Δευτέρα 02 Δεκεμβρίου 2024 -

Ομοβροντία πιέσεων από Σόιμπλε, Μοσκοβισί, Τόμσεν



Και ξαφνικά...νέος κύκλος πιέσεων, λίγα 24ωρα από τη συμφωνία στο Eurogroup. Καθόλου απαρατήρητη δεν πέρασε η ομοβροντία δηλώσεων των πρωταγωνιστών του «ελληνικού δράματος», δηλώσεις που δείχνουν μια διάθεση να πιεστεί εκ νέου η Αθήνα και να περιοριστεί το κλίμα αισιοδοξίας και ελπίδας που καλλιεργήθηκε.

Είναι προφανής η προσπάθεια των δανειστών να... κρατήσουν τα λουριά στην Ελλάδα και να πιέσουν ώστε να υλοποιηθεί το ιδιαίτερα βαρύ μνημόνιο που συμφωνήθηκε. Είναι επίσης προφανές ότι περνά ρπος το παρόν η γερμανική γραμμή για στενό δημοσιονομικό έλεγχο τα επόμενα χρόνια ώστε όταν έρθει η ώρα της συζήτησης για το χρέος, το θέμα να τεθεί σε διαφορετική βάση. Αλλωστε, οι δανειστές φοβούνται ότι η Ελλάδα μπορεί να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να εκτροχιαστεί εκ νέου.

Ο Β. Σόιμπλε, αν και δήλωσε ότι η Ελλάδα κρύβει επενδυτικές ευκαιρίες και μπορεί κάποιος να επενδύσει, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων από το 2018 και μετά. Εφόσον μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν «επιπλέον μέτρα», εάν είναι απαραίτητο και επανέλαβε ότι αυτή την εβδομάδα ελήφθησαν μέτρα για το 2016, ενώ τα μέτρα για το 2018 θα ληφθούν στον κατάλληλο χρόνο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει καταβάλει «μεγάλες προσπάθειες», παραδέχθηκε για μία ακόμη φορά ότι δεν θα μπορούσε να επιβάλει τέτοιες μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία, αλλά διευκρίνισε ότι η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον στον δύσκολο δρόμο, εάν επιθυμεί να εξακολουθήσει να υπολογίζει στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Η κατάσταση «είναι εξαιρετικά δύσκολη» για την Ελλάδα, προσέθεσε και τόνισε ότι δεν είναι όμως εύκολη ούτε για την Ευρώπη ούτε για το ΔΝΤ.

Ο Μοσκοβισί

Από την ομοβροντία δεν έλειψε και ο επίτροπος νομισματικών υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί ο οποίος προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν ακόμη αρκετά ξενύχτια για την Ελλάδα και πως υπάρχει ακόμη δουλειά. Μιλώντας στο MNI ο Μοσκοβισί τόνισε πως η συμφωνία δεν αποτελεί συμπληρωματικό μνημόνιο και λέει ότι χρειάζονται να εγκριθούν «συμπληρωματικές τεχνικές λεπτομέρειες» και prior actions αλλά μόνο με βάση τη δανειακή συμφωνία που υπογράφηκε το καλοκαίρι.  «Εργαζόμαστε στο πλαίσιο των υπαρχόντων MoU» τονίζει και υπογραμμίζει ότι η Κομισιόμ είναι ικανοποιημένη με τις υπάρχουσες μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και έδωσε μάχη για μια μεγάλη δόση που θα δώσει οξυγόνο στην Ελληνική οικονομία.

Ωστόσο προειδοποιεί πως οι δανειστές θα είναι σε επιφυλακή για την πορεία εφαρμογής των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που όπως λέει θα κρίνουν το μέλλον του προγράμματος και των αποφάσεων για το χρέος.

Απαντώντας στις ανακοινώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα, ο κ. Μοσκοβισί αναφέρει ότι πρόκειται περί απόφασης «win-win» για την Ελλάδα καθώς θα δώσει «οξυγόνο» στην οικονομία και λέει ότι εάν η κυβέρνηση την εφαρμόσει τότε η «ανάπτυξη του 2017 θα είναι της τάξεως του 2,7%».

Όσο για την κυβέρνηση Τσίπρα, αναφέρει ότι μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου έγινε εύκολο να δουλέψεις με τις ελληνικές αρχές, ενώ για τον κ. Τσακαλώτο λέει «είναι καλός διαπραγματευτής, εποικοδομητικός, σοβαρός και όλοι στο Eurogroup τον ευχαρίστησαν».

Σε ότι αφορά τον ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε σίγουρος ότι η συμφωνία του Eurogroup ήταν «game changer» και σε αυτό βοήθησε και η στάση του Ταμείου. Ερωτώμενος εάν την αλλαγή στάσης επέβαλε η κ. Λαγκάρντ ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι και τα στελέχη του Ταμείου έδωσαν τη συγκατάθεση τους και ότι η φυσική παρουσία του Π. Τόμσεν ήταν απόδειξη περί τούτου.

Και ο Τόμσεν πιέζει...

Ο Π. Τόμσεν είπε ότι “δεν συνυπογράψαμε το ανακοινωθέν, ερωτηθήκαμε και είπαμε την άποψη μας ότι χωρίς ελάφρυνση δεν θα συμμετάσχουμε”. Τόνισε ότι το 3,5% σε βάθος χρόνου “δεν βγαίνει”. Παράλληλα, ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι «περιμένουμε να δούμε πως θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης για να κάνουμε νέα ανάλυση βιωσιμότητας και από τα ευρήματα θα εξαρτηθεί πότε θα πάμε ξανά στο διοικητικό συμβούλιο. Συμφωνήσαμε να κλείσει η αξιολόγηση επειδή η Ελλάδα χρειαζόταν τα χρήματα”, τόνισε ο κ. Τόμσεν.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Ταμείου η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει ελάφρυνση χρέους εάν δεν εφαρμόσει το πρόγραμμα.