Το μήνυμα ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό», έστειλε χθες ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας στις συνεχιζόμενες προκλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την προκλητική στάση της Τουρκίας, αλλά παράλληλα κατηγόρησαν και την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις τουρκικές προκλήσεις και πως κινείται χωρίς στρατηγική.
Ο πρωθυπουργός μιλώντας χθες στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για την αδικαιολόγητη, όπως είπε, «κλιμάκωση της έντασης, σε ρητορικό τουλάχιστον επίπεδο, από την πλευρά των γειτόνων μας» και ειδικότερα, όπως τόνισε «σε ό,τι αφορά θέματα σεβασμού απέναντι σε διεθνείς συνθήκες, όπως αυτή της Συνθήκης της Λωζάνης».
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία», απέναντι στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου και υπογράμμισε πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό». Η Συνθήκη της Λωζάνης, πρόσθεσε, «δεν αμφισβητείται από κανέναν στη διεθνή κοινότητα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει καλά και η Τουρκία. Και ταυτόχρονα να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι μια φίλη χώρα και θα συνεχίσει να οικοδομεί την πολιτική οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι την ίδια στάση θα τηρεί και η Τουρκία».
ΣΥΝΕΣΗ
Από τη δική μας πλευρά, σημείωσε ο πρωθυπουργός «δεν έχουμε τη διάθεση να αμφισβητήσουμε τα δεσμευτικά νομικά κείμενα που αποτελούν τους πυλώνες των σχέσεών μας, αλλά την ίδια στιγμή δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε να το αμφισβητεί. Θα είναι για όλους καλό, σε μια ευρύτερα ταραγμένη και αποσταθεροποιημένη περιοχή, και η Τουρκία να ακολουθήσει τον δρόμο της σύνεσης και της συνεννόησης. Θα είναι και προς το συμφέρον της ευρύτερης περιοχής και προς το συμφέρον της Τουρκίας».
Λίγο νωρίτερα η υφυπουργός Οικονομικών, Κατ. Παπανάτσιου, απαντώντας στην κριτική που διατυπώνεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στη ρητορική Ερντογάν, σημείωσε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι καθαρή και διατυπώνεται παντού. Η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωσή της στη διασφάλιση της διεθνούς νομιμότητας, της ειρήνης και της σταθερότητας και δηλώσεις αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης είναι απαράδεκτες».
Μητσοτάκης
Από την άλλη πλευρά ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ τόνισε πως «σε μια περίοδο πυκνής διεθνούς κινητικότητας, η οποία εύλογα προκαλεί ανησυχία, η Τουρκία, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, είναι απρόβλεπτη». Οι συνεχείς δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, σημείωσε «αμφισβητούν μονομερώς το διεθνές συμβατικό θεμέλιο της ισορροπίας στην περιοχή μας, καθώς και των σχέσεών μας με τη γείτονα χώρα, ενώ η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή και η πιθανότητα να καταρρεύσει είναι υπαρκτή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα μας». Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο Β και τόνισε πως «μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον ρευστότητας, όπου ανασχεδιάζονται στρατηγικές και συμμαχίες, η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στο περιθώριο». Η κυβέρνηση, κατέληξε, «αντιμετωπίζει τις τεκτονικές γεωπολιτικές εξελίξεις, χωρίς καμιά ξεκάθαρη εθνική στρατηγική».
«Η στάση του Τ. Ερντογαν απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής», επισήμανε η Φ. Γεννηματά, προσθέτοντας πως «οι δηλώσεις του περιέχουν απροκάλυπτες απειλές κατά της εθνικής μας ασφάλειας». Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, σημείωσε επίσης πως η Τουρκία εξαγγέλλει και εντυπωσιακά εξοπλιστικά προγράμματα «που προσδίδουν στις δηλώσεις του χαρακτήρα ανοικτής απειλής». Η στάση αυτή, κατέληξε η κ. Γεννηματά, «που απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, πρέπει να αντιμετωπιστεί εγκαίρως με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, με σχεδιασμό και ουσιαστικές ενέργειες».