Ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή, εξέφρασε τις επιφυλάξεις των “Σπαρτιατών” για την επιστολική ψήφο.
Ο πρόεδρος του κόμματος των “Σπαρτιατών” ανέφερε συγκεκριμένα:
“Σχετικά με την επιστολική ψήφο εκφράζουμε επιφυλάξεις, διότι πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια των εκλογών. Σημαντικό είναι ο ψηφοφόρος να προσέρχεται στην κάλπη και όχι μόνο να επιλέγει το πολιτικό κόμμα και τις ιδέες που εκφράζει αυτό, αλλά και να κατοχυρώνεται η μυστικότητα της ψήφου”.
Όσον αφορά το αδιάβλητο της διαδικασίας σημείωσε ο κ.Στίγκας:
“Εγείρονται ζητήματα για τις εγγυήσεις σε σχέση με το αδιάβλητο της διαδικασίας και την τήρηση της μυστικότητας, κυρίως λόγω της εμπλοκής ιδιωτικών εταιρειών στη μεταφορά της επιστολικής ψήφου. Βέβαια, η επιστολική ψήφος δεν αφορά μόνο την διευκόλυνση των αποδήμων αλλά και κάποιες άλλες ειδικές κατηγορίες εκλογέων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην πολιτική διαμόρφωση της χώρας. Αλλά θα πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα και να λυθούν αρκετές απορίες.”
Για τους απόδημους, προσέθεσε ο κ.Στίγκας, ήδη το νομοσχέδιο, συνεχίζει το δρόμο του αλλά περιλαμβάνει στις διευκολύνσεις και ψηφοφόρους που δεν έχουν οικονομικούς και κοινωνικούς δεσμούς με την Ελλάδα”.
Ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένοι ψηφοφόροι “δεν έχουν γνώση της πολιτικής πραγματικότητας αλλά και των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Θα ψηφίσουν με τέτοιο τρόπο που, μέσα από την άγνοιά τους, μπορεί να επιφέρουν συνέπειες με αυτή την πολιτική τους επιλογή”.
Παράλληλα, ο κ.Στίγκας αναρωτήθηκε “με τι τρόπο θα επιτευχθεί η ταυτοπροσωπία”, ενώ σημείωσε:
“Ετσι θα έχουμε, τελικά, να γίνονται στην ουσία δύο διαφορετικές καταστάσεις ως προς την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος. Η μία στο εσωτερικό που θα είναι η κλασική που γνωρίζουμε τόσα χρόνια και η άλλη του εξωτερικού, που θα επιλέγουν, είτε την αυτοπρόσωπη παρουσία, αν τελικά στο τέλος θα υπάρξουν εκλογικά τμήματα, είτε την επιστολική ψήφο. Θα πρέπει σε αυτό το τελευταίο να μας δοθεί μια απάντηση για το πώς θα υπάρξει το αδιάβλητο, η μυστικότητα της ψήφου, η ταυτοπροσωπία, αλλά και το γεγονός ότι ο ψηφοφόρος όντως ψήφισε αυτό που ήθελε και δεν άλλαξε με κάποιον τρόπο η ψήφος του στην πορεία μέχρι να πάει στην Επιτροπή Συλλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου και να καταμετρηθεί. Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, όλοι τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν για τη μυστικότητα της ψήφου και για την προστασία του αδιάβλητου της όλης διαδικασίας”.
Διευκρίνισε, δε, ότι “οι κίνδυνοι δεν έγκεινται μόνο στην παραλαβή και την αποστολή φακέλων, την εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών, τη μεταφορά ψηφοδελτίων, αλλά και στο ενδεχόμενο της διπλοψηφίας. Πώς θα ελεγχθεί η περίπτωση της διπλοψηφίας; Δηλαδή του ενδεχόμενου κάποιος ψηφοφόρος να ψηφίσει και επιστολικά Σάββατο και ξανά την Κυριακή να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο;”
Ο πρόεδρος των “Σπαρτιατών” ισχυρίστηκε στη συνέχεια ότι με την επιστολική ψήφο “στην ουσία καθιερώνεται μια παθητική στάση απέναντι στις εκλογές, χωρίς να έχει ενεργό ρόλο ο ψηφοφόρος”, ενώ έθεσε τα εξής ερωτήματα:
“- Με ποιον τρόπο, άραγε, θα θεσπιστεί η υποβολή των αιτήσεων των εκλογέων για τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο;
– Με τι τρόπο θα διασφαλιστεί τυχόν περιπτώσεις καθυστερήσεων φακέλων που μπορεί να φθάσουν από κάποια χώρα στην Επιτροπή Συλλογής Ψηφοδελτίων Επιστολικής Ψήφου και θα ευθύνονται οι ταχυδρομικές τους Υπηρεσίες;”.
Επίσης, υποστήριξε ότι “υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι εκβιασμού ακόμη και εξαγοράς της ψήφου και γι’ αυτό θα έπρεπε να προβλέπονται ποινές σε όσους θα προσπαθήσουν να επηρεάσουν το δικαίωμα ή της αλλαγής ψήφου”.
Τέλος, ο κ. Στίγκας σχολίασε την ενέργεια του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, να προτείνει την εισαγωγή των αλβανικών ως γλώσσας επιλογής στο Δημόσιο Εκπαιδευτικό Σύστημα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων:
“Αυτή η κίνηση κρύβει μέσα της την προσπάθεια να αλιεύσει ψήφους και να έχει κοντά του τους ψηφοφόρους μιας ομάδας, αυτής των Αλβανών, που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην ελληνική κοινωνία και που βρίσκονται πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Μια πρόταση η οποία στην ουσία δεν έχει καμία λογική”.