Άνοιξε στη Βουλή ο «φάκελος» της δανειοδότησης των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων από τις τράπεζες με πρώτο μάρτυρα τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας (ΕτΕ) Λεωνίδα Φραγκιαδάκη.
Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, διερευνά τη νομιμότητα της δανειοδότησης, από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
Όπως έκανε γνωστό ο Λ. Φραγκιαδάκης, το σύνολο του δανεισμού των επιχειρήσεων ΜΜΕ από την Εθνική Τράπεζα είναι στα 400 εκατ. ευρώ και πως από το 2011 μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει νέες δανειοδοτήσεις.
Σε ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτη Φάμελου σχετικά με τη χορήγηση τραπεζικής ενημερότητας ενόψει των αδειοδοτήσεων των καναλιών, ο Λ. Φραγκιαδάκης απάντησε ότι οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι: «αν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις θα δοθεί τραπεζική ενημερότητα, αν όχι δεν θα δοθούν. Το θέμα είναι νομικό ως επί το πλείστον. Δεν θα κάνουμε τίποτα που θα θίξει τα συμφέροντα της τράπεζας», επισήμανε χαρακτηριστικά.
«215 εκατ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα δάνεια»
Ο Σωκ. Φάμελος, σε ό,τι αφορά τα ΜΜΕ, είπε πως «από τα 430 εκατ. ευρώ των δανείων, το 50% είναι μη εξυπηρετούμενα και αναρωτήθηκε «τι έκαναν οι εκπρόσωποι του Δημοσίου για να προστατεύσουν τα συμφέροντα του; Τι θα κάνετε τώρα εσείς σε ό,τι αφορά τη δικαιοσύνη και για όλα όσα παραβιάστηκαν;».
Ο μάρτυρας απάντησε: «Η τράπεζα έχει μια πιστωτική πολιτική την οποία τηρεί. Έχει κανόνες που τηρεί. Δεν θεωρώ ότι η τράπεζα έχει παραβεί τον τρόπο λειτουργίας της στις περιπτώσεις των κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης».
Σε άλλη ερώτηση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με το τι προτίθεται να κάνει η Εθνική Τράπεζα σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν πάρει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και δεν είναι εξυπηρετούμενα, ο Λ. Φραγκιαδάκης ανέφερε ότι η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τα δύο κόμματα προκειμένου να βρεθεί ο τρόπος αποπληρωμής τους.
Ο βουλευτής Σπύρος Λάππας αναφέρθηκε στο σύνολο του τραπεζικού δανεισμού τονίζοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του είναι ακάλυπτο. Όπως δήλωσε «το ποσό προς όλα τα ΜΜΕ από όλες τις τράπεζες είναι 900 εκατομμύρια και από τη δική σας τράπεζα, την ΕΤΕ, είναι 357 εκατομμύρια. Για τα ποσά αυτά οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, όπως προκύπτει από το πόρισμα, είναι 50% έως 90%. Οι τράπεζες δηλαδή δανείζουν αφειδώς μέσα στην κρίση, χωρίς αναγκαίες εγγυήσεις και εξασφαλίσεις από ό,τι φαίνεται και στη συνέχεια χρεώνουν το ελληνικό κράτος και τον ελληνικό λαό με τις ανακεφαλαιοποιήσεις, που όλοι επίσης γνωρίζουμε. Έτσι, βρήκαμε ότι για τον ΠΗΓΑΣΟ το 88% των κεφαλαίων που έχει πάρει είναι ακάλυπτοι κίνδυνοι, για τον ΔΟΛ το 70%, για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ το 70%, για το STARτο 82%».
