Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο και περιορίζεται εκ των υστέρων σε επικοινωνιακή διαχείριση.
Εκτός από τη Λέσβο όπου παραμένουν περί τους 3.250 πρόσφυγες και τα πράγματα έχουν εκτραχυνθεί, επεισόδιαξέσπασαν χθες και στη Σάμο, στο Κιλκίς τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν πυροβολισμοί ενώ κοντά στα σύνορα στήνονται μικρότερες Ειδομένες.
Στη Σάμο βρίσκονταν χθες ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης.
Την ώρα μάλιστα που οι δύο αρχηγοί της αντιπολίτευσης μιλούσαν στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ήρθαν τα εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ Αφγανών και Πακιστανών στο κέντρο φιλοξενίας στο Βαθύ να επιβεβαιώσουν τις αιτιάσεις τους για τις ευθύνες της κυβέρνησης και για την απουσία του κρατικού μηχανισμού.
Πεδίο μάχης το κέντρο φιλοξενίας της Σάμου
Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε το απόγευμα της Πέμπτης το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Σάμο, όταν συνεπλάκησαν μεταξύ τους Αφγανοί, Πακιστανοί και Σύροι.
Σε 15 ανέρχονται οι τραυματίες από τα επεισόδια, όπως ενημερώνει με tweet ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης.
Πολλοί από τους τραυματίες φέρουν εκδορές, οκτώ χρειάστηκαν περαιτέρω περιποίηση, ενώ για έναν κρίνεται αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο. Πρόκειται για έναν Πακιστανό ο οποίος δέχθηκε χτυπήματα στο κεφάλι από άλλους μετανάστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά του θα γίνει σε μεγαλύτερο νοσοκομείο εκτός νησιού.
Όπως αναφέρεται, τα επεισόδια ξεκίνησαν για άγνωστη αιτία. Η σύγκρουση ήταν ιδιαιτέρως βίαιη, ενώ μέρος των εγκαταστάσεων τυλίχθηκαν στις φλόγες, θέτοντας σε κίνδυνο οικογένειες προσφύγων που βρίσκονται στα σημεία αυτά.
Από την αστυνομία έχουν προσαχθεί περίπου 20 μετανάστες και κάποιοι από αυτούς θα βρεθούν κατηγορούμενοι.
Επεισόδιο με μαχαίρωμα σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και στην Θεσσαλονίκη
Επεισόδιο μεταξύ προσφύγων σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, στο κέντρο φιλοξενίας που έχει στηθεί στις αποθήκες Φέσσα, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.
Η συμπλοκή ξεκίνησε από παρεξήγηση δύο Σύρων, για τη χρήση μιας ηλεκτρικής πρίζας, όμως το επεισόδιο έλαβε διαστάσεις και ενεπλάκησαν σε αυτό περίπου 50 άτομα.
Ένας από τους εμπλεκόμενους τράβηξε μαχαίρι και χτύπησε στο χέρι έναν άλλο πρόσφυγα, ο οποίος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στο χέρι.
Η ένταση εκτονώθηκε μόλις έφτασαν στο Κέντρο ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.
Κάθε έλεγχο έχει χάσει η κυβέρνηση
Η αντιπολίτευση θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει αίσθηση ούτε της κατάστασης, ούτε και της ευθύνης που της αναλογεί στο να φροντίσει τους πρόσφυγες και μετανάστες και να προστατεύσει τους τοπικούς πληθυσμούς. Τα νησιά ασφυκτιούν, κυρίως η Λέσβος, η Σάμος και η Χίος, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επαρκούν και είναι στα όριά τους, ενώ οι υπηρεσίες ασύλου είναι υποστελεχωμένες και οι αιτήσεις διεκπεραιώνονται με καθυστέρηση. Η κυβέρνηση έχει επαναπαυθεί καθώς οι ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί, ενώ δεν είναι σε θέση να χειριστεί τους 54.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα.
Ενδεικτικό είναι ότι στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί στην αρχική του ομιλία, ενώ στο κλείσιμο απλώς περιέγραψε την κατάσταση.
Ωστόσο οι αρμόδιοι φοβούνται αύξηση της ροής των προσφύγων και μεταναστών απλά και μόνο λόγω του καλοκαιριού και των καιρικών συνθηκών.
Εκείνο, όμως, που πραγματικά προκαλεί ανησυχία είναι η εξέλιξη της σχέσης της ΕΕ με την Τουρκία. Η διελκυστίνδα που έχει προκύψει με αφορμή την άρνηση των Ευρωπαίων να χορηγήσουν τη βίζα στους Τούρκους πολίτες προκαλεί ερωτηματικά για την τήρηση της συμφωνίας. Χθες, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ανέφερε ότι στο κομμάτι που αφορά την Ελλάδα, δηλαδή στον έλεγχο της ροής προς τα νησιά, η συμφωνία τηρείται.
Ωστόσο, όπως προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ βρισκόμαστε σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, καθώς «οι σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία εισέρχονται σε νέα περίοδο κρίσης, η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της στην Γερμανία, υπάρχουν ουσιαστικές αμφιβολίες κατά πόσο η συμφωνία για απελευθέρωση βίζας μπορεί να εφαρμοστεί. Πρέπει σε κάθε περίπτωση η ελληνική Πολιτεία να είναι έτοιμη για ενδεχομένως αυξημένες ροές σε περίπτωση που η συμφωνία με την Τουρκία καταρρεύσει, πρέπει να προετοιμαστούμε ακόμη και για το χειρότερο σενάριο».