Κυριακή 01 Δεκεμβρίου 2024 -

Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την κινέζικη Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη



Με  τον χορό του Λιονταριού, παρέλαση κινέζικων δράκων, επίδειξη Κουνγκ-Φου και μουσική στην Πλατεία Αριστοτέλους έκλεισαν οι εκδηλώσεις για την κινέζικη Πρωτοχρονιά στη Θεσσαλονίκη.  Οι εκδηλώσεις άρχισαν το  πρωί στη νότια πύλη της ΔΕΘ όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του συμβόλου της ελληνοκινεζικής συνεργασίας υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια η γιορτή μεταφέρθηκε στην οδό Αισώπου, όπου το χρώμα της κινέζικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης είναι έντονο.  Στις εκδηλώσεις ήταν παρόντες ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Τζόου Σιαολί, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο δήμαρχος Μαραθώνα και πρόεδρος της Αμφικτιονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, Ηλίας Ψινάκης, εκπρόσωποι της ΔΕΘ και μέλη της κινέζικης κοινότητας της πόλης.

Επιλογή της κυβέρνησης είναι να προσδώσει ένα «στρατηγικό χαρακτήρα» στην ελληνοκινεζική συνεργασία, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και ΑνάπτυξηςΣτέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα στο λιμάνι του Πειραιά και στον ΑΔΜΙΕ και εκτίμησε ότι και μετά από τις «σημαντικές πολιτικές επαφές», που αναμένονται μέσα στην άνοιξη, θα υπάρξει «επιτάχυνση σημαντικών κινεζικών επενδύσεων».

 

Στις δυνατότητες, από την ενεργοποίηση της πολιτιστικής συνεργασίας, αλλά και στην προοπτική εμβάθυνσης της ελληνοκινεζικής συνεργασίας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης  Αμανατίδης.  «Το 2017 είναι έτος Ελλάδας - Κίνας, με ιδιαίτερη έμφαση στην εμβάθυνση της συνεργασίας, η οποία ήδη υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Από μεριάς της ελληνικής πολιτικής, εργαζόμαστε έτσι ώστε η συνεργασία αυτή και να πλαταίνει και να βαθαίνει» και εκτίμησε ότι οι πολιτικές συνεργασίες που θα γίνουν το επόμενο διάστημα «θα σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή».

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα Zou Xiao Li αναφέρθηκε στις επαφές που έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Κίνα, στις κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και στις ενέργειες των δήμων (Θεσσαλονίκη, Μαραθώνας, Κόρινθος, Μήλος, Σπάτα, Λευκάδα, Ελευσίνα, κ.α.) και των δημάρχων διαφόρων περιοχών και πόλεων που με τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τα δίκτυα ενισχύουν τις σχέσεις με κινέζικες πόλεις, και μέσα από αυτό και την συνεργασία (πολιτιστική, επιχειρηματική, οικονομική) των δύο λαών. Και προέτρεψε για ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη των σχέσεων τους, η οποία θα μπορούσε να έχει αμοιβαίο όφελος για τους δύο λαούς. Ο πρέσβης της Κίνας είπε ότι η κινέζικη επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά έχει θετική επίδραση και στη Θεσσαλονίκη και στο λιμάνι της, το οποίο έχει τις δικές του δυνατότητες.