Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024 -

Ψάχνουν την ένταση στα Ιμια οι Τούρκοι - Δύσκολες ώρες στο Αιγαίο



Η Άγκυρα συνεχίζει να διατηρεί κλίμα έντασης γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, παρά τις χθεσινοβραδινές διαβεβαιώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ προς τον Έλληνα ομόλογο του Αλέξη Τσίπρα.

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, όταν τουρκική ακταιωρός χτύπησε το πλοίο του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, η παρουσία των Τούρκων στην περιοχή είναι συνεχής. 

Όπως κατέγραψε η ιστοσελίδα marinetraffic.com, όλη τη διάρκεια της νύχτας απόψε, δύο σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής συνέχισαν τις περιπολίες (TCSG 87, TCSG 313) γύρω από τις βραχονησίδες, ενώ επί ώρες παρέμεινε ακινητοποιημένη νότια των Ιμίων, και εντός χωρικών υδάτων της Τουρκίας, η κορβέτα TCSG UMUT που  εμβόλισε στις 23:40 της Δευτέρας, το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος. 

Ο χάρτης απεικονίζει την κατάσταση γύρω από τις βραχονησίδες στις 02:00 το πρωί σήμερα: 

Τα σκάφη TCSG 61 και ΤCSG 91 της Τουρκικής Ακτοφυλακής , που επίσης περιπολούσαν όλη τη διάρκεια της χθεσινής μέρας γύρω από τα Ίμια, κατευθύνθηκαν τα ξημερώματα της Τετάρτης Β.Α. προς τις μικρασιατικές ακτές και το λιμάνι του Υalikavaκ κοντά στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ).

Αν και η εφημερίδα Hürriyet έκανε λόγο για παρουσία γύρω από τα Ίμια έντεκα πολεμικών πλοίων, οι πληροφορίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Ωστόσο παρουσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, υπάρχει πιο ανατολικά και εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή των Ιμίων, έως χθες αργά το βράδυ έπλεαν δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος και περιπολούσε στην περιοχή η κανονιοφόρος «Νικηφόρος» (στίγματά τους ωστόσο δεν καταγράφονται στο marinetraffic.com).

Όσον αφορά το σκάφος «Γαύδος» του Λιμενικού Σώματος που εμβολίστηκε από τουρκική κορβέτα TCSG UMUT, ήδη έχει ελλιμενιστεί στην Αμφιάλη του Σκαραμαγκά και στις εκεί εγκαταστάσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Το σκάφος, αν και «λαβωμένο», ταξίδεψε χθες από την Λέρο χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα προς τον Σκαραμαγκά. Εάν οι τεχνικοί του Λιμενικού κρίνουν ότι το σκάφος χρειάζεται δεξαμενισμό θα πρέπει στη συνέχεια να οδηγηθεί σε κάποιο ιδιωτικό ναυπηγείο.

Φωτογραφία από την ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό σκάφος