκτα και με το εκλογικό φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, το οποίο απαξίωσε την όλη διαδικασία.

Μείζον ζήτημα και η ενότητα

Ακόμη ένας πονοκέφαλος για το κόμμα της της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπυκνώνεται στη λέξη «ενότητα».

Παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις υποψήφιοι διαμηνύουν σε κάθε ευκαιρία ότι «η ΝΔ δεν κινδυνεύει», κανείς δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να πει με βεβαιότητα με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να συνεργαστούν άνθρωποι, οι οποίοι εν μέσω εσωκομματικού αγώνα αντάλλαξαν σκληρές κουβέντες μεταξύ τους.

Ήδη, στο παρασκήνιο υπάρχουν διάφορα «σενάρια επί χάρτου» για νέους πολιτικούς φορείς μετά τις εσωκομματικές εκλογές. Ακούγονται πολύ έντονα. Ωστόσο, κανείς δεν θέλει να βάλει μπουρλότο στα θεμέλια της παράταξης που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής. Και σίγουρα, εκείνοι που θα το επιχειρήσουν, θα πρέπει να είναι έτοιμοι να δεχθούν και την κρίση των ψηφοφόρων του κόμματος.

Πηγή κειμένου: 

newsbomb