Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αμπντουλάγιεφ θα έχει σήμερα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια σύντομη συνάντηση, ενώ στις διαπραγματεύσεις αναμένεται να λάβουν μέρος τόσο ο υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτης.
Η νέα ρύθμιση, η οποία περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της υποδόσης του δανείου, δίνει στη ΡΑΕ το δικαίωμα να αποφασίζει πώς θα κατανέμεται στις ταρίφες του ΔΕΣΦΑ η προσαύξηση, για τα έσοδα της περιόδου 2006-2015 που θα πρέπει να ανακτήσει ο Διαχειριστής.
Κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει τη βάση μίας νέας διαπραγμάτευσης για να βρεθεί η συμβιβαστική φόρμουλα που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Θεωρούν πάντως ότι οι Αζέροι, οι οποίοι έχουν απειλήσει μέχρι και με αποχώρηση από τη συμφωνία, λόγω των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ, είναι αποφασισμένοι να πιέσουν αρκετά.
Η αλλαγή, σε σχέση με την αμφιλεγόμενη διάταξη Σκουρλέτη που είχε ψηφιστεί μόλις τον Ιούλιο του 2016, αφορά στον επιμερισμό της ανακτήσιμης διαφοράς, καθώς η καταργούμενη ρύθμιση του νόμου 4409/16, προέβλεπε ότι αυτή «κατανέμεται ισόποσα σε κάθε ένα έτος από τα επόμενα 40 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017 με προσαύξηση βάσει του ύψους του τρέχοντος πληθωρισμού».
Χθες ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε ότι υπέγραψε με τη ρουμανική Transgaz Μνημόνιο Συνεργασίας των δύο εταιρειών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του «Κάθετου Διαδρόμου» και της αμφίδρομης μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών. Από ελληνικής πλευράς το Μνημόνιο υπέγραψε ο εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Σωτήρης Νίκας.
Ο «Κάθετος Διάδρομος» αφορά στη διασύνδεση των εθνικών δικτύων αερίου της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας της Ουγγαρίας και της Αυστρίας με επιμέρους αγωγούς, με πρώτο από τον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό (IGB).