Πρόσθεσε επίσης ότι στα στοιχεία που βρίσκονται στην διάθεση της Βουλής υπάρχουν συγκεκριμένες ελλείψεις για τον Ελ.Τυπο, τον Επενδυτή και τον Ομιλο Παραπολιγικά. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «από τα τελευταία έγγραφα της Τράπεζας της Ελλάδος προέκυψαν δύο νέα στοιχεία και αφορούν τον «Ελεύθερο Τύπο» και τον «Επενδυτή», για τα οποία δεν έχουμε στοιχεία. Άρα πρέπει να ζητήσουμε στοιχεία και για τον «Ελεύθερο Τύπο» και για τον «Επενδυτή» σε σχέση με ό,τι περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος». Επίσης ότι «από τα πορίσματα που ήρθαν από την Εισαγγελία στο υπ’ αριθμόν 9 κεφάλαιο του πορίσματος λέει ότι υπάρχει ένα ενημερωτικό έγγραφο σχετικά με ύπαρξη δικογραφίας που αφορά τον ραδιοσταθμό και τον όμιλο, γενικά, «Παραπολιτικά». Στοιχεία για τον όμιλο αυτόν δεν έχουμε». Μάλιστα ειδικά για τον όμιλο αυτό σημειώνει πως «αναφέρει ο Εισαγγελέας ότι ήδη υπάρχει ποινική δικογραφία. Πρέπει να ζητήσουμε στοιχεία και γι’ αυτόν.»
Στον όμιλο Αλαφούζου αναφέρθηκε η Αννέτα Καββαδία. Συγκεκριμένα στην δανειοδότηση της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου του ΣΚΑΙ και την Καθημερινή.
Όπως είπε υπήρξε «περίπτωση στην οποία ζητήθηκε προσωπική εγγύηση και συγκεκριμένα, από ό,τι βλέπω με βάση τα στοιχεία μου, στις 4 Φεβρουαρίου 2014 η Τράπεζά σας έλαβε προσωπική εγγύηση από τον μεγαλομέτοχο Θέμη Αλαφούζο και προς το τέλος του 2014 αυτή η προσωπική εγγύηση άρθηκε». Τόνισε ότι στον «όμιλο του ΣΚΑΙ, τηλεόραση, ραδιόφωνο κ.λπ. Απ’ ό,τι βλέπω ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του Ομίλου είναι 50 εκατομμύρια, στον οποίο η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει σε ποσοστό 95%. Νομίζω ότι αυτό υπερβαίνει κάθε τραπεζική πρακτική». Τέλος για την Καθημερινή επισήμανε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία μου, στις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. χορηγήθηκε εφάπαξ ποσό 3.400.000 ευρώ με λήξη 31-10-2010 και με εξασφάλιση εκχώρησης επιδότησης του ελληνικού δημοσίου. Μέχρι σήμερα το ποσό αυτό δεν έχει εξοφληθεί και εγκρίνονται συνεχείς παρατάσεις της λήξης του. Γιατί έξι χρόνια μετά δεν έχει εξοφληθεί το ποσό;». Επίσης επισήμανε ότι «παρότι ο κύκλος των εργασιών σε επίπεδο ομίλου -αναφέρομαι στις ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ- από τα 91 εκατομμύρια το 2009 έπεσε στα 66 εκατομμύρια το 2014, ο συνολικός δανεισμός εκτοξεύθηκε από 35 εκατομμύρια το 2009 στα 106 εκατομμύρια το 2015; Είναι γεγονός βέβαια ότι ο δανεισμός από την Εθνική ανέβηκε κατά ένα εκατομμύριο, δηλαδή από τα 23 εκατομμύρια στα 24 εκατομμύρια».
Στον όμιλο Μπόμπολα εστίασε την προσοχη του ο βουλευτης Ιωάννης Θεοφύλακτος.‘Όπως είπε «στην ΠΗΓΑΣΟΣ τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2016 και λίγες μέρες μετά την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής αποφασίσατε να συμμετάσχετε (σ.σ η Εθνική Τράπεζα) σε ένα κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο με συμμετοχή 30.000.000 ευρώ». Δήλωσε επίσης ότι σε δάνειο της Πήγασος «υπήρχαν ληξιπρόθεσμοι τόκοι από παλιότερο δάνειο της ΠΗΓΑΣΟΣ 4.000.000 ευρώ. Δεν πρόκειται για μια συμπεριφορά που παραβιάζει βασικούς κανόνες της πιστοδοτικής πολιτικής της τράπεζάς, αλλά και τη λογική ή και τη νομιμότητα γενικά;». Τόνισε επίσης ότι «ο ΠΗΓΑΣΟΣ, προ κρίσης ή ξεκινώντας η κρίση, είχε από την τράπεζα σας 47 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα έχει 54 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, με μια ραγδαία πτώση του τζίρου του της τάξης του 80% και εν μέσω κρίσης που όλα τα στοιχεία έχουμε μια εταιρεία που έχει χάσει το 80% του τζίρου της και βλέπουμε ότι εκτός από την αναχρηματοδότηση παίρνει και ζεστό χρήμα». Τέλος δήλωσε ότι «υποθηκεύτηκε ένα ακίνητο, η τράπεζα το εκτίμησε στα 9,7 εκατομμύρια, θετική εξασφάλιση άρα, που είναι 35%, πόσο είναι. Το τελικό, όμως, ποσοστό, αυτό που ασφαλίστηκε, που έχει δηλαδή η Εθνική Τράπεζα σε σχέση με την «Πήγασος», σε αυτά που της χρωστάει, είναι ένα 10%. Το 90% παραμένει ακάλυπτο».
Στα δάνεια του MEGA αναφέρθηκε ο βουλευτης Χριστοφορος Παπαδοπουλος. Σημείωσε πως «τον Σεπτέμβριο του 2014 εκταμιεύτηκε για την «Τηλέτυπο» ποσό 96.756.000 ευρώ, εκ των οποίων πράγματι τα 81.249.000 ήταν αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών, αλλά τους δόθηκε επίσης ζεστό χρήμα 15.500.000 ευρώ. Η Τράπεζά σας μάλιστα έδωσε ίσως και το μεγαλύτερο μερίδιο, κοντά στο 45%, 6.449.000 ευρώ. Αυτή δεν είναι μια χρηματοδότηση και μάλιστα εμφανής; Και έχει την αιτιολογία ότι τα δίνουμε για κεφάλαια κίνησης». Επίσης «στις 27-1-2015 η Ανώτατη Επιτροπή Πιστοδοτήσεων ενέκρινε παράταση καταβολής τόκων στις «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» με το επιχείρημα ότι κάποια στιγμή θα πάρει το κοινοπρακτικό δάνειο. Αυτή είναι μια σαφέστατη παραβίαση του κανονισμού πιστοδοτήσεων». Τέλος «στο κοινοπρακτικό δάνειο η «MooreStephens»το 2012 είχε προτείνει ότι η ταινιοθήκη της «Τηλέτυπος» θα ήταν 115 εκατομμύρια, ότι άξιζε 115 εκατομμύρια, και το 2014 το ανέβασε, μάλιστα, στα 117».
Τον δανεισμό στο Πρώτο Θέμα τέλος ανέλυσε ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος.Επισήμανε πως «με αποφάσεις της Εθνικής Τράπεζας –και στέκομαι μόνο στην Εθνική, γιατί έχει χρηματοδοτηθεί και από άλλες τράπεζες αυτή η Εταιρεία και οι δύο αλληλοεμπλεκόμενες– στις 27-7-2010 και στις 21-12-2010 εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της Εταιρείας με 1,5 εκατομμύριο σε κάθε απόφαση. Ήταν μια χρηματοδότηση ακάλυπτη από θετικές εξασφαλίσεις, με την εγγύηση μόνο των μετόχων Θέμου Αναστασιάδη και Αναστασίου Καραμήτσου. Η έγκριση αυτή έγινε για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από την αποχώρηση της «Πήγασος».
Τον Δεκέμβριο του 2010 η Εθνική Τράπεζα αποδέχθηκε το αίτημα της Εταιρείας για διπλασιασμό της χρηματοδότησης σε 3 εκατομμύρια, με μόνες εγγυήσεις αυτές των μετόχων.
Το ίδιο συνέβη και στις 22-2-2012 με έγκριση χορήγησης 4 εκατομμυρίων, με διεύρυνση του κινδύνου, όπως διαπιστώνει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στις 17-2-2014, δηλαδή δύο χρόνια μετά, η δική σας Τράπεζα με νέα απόφαση ενέκρινε ρύθμιση της οφειλής των 4 εκατομμυρίων.
Τέλος, στις 22-3-2016, λόγω αδυναμίας της Εταιρείας να εξυπηρετήσει την πρώτη δόση του δανείου, η Τράπεζα ενέκρινε νέα ρύθμιση.
Επίσης, από τη σχέση κινδύνου-εξασφαλίσεων, όπως διαμορφώθηκε στις 10-3-2016, προκύπτει ότι η εξασφάλιση για το υπόλοιπο προς αποπληρωμή ποσό από την εταιρεία «Πρώτο Θέμα» προς την Εθνική Τράπεζα, που είναι 3,95 εκατομμύρια, γίνεται μόνο μέσω ενεχυρίασης του τίτλου της ιστοσελίδας “PROTOTHEMA.GR”, με εκτιμηθείσα αξία 3 έως 3,2 εκατομμύρια».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ιωάννης Γκιόλας αναφέρθηκε σε άλλο κοινοπρακτικό δάνειο προς τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ, με διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν στα τέλη του 2010 και υλοποιήθηκαν τον Μάρτη του 2015, με συμμετοχή της ΕΤΕ ύψους 43,5 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Φραγκιαδάκης απάντησε ότι για το δάνειο αυτό υπάρχουν τμηματικές καταβολές κεφαλαίου και μέχρι σήμερα εξυπηρετείται κανονικά.
Ο κ. Γκιόλας σημείωσε ότι η τράπεζα έπρεπε να γνωρίζει ότι από την πώληση της ΝOVA TV στη Βουλγαρία από τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ το 2008 κατεγράφησαν κέρδη για την εταιρεία 542 εκατομμύρια, και αν το γνώριζε γιατί δεν πίεσε για αποπληρωμή των υποχρεώσεων προς την τράπεζα.
Στην περίπτωση του ΔΟΛ και του κοινοπρακτικού, ομολογιακού δανείου που πήρε το 2014 από τις τράπεζες, με συμμετοχή της Εθνικής με ποσοστό 47% αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη. Πρόκειται για ένα δάνειο ύψους 98,6 εκατομμυρίων ευρώ, με περίπου 45 εκατομμύρια να αντιστοιχούν στην Εθνική Τράπεζα. Η κα Αμανατίδη συνέχισε με την περίπτωση της εταιρείας REAL που, όπως είπε “έχει δανειοδοτηθεί κατ’ επανάληψη την τελευταία εξαετία από την Εθνική Τράπεζα και, σήμερα, το υπόλοιπο ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Όπως σημείωσε, στην εταιρεία συμμετέχει ο Ανδρέας Κουρής, του οποίου είχε δανειοδοτηθεί ο όμιλος και με τον ALTER και άφησε χρέη εκατοντάδων εκατομμύριων ευρώ στις τράπεζες που τον δανειοδότησαν.
Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός μίλησε για τα στοιχεία που αφορούν στην εταιρεία ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ την οποία η Εθνική Τράπεζα, στις 17/2/2014, χρηματοδότησε με το ποσό των 800.000 εφάπαξ, προκειμένου να προβεί στην αγορά του ραδιοφωνικού σταθμού «90,1», του σημερινού ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, και του συνόλου του τεχνικού εξοπλισμού, με ενέχυρο κατάθεσης ποσού 1.266.000 δολαρίων, μίας εταιρείας που δεν έχει εταιρική σχέση με την εταιρεία, off shore εταιρείας, η οποία φαίνεται να είναι ιδιοκτησίας κάποιου κ. Μαρινάκη.
Ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι στις 31/12/2014, την ημέρα της διάλυσης της Βουλής και εν όψει των εκλογών του Γενάρη, οι αρμόδιοι της Εθνικής Τράπεζας κατόπιν αιτήματος με προφορικές εγκρίσεις και στη συνέχεια στις 22/1/2015, τρεις μέρες πριν από τις εκλογές -έχει μία σημασία ίσως- με επικύρωση αυτών, αποδέσμευσαν το ενέχυρο της κατάθεσης και αντί αυτής δέχθηκε εγγύηση της ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ του μετόχου των δύο εταιρειών του κ. Κουρτάκη και μη γεγενημένες μελλοντικές απαιτήσεις που θα προέρχονται από εκχώρηση μέρους εσόδων που θα προέρχονται από την κυκλοφορία της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ και εκχώρηση μελλοντικών απαιτήσεων των εταιρειών ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ και ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ από έσοδα που θα έχουν αυτές από τυχόν ανάθεση διαφημιστικών εργασιών εκ μέρους της Εθνικής Τράπεζας και εκχώρηση της συχνότητας του ραδιοσταθμού «90,1 FM